Arabia Saudita a anuntat oficial ca isi majoreaza productia de titei cu 200.000 de barili pe zi

Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anuntat oficial ca isi mareste productia de petrol cu 200.000 de barili pe zi, printr-un comunicat publicat pe pagina de internet a ambasadei sale de la Londra, citat de AFP. Majorarea productiei ar urma sa aduca nivelul la peste 9,5 milioane barili/zi, fata de 9,45 milioane barili/zi in prezent. Arabia Saudita este singurul stat din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitatea de a majora rapid si semnificativ productia.


Citeste mai mult...

Romania a cheltuit cel mai mult din UE pentru alimente, bautura si tutun in 2005

Romania s-a clasat pe primul loc in Uniunea Europeana la cheltuielile pentru alimente, bautura si tutun in 2005, cu valori de 50%, urmata, la distanta, de Lituania, Bulgaria Letonia si Slovacia, ale caror procente au variat intre 37,3% si 30,1%, potrivit unui studiu Eurostat. Datele pe 2005 prezentate joi, de biroul european de statistica, arata ca romanii cheltuiesc sume importante din venituri pentru alimente, bautura si tutun (50%), respectiv locuinte (19,4%), in timp ce pentru educatie, restaurante&hoteluri si sanatate aloca foarte putini bani, 0,8%, 1,1%, respectiv 3,8%.


Citeste mai mult...

Compania de Autostrazi a achitat firmei Bechtel datoria de 90 de milioane euro

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a achitat, la sfarsitul lunii mai, 90 de milioane de euro reprezentand datoria fata de Bechtel, a declarat directorul general al CNADNR, Dorin Debucean. Din sumele aferente pentru unele lucrari pe care CNADNR nu a reusit inca sa le demareze, au fost alocati banii pentru datoriile stranse la proiectul Bechtel, respectiv cei 90 de milioane euro care au fost platiti la sfarsitul lunii mai. Astfel, compania a stins toate datoriile conexe proiectului Autostrazii Transilvania, suma finala a datoriilor fiind achitata integral."La Autostrada Transilvania se lucreaza intens pe cele doua tronsoane respectiv 2B si 3C (Turda- Gilau si Suplacu de Barcau - Bors) in total aproximativ 90 de kilometri.


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor va autoriza un fond de pensii facultative administrat de Asirom-Concordia

Arbitrul pensiilor private va autoriza fondul de pensii facultative Concordia Moderat, in perioada imediat urmatoare, dupa ce a avizat prospectul fondului, care ar urma sa fie al noualea de pe piata, dupa Raiffeisen Acumulare, care a fost autorizat recent, potrivit datelor publicate de CSSPP. Fondul Concordia Moderat va fi administrat de Asirom-Concordia Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative SA, iar Raiffeisen Acumulare va fi gestionat de Raiffeisen Asset Management (RAM). Concordia Moderat este al noualea fond de pensii facultative (pilonul III) dupa Raiffeisen Acumulare, ING Clasic, ING Optim, AZT Moderato, AZT Vivace, Pensia Mea, BCR Prudent si OTP Strateg.


Citeste mai mult...

Un muncitor calificat din China sau India castiga lunar, in Romania, 600 de euro

Cheltuielile lunare ale unui patron roman cu un muncitor calificat din India, China sau Pakistan se ridica la 800 de euro, din care 600 de euro reprezinta salariul brut, iar restul, cazarea si masa, a declarat presedintele Pantronatului National Roman, Florian Costache. Angajatorii romani prefera sa angajeze muncitori din Africa si din Asia in schimbul celor romani, sustinand ca strainii sunt mult mai calificati pentru meseriile aflate la mare cautare in Romania - constructii si textile - decat muncitorii din tara."Principala problema cu care se confrunta angajatorii romani este lipsa de personal calificat, ceea ce face ca tot mai multi patroni sa apeleze la muncitorii straini din tarile africane si in special din India si China", a mentionat Costache.


Citeste mai mult...

Romanii lucreaza cu 15% mai bine daca echipa nationala castiga

In mod inevitabil, Campionatul European de Fotbal a ridicat gradul de absenteism la serviciu si cererile de concediu si a scazut, per ansamblu, randamentul angajatilor la locul de munca, noteaza Gandul. Expertii de pe piata serviciilor de resurse umane considera ca in cazul unei victorii a echipei nationale angajatii pot lucra a doua zi cu circa 15% mai eficient, in timp ce o infrangere va reduce moralul si cheful de munca. In acelasi timp, gradul de absenteism in cazul barbatilor poate creste cu pana la 25% la locul de munca in timpul desfasurarii competitiei sau meciurilor.


Citeste mai mult...

Bancile se bat pe clienti si pe banii lor

Liderul pietei financiare romanesti, Banca Comerciala Romana (BCR), a dat, in urma cu zece zile, semnalul majorarii dobanzilor la depozite, in apropierea nivelului dobanzilor la care se imprumuta bancile intre ele, noteaza Romania Libera. Aproape toate institutiile bancare au intrat in competitia pentru banii romanilor si au creat produse noi de economisire, deoarece, spun analistii, finantarea din afara Romaniei a devenit prea scumpa."Aceste miscari de majorare a dobanzilor la depozite au aparut succesiv, in functie de nivelul de lichiditate a bancilor.


Citeste mai mult...

Ce venituri accepta bancile in creditare

Pe langa salariu, institutiile bancare iau in calcul la acordarea imprumutului si alte surse suplimentare de venit, noteaza Adevarul. Pentru a permite populatiei sa imprumute o suma cat mai mare, bancile accepta clientilor si venituri sub forma de diurne, bonuri de masa sau dobanzi la depozite. Multi dintre romani au, pe langa clasicul salariu, si alte surse de venit. In momentul in care beneficiarul decide sa contracteze un imprumut, doreste sa ii fie luate in calcul toate sursele de venit pentru a obtine o suma cat mai mare.


Citeste mai mult...

ING contesta decizia CSSPP deoarece externalizarea administrarii nu incalca legislatia in vigoare

ING Asigurari de Viata S. A. si ING Fond de Pensii S. A. contesta decizia CSSPP de a penaliza cele doua companii pentru externalizarea activitatilor de investire a activelor fondurilor de pensii private si facultative, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Contractul cu ING Asset Management - Sucursala Bucuresti respecta legislatia in vigoare si nu modifica prevederile prospectelor fondurilor de pensii ING."In deplin acord cu cadrul legal, ING Fond de Pensii si ING Asigurari de Viata au hotarat sa apeleze la serviciile si expertiza ING Asset Management - Sucursala Bucuresti in beneficiul participantilor.


Citeste mai mult...

Raiffeisen Asset Management a obtinut autorizarea fondului de pensii facultative Raiffeisen Acumular

Raiffeisen Asset Management a obtinut autorizarea fondului de pensii facultative ( pilonul III) Raiffeisen Acumulare, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Fondul isi propune cresterea pe termen lung a capitalului investit in conditiile asumarii unui nivel de risc moderat. Pentru diminuarea riscurilor, structura portofoliului pe termen lung presupune investirea preponderenta in titluri de stat (aproximativ 60%) si obligatiuni tranzactionate la bursa (aproximativ 10%). In scopul cresterii randamentului, circa 25% din active sunt investite in actiuni. Depozitarul fondului este Bancpost, iar auditul este realizat de KPMG."Raiffeisen Asset Management este un participant activ la dezoltarea legislatiei sistemului de pensii private in Romania si tocmai de aceea am decis lansarea unui fond de pensii facultative intelegand importanta acestei piete.


Citeste mai mult...