Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn:

Reporter: Situatia economica e catastrofica. Suntem ingrijorati pentru ceea ce va urma, pentru copiii nostri…Strauss-Kahn: Pe termen scurt e adevarat ca situatia e foarte serioasa. Este vorba totusi despre cea mai grava criza pe care tarile au cunoscut-o dupa 1929, de la al II-lea razboi mondial, oricum cea mai grava din ultimii 60 de ani. Doua lucruri sunt de subliniat aici. Primul, ca este cu adevarat prima criza mondiala. Acum zece ani, a fost criza asiatica, «doar» asiatica daca vreti. Apoi, la inceputul anilor 2000 acelasi lucru s-a petrecut in America Latina. Si acolo, discutam «doar» de criza Americii Latine.

Cuvinte cheie: criza, reporter, s-a


Citeste mai mult...

Leul s-a apreciat vineri fata de euro, dolar si francul elvetian. Un euro, cotat la 3,7938 lei

Leul si-a continuat vineri aprecierea fata de euro, moneda nationala fiind cotata la 3,7938 lei potrivit cursului de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Joi, un euro fusese cotat la 3,8258 lei, iar miercuri la 3,8421 lei. Moneda nationala s-a apreciat de asemenea si in raport cu dolarul american si cu francul elvetian. Dolarul american a fost cotat vineri la 3,0130 lei, moneda nationala apreciindu-se fata de dolar dupa ce joi moneda americana era cotata la 3,0554 lei. Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, care a fost cotat vineri la 2,4678 lei, dupa ce joi cotatia acestuia a fost la 2,5191 lei. BNR a stabilit valoarea unui gram de aur la 73,4552 lei.

Cuvinte cheie: lei, nationala, moneda


Citeste mai mult...

Calin Popescu Tariceanu:

"O recesiune economica puternica va avea un impact mare asupra Romaniei. Cresterea economica in 2009 va fi mai mica decat in 2008. Cei mai optimisti spun ca va fi in jur de 6%", a afirmat, vineri, premierul Calin Popescu Traiceanu, la sediul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Primul ministru ii invitase, vineri, pe contracandidatii sai la functia de premier, Teodor Stolojan si Mircea Geoana, la o dezbatere la sediul ASE, insa aceastia nu au dat curs invitatiei. Cele mai importante declaratii ale primului ministru:"Regret ca contracandidatii mei la functia de premier au refuzat invitatia de astazi.


Citeste tot articolul Calin Popescu Tariceanu:

Citeste mai mult...

Politicienii americani nu au ajuns la nicio intelegere privind ajutorarea industriei auto

Cei trei giganti auto americani Ford, General Motors si Chrysler, in mare criza de lichiditati, sunt asteptati sa prezinte un plan viabil de recuperare a pierderilor daca vor sa beneficieze de ajutorul federal suplimentar solicitat, in valoare de 25 de miliarde de dolari. Termenul limita pentru prezentarea acestui plan este 2 decembrie, transmite BBC. Este decizia luata joi seara de liderii celor doua Camere din congresul american dupa ce conducatorii celor trei companii nu au reusit sa convinga Senatul ca vor folosi "cu responsabilitate" fondurile suplimentare cerute.

Cuvinte cheie: auto, trei, ford


Citeste mai mult...

Revizuirea PAC, adoptata in Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat, miercuri, pozitia sa privind revizuirea Politicii Agricole Comune (asa-numitul "control de sanatate" al PAC), cerand, printre altele, o reducere mai mica a fondurilor alocate fermierilor si mentinerea schemelor de interventii si a cuplarii subventiilor de productie pentru anumite sectoare mai sensibile.

Cuvinte cheie: suta, primesc, euro


Citeste mai mult...

Tarifele de telefonie mobila ar putea scadea cu 25-30 la suta in urmatorii trei ani

Tarifele de telefonie mobila ar putea scadea in urmatorii trei ani cu 25-30 la suta, dupa adoptarea proiectului de decizie privind reducerea tarifelor de interconectare intre operatori, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele ANC, Liviu Nistoran. "Tarifele de interconectare fac diferenta intre pretul apelurilor in retea si pretul apelurilor in afara retelei. Acest tarif de interconectare este de interes national si se reflecta atat in ceea ce platesc abonatii, cat si in piata de comunicatii", a spus Nistoran.



Citeste mai mult...

UE creste plafonul de asistenta financiara pentru statele non-euro

"La initiativa Comisiei pentru Afaceri economice si monetare, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se sustine propunerea Comisiei Europene de a creste plafonul de asistenta financiara  de la 12 miliarde la 25 miliarde euro pentru statele membre UE care nu fac parte din zona Euro si care inregistreaza dificultati cu balantele de plati", transmite, printr-un comunicat de presa, Parlamentul European. Un regulament din anul 2002 a redus la 12 miliarde de euro plafonul de asistenta financiara pe termen mediu, pentru balantele de plati ale unui stat membru din afara zonei euro, se arata in comunicatul Parlamentului European.

Cuvinte cheie: euro, european, membre


Citeste mai mult...

Criza atinge

Guvernul Letoniei a cerut oficial ajutor financiar din partea FMI si UE, anunta Reuters, citata de NewsIn. Letonia este in plina recesiune economica, criza globala afectind sever tara care, in urma cu citiva ani, era considerata unul dintre tigrii Europei. "Am decis sa incepem negocieri oficiale cu Comisia Europeana si FMI pentru a finanta stabilizarea economiei", a declarat premierul Ivars Godmanis.

Cuvinte cheie: fmi, europeana, ajutor

Citeste tot articolul Criza atinge

Citeste mai mult...

Agentia Fitch a coborat ratingul Renault la 'BBB'

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingul Renault, de la 'BBB+' la 'BBB', cu perspectiva negativa, deoarece ameliorarea profilului de creditare al companiei din ultimii doi ani nu mai este sustenabila si se va deteriora pe termen mediu, potrivit NewsIn. Perspectiva negativa asociata ratingului reflecta riscul unei crize grave si prelungite pe pietele auto, care va continua sa creeze presiuni asupra profilului financiar al Renault, potrivit unui comunicat al agentiei de rating. In cadrul programului pentru 2009, grupul anticipase si se pregatise pentru o crestere semnificativa.



Citeste mai mult...

Angajatii Hidromecanica Brasov au intrerupt complet lucrul, pana isi vor primi salariile

Cei aproximativ 400 de angajati ai societatii Hidromecanica Brasov au intrerupt lucrul in totalitate, joi, refuzand sa mai munceasca pana cand nu isi vor primi salariile la zi, intreaga activitate a uzinei fiind blocata complet. Dupa doua zile in care doar o parte dintre angajati au intrerupt lucrul, joi, la fabrica de motoare si turbine Hidromecanica Brasov angajatii s-au solidarizat si au intrerupt lucrul complet, potrivit lui Ion Simion, vicepresedinte al Sindicatului Independent Hidroforta. Desi conducerea uzinei le-a promis muncitorilor ca isi vor primi banii in zilele urmatoare, angajatii sunt hotarati sa nu se intoarca in sectii pana cand nu isi primesc salariile.



Citeste mai mult...

Banca centrala a Elvetiei a coborat dobanda cheie

Banca centrala a Elvetiei a coborat dobanda de politica monetara cu un punct procentual, dupa inrautatirea perspectivelor economice, potrivit Bloomberg. Banca centrala a Elvetiei a micsorat rata pe trei luni Libor la 1%, promitand ca va face o oferta "generoasa si flexibila" de franci elvetieni. Este a treia oara de la inceputul lui octombrie cand banca centrala elvetiana coboara dobanda de politica monetara. "Este un pas foarte important si o mare surpriza", a spus Holger Schmieding, economist-sef la la filiala din Londra a Bank of America. Analistii citati de Bloomberg sustin ca miscarea bancii a fost neasteptata.



Citeste mai mult...

RCS&RDS vrea sa se extinda in Ungaria

RCS&RDS intentioneaza sa-si extinda serviciile de telefonie mobila in Ungaria, in acest sens urmand sa participe la o licitatie organizata de statul ungar pentru acordarea de licente, a declarat, miercuri, presedintele companiei, Alexandru Oprea. "Intentionam sa intram pe piata de telefonie mobila din Ungaria", a spus Alexandru Oprea, prezent la Conventia de Comunicatii prin Cablu. El a refuzat sa dea detalii despre costurile si investitiile in reteaua 3G din Ungaria. "Nu pot sa spun investitiile si costurile pentru reteaua din Ungaria pentru ca oferta noastra va intra in competitie cu altele", a explicat seful RCS&RDS.



Citeste mai mult...

Ne aflam in cea mai grava criza de la al doilea razboi mondial

Omenirea se confrunta acum cu cea mai grava criza financiara de dupa al doilea razboi mondial, a declarat, miercuri, presedintele Bancii Central Europene (BCE), Jean Claude Trichet, la postul britanic de televiziune "Sky News", transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. "Este pentru prima data cand miza este chiar sistemul financiar din statele industrializate, aflat intr-o faza turbulenta si dificila. In acest sens este o noutate si are loc pentru prima data dupa al doilea razboi mondial", a afirmat oficialul BCE. El a sustinut ca "Marea Britanie este bine venita oricand" sa adopte moneda euro. "Exista o multime de avantaje asociate cu existenta unei piete unice.

Cuvinte cheie: bce, euro, trichet


Citeste mai mult...

MEF a atras 618,53 milioane lei printr-o emisiune de titluri

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat, miercuri, o emisiune de titluri de stat cu discount, cu scadenta in februarie 2009, si a atras din piata 618,53 milioane lei, la un randament mediu de 13,70 la suta pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei /BNR/, preluate de Agerpres. MEF a respins ofertele de cumparare depuse de bancile comerciale pentru emisiunea de obligatiuni care au depasit un nivel al randamentului solicitat de 14,25 la suta. Emisiunea de titluri de stat a fost in valoare totala de 700 milioane de lei. Oferta totala a bancilor a fost de 1,26 miliarde lei. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 10. 000 lei.

Cuvinte cheie: lei, bank, titluri


Citeste mai mult...

Sistemul bancar poate continua activitatea de creditare

Sistemul bancar romanesc este solid, este bine capitalizat si poate continua activitatea de creditare a economiei reale in mod eficient, insa, in conditiile actuale, este necesar ca bancile sa stimuleze puternic economisirea, asigurandu-si in mod dinamic resursele necesare creditarii, a afirmat, miercuri seara, la o intalnire cu oamenii de afaceri italieni, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Cuvinte cheie: bnr, suta, creditului


Citeste mai mult...

Agentiile imobiliare, obligate sa prezinte clientilor informatii despre dezavantajele imobilelor

Agentiile imobiliare trebuie sa le prezinte clientilor, inainte de a incheia un contract de reprezentare, informatii despre surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii,  precum si istoricul terenului sau al cladirii care urmeaza sa fie vindura. Aceasta prevedere face parte dintr-o Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern, la propunerea Autoritati Nationale pentru Protectia Consumatorilor. Alte informatii pe care agentiile imobiliare trebuie sa le prezinte clientilor:- preturile practicate in piata;- situatia juridica a imobilului;- nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator;- nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara.



Citeste mai mult...

Compania Rolls-Royce va concedia 2.000 de angajati

Gigantul aerospatial Rolls Royce intentioneaza sa concedieze 2. 000 de angajati din forta sa de munca mondiala, din cauza impactului pe care actualele "incertitudini" economice le-au avut asupra companiei, potrivit YahooNews. "Rolls Royce analizeaza in prezent posibilul impact al actualelor situatii de incertitudine economica, intarzierile la programe individuale (cum sunt cele pentru Airbus A380 si Boeing 787), precum si beneficiile continuarii politicilor in domeniul eficientei", a anuntat compania, care este a doua din lume, dupa GE Aviation, in domeniul producerii de motoare de avioane.



Citeste mai mult...

Dacia a intrerupt, din nou, productia pentru 18 zile

Automobile Dacia intrerupe productia, incepand de joi, 20 noiembrie si pana pe 7 decembrie, din cauza scaderii vanzarilor. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, masura a fost luata "ca urmare a degradarii situatiei pe pietele auto, atat la export cat mai ales pe principala sa piata, Romania, situatie care risca sa se prelungeasca". Salariatii care vor intra in somaj tehnic vor primi 85 la suta din salariul total brut, conform prevederilor contractului colectiv de munca si vor beneficia de bonurile de masa aferente zilelor de intrerupere a activitatii, pe care le-au primit in avans.

Cuvinte cheie: dacia, potrivit, sad


Citeste mai mult...

UPDATE BVB a scazut cu peste 3% la mijlocul sedintei de joi. Bursele europene isi continua si ele evolutia negativa

Indicii Bursei de la Bucuresti isi adanceau pierderile la jumatatea sedintei de joi, cel mai afectat fiind cel al sectorului societatilor de investitii financiare (BET-FI), care scadea cu 6,5%, in contextul in care marile burse europene, afectate de pierderile de pe Wall Street, evoluau pe rosu. Potriovit NewsIn, lichiditatea pietei reglementate a BVB a crescut la 6,1 milioane lei (1,59 milioane euro), fata de nivelul consemnat la mijlocul sedintei precedente, de 5,44 milioane lei (1,42 milioane euro). Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 3,56%, pana la 2. 850,88 puncte. Indicele compozit, BET-C, a coborat cu 3,45%, pana la 2.

Cuvinte cheie: puncte, indicele, pana


Citeste mai mult...

Firmele sibiene Concefa si Ambient concediaza 1 000 de muncitori

Firmele de constructii Concefa si Ambient din Sibiu, cu activitate in mai multe judete, au anuntat AJOFM si ITM Sibiu ca vor face, din luna noiembrie, concedieri colective, in total fiind vorba despre aproape o mie de persoane, iar motivele invocate sunt criza economica si venirea iernii, nefavorabila activitatii. Potrivit unui comunicat al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Sibiu, remis joi, concedierile colective vor afecta aproape o mie de persoane, care lucreaza in constructii si in domeniul distribuirii si vanzarii de materiale de constructii, instalatii, finisaje si decoratiuni interioare.



Citeste mai mult...

Totul despre criza financiara din Romania

Pana nu de mult, numerosi analisti afirmau ca in Romania nu vom avea criza financiara si au refuzat sa anticipeze convulsiile economiei in caz real de criza. Cu toate acestea, criza s-a instalat si se transforma tot mai mult intr-o criza economica la nivel macro. Intrebarea nu mai e daca, ci in ce domenii si cat de adanc se va duce criza in economie? Potrivit Agerpres, acum, cand vorbim despre criza, trebuie sa fie facuta diferenta intre sectoarele economiei, in general si cele in care piata romaneasca a evoluat atipic, cum este cel imobiliar si unde asistam, din luna iulie, la o revenire a preturilor mai aproape de limitele normale.

Cuvinte cheie: suta, criza, romania


Citeste mai mult...

Islanda va primi un imprumut de 2,5 miliarde dolari din partea tarilor nordice

Islanda urmeaza sa primeasca din partea Finlandei, Suediei, Norvegiei si Danemarcei un credit total de 2,5 miliarde dolari, destinat stabilizarii economiei, a anuntat miercuri un oficial finlandez, informeaza Reuters. Oficialul a declarat ca imprumutul de 631 milioane dolari din partea Norvegiei, anuntat la 3 noiembrie, a fost inclus in suma. Celelalte state nu au decis inca asupra cuantumului sprijinului financiar, potrivit NewsIn. Oficialii norvegieni au refuzat sa comenteze, dar au anuntat ca vor publica un comunicat de presa in cursul zilei de miercuri. Un oficial al ministrului de finante din Suedia nu a fost disponibil pentru comentarii.



Citeste mai mult...

Cezar Mereuta: "Pentru prima data in 11 ani, companiile din comert domina Topul 100 al firmelor din Romania"

"O privire atenta asupra acestei ierarhii pentru anul 2007 releva o situatie inedita, previzibila si nu tocmai propice unei dezvoltari generale sanatoase: ofensiva pe piata autohtona a marilor companii multinationale din comert este inca in toi si ea confirma modelul actual de crestere economica a Romaniei pe baza de consum", arata Cezar Mereuta, vicepresedintele Centrului Roman de Modelare Economica Bucuresti, intr-o analiza realizata pe baza Top 100 companii publicat de FinMedia.

Cuvinte cheie: companii, 2007, comert


Citeste mai mult...

Calin Popescu Tariceanu:

"Am hotarat sa operationalizam planul anticriza", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu dupa sedinta de Guvern de miercuri. Printre masurile adoptate de Executiv se numara, pe langa suspendarea aplicarii taxei de poluare auto, acordarea a 1. 000 de euro angajatorilor pentru fiecare somer angajat, reducerea CAS cu doua puncte procentuale, acordarea unei bonificatii de 5% contribuabililor care isi platesc impozitele cu 10 zile mai devreme de termen sau transformarea in venituri neimpozabile a veniturilor provenite din dobanzi. Cele mai importante declaratii ale primului ministru: "Angajatorii care angajeaza someri vor primi 1.


Citeste tot articolul Calin Popescu Tariceanu:

Citeste mai mult...

Este necesar sa iesim cu bine din primele sase luni ale lui 2009

Presedintele Traian Basescu considera ca principalul deziderat al Romaniei in confruntarea cu criza economica mondiala il reprezinta diminuarea pierderilor din economie in primul semestru al anului viitor, informeaza Agerpres. "Este o criza care nu depinde de Romania. Aceasta este marea problema si dificultatea noastra in a o aborda. Este greu sa spunem cand se vor linisti lucrurile in acele tari unde facem export. Cred ca este important sa parcurgem primele sase luni ale anului viitor cu pierderi minime, sau facand tot ce este posibil ca efectele crizei economice din zona euro sa fie maxim diminuate in Romania", a apreciat Traian Basescu.



Citeste mai mult...

Inflatia in Marea Britanie a scazut

Inflatia in Marea Britanie a scazut pentru prima data in ultimele 14 luni datorita declinului pretului petrolului pe plan mondial, transmite AGERPRES. Oficiul National de Statistica a anuntat marti ca rata anuala a preturilor de consum a scazut la 4,5 la suta in octombrie, fata de 5,2 la suta in septembrie. Analistii se asteptau la un declin mai modest, de 4,7 la suta. Declinul inflatiei a fost cel mai semnificativ din ianuarie 1997, cand a inceput publicarea datelor oficiale, si, conform datelor istorice reconstituite, cea mai importanta scadere din aprilie 1992, cand Marea Britanie se confrunta cu recesiunea.

Cuvinte cheie: suta, rata, angliei


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a scazut in Asia

Pretul petrolului a scazut la 55 de dolari/baril la bursele electronice din Asia, deoarece investitorii se tem ca recesiunea prelungita va diminua cererea de titei, transmite AP, conform Agerpres. La Singapore, cotatia titeiului Light sweet crude cu livrare in decembrie a crescut usor, marti dimineata, cu 0,36 dolari, la 55,31 dolari/baril. Pretul de inchidere de luni a fost de 54,95, cel mai scazut nivel din ianuarie 2007. Pretul petrolului a scazut cu aproximativ 62 la suta de cand a atins valoarea record de 147 de dolari/baril in iulie 2008.



Citeste mai mult...

Liderii Germaniei si Italiei discuta pe tema crizei

Cancelarul german, Angela Merkel, se afla la Trieste pentru convorbiri cu premierul italian, Silvio Berlusconi, pe tema crizei financiare mondiale, transmite AGERPRES. Merkel a sosit marti dimineata in Italia pentru o serie de consultatii in care sunt implicati si ministrii de externe, transport si finante. Cei doi lideri se confrunta cu impactul incetinirii globale in industria auto, extrem de importanta pentru economiile celor doua state. Merkel s-a intalnit luni cu oficialii Opel, dar inca nu s-a decis acordarea unui sprijin financiar producatorului auto.



Citeste mai mult...

Principalii beneficiari ai Zonei Unice Europene de Plati vor fi consumatorii

Principalii beneficiari ai realizarii Zonei Unice Europene de Plati /SEPA/ vor fi persoanele fizice, IMM-urile, administratiile publice si furnizorii de software, a declarat luni presedintele Institutului Bancar Roman /IBR/, Petru Rares, la un seminar pe tema SEPA, organizat de EurActiv si IBR, precizeaza Agerpres. SEPA va stimula competitia intre banci si va conduce la o reducere a comisioanelor, ceea ce va indrepta mai multi consumatori sa vina la banci pentru operatiuni de plati, a spus Rares.

Cuvinte cheie: plati, sepa, europene


Citeste mai mult...

Avicola Crevedia depinde de Protan

Niciun abator din tara nu mai poate functiona daca se inchide Protanul, iar societatea Avicola Crevedia nu are nicio solutie, deocamdata, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Chadi Rezkallah, reprezentant al societatii - unul dintre beneficiarii serviciilor de ecarisaj prestate de Protan. "Eu cred ca este o nebunie sa inchizi Protanul. Nu este o hotarare sanatoasa. Fara Protan, niciun abator nu mai poate functiona decat daca se arunca pe camp cadavrele de animale. Nu este o solutie la nivel national", a precizat Chadi Rezkallah.



Citeste mai mult...

IFC va infiinta fonduri pentru recapitalizarea bancilor

International Financial Corporation, divizia de inestitii a Bancii Mondiale, va infiinta, in primavara anului 2009, un fond pentru recapitalizarea bancilor, cu o valoare de un miliard de dolari, si un fond pentru sustinerea investitiilor in infrastructura, a declarat, marti, Ana Maria Mihaescu, seful misiunii IFC la Bucuresti.

Cuvinte cheie: fond, 2009, ifc


Citeste mai mult...

Tranzactii de numai 1,25 milioane de lei la SIBEX

Numai 571 contracte din 126 tranzactii, cu o valoare de 1,25 milioane de lei, au fost incheiate, luni, la bursa derivatelor de la Sibiu, in conditiile in care DESIF 5 si DESIF 2 au fost in continuare suspendate in asteptarea aprobarii, de catre CNVM, a rezultatelor Adunarilor Generale ale Investitorilor, se arata intr-un comunicat al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), informeaza Agerpres. Cel mai cautat produs derivat al zilei a fost RON/EURO care, pe fondul miscarii ascendente a monedei europene din piata la disponibil, a atras 306 contracte incheiate din 52 de tranzactii.

Cuvinte cheie: lei, contracte, bani


Citeste mai mult...

Reluarea creditarii necesita reducerea dobanzii de politica monetara

Bancile comerciale au solicitat Bancii Nationale a Romaniei o serie de masuri pentru continuarea activitatii de creditare si reluarea creditarii ipotecare, cele mai importante fiind reducerea rezervei minime obligatorii si a dobanzii de politica monetara, a declarat marti, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), potrivit Agerpres. ,,Bancile au propus o serie de masuri, care sa fie luate de banca centrala, sau care sa vizeze sprijinirea bancilor pentru continuarea activitatii de creditare.



Citeste mai mult...

Marea Britanie si SUA - criticate de Eurogrup

Presedintele Eurogrup (grupul celor 15 state membre ale Uniunii Europene care au adoptat moneda unica europeana - euro), premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, a criticat dur Marea Britanie si Statele Unite ale Americii pentru ca au ignorat avertismentele date in ultimii patru ani de Eurogrup in legatura cu politicile lor in domeniul financiar, informeaza Agerpres. "Timp de patru ani am tot atras atentia in toate forurile si la intalnirile bilaterale asupra riscurilor pe care le presupun nivelul mare al deficitelor si subevaluarea riscurilor in sectorul imobiliar.

Cuvinte cheie: eurogrup, juncker, ani


Citeste mai mult...

Depozitele bancare vor creste mai accelerat decat creditele

Depozitele bancare vor creste mai accelerat decat creditele in perioada urmatoare, iar raportul credite/depozite va tinde sa devina unitar fata de o proportie de 1,3/1 in prezent, a declarat marti, la Forumul Bancar Roman, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Valentin Lazea. "Nu exista o criza de lichiditate in sistem, mai ales in ce priveste leii. Sigur valuta va fi mai putin accesibila, dar nu va seca fluxul de valuta. Va trebui insa echilibrat raportul intre credite si depozite atat pe lei cat si pe valute", a afirmat Lazea, potrivit AGERPRES.



Citeste mai mult...

Nu exista o blocare a creditarii in Romania

Creditarea nu s-a blocat in Romania, insa criza de lichiditate a determinat un ritm mai lent al evolutiei creditului, a declarat marti, Petre Bunescu, director general adjunct BRD, in cadrul Forumului Bancar Roman. "Bancile nu au oprit creditarea in Romania, aceasta creste intr-un ritm mai lent. In ceea ce priveste creditele in lei si diferenta fata de depozite, putem spune ca exista o incetinire a creditarii in lei deoarece lichiditatile in lei nu mai circula cum trebuie", a spus Bunescu. La randul sau, Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a aratat ca evolutia actuala a creditului este una normala.



Citeste mai mult...

Casetele de valori salveaza lichiditatile deponentilor

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a confirmat, marti, existenta, la un moment dat, a unui sentiment de panica pe piata bancara romaneasca, generat de efectele crizei financiare internationale, informeaza Agerpres. In conditiile unui plafon scazut de garantare a depunerilor in banci si al temerilor privind un blocaj al pietei, multi dintre posesorii de depozite bancare si-au retras banii si au plasat lichiditatile in casetele de valori ale bancilor. "Deponentii isi retrageau banii din depozitele bancare si ii pastrau in casetele de valori ale bancilor, cu cateva zile inainte ca guvernul sa ia decizia extinderii plafonului de garantare a depozitelor de la 20. 000 la 50.



Citeste mai mult...

Platile in euro, in Romania, 300.000 de ordine

Platile in euro pe piata romaneasca se mentin inca la un nivel scazut, dar este de asteptat ca volumul acestora sa creasca, dupa dezvoltarea unor structuri de transfer bancar adaptate sistemului SEPA, arata AGERPRES. "Volumul platilor in euro in Romania nu depaseste 300. 000 de ordine pe luna, fiind aproximativ cat volumul platilor in moneda nationala, intr-o singura zi", a declarat, marti, la Forumul Bancar Roman, Ionel Dumitru, sef serviciu in cadrul TransFond, serviciul de plati al sistemului bancar.

Cuvinte cheie: platilor, plati, euro


Citeste mai mult...

Bursa a inceput sedinta de luni cu scaderi

Bursa de la Bucuresti scadea usor in debutul sedintei de luni, sectorul energetic afisand cel mai puternic declin, de 0,77%, in vreme ce actiunile societatilor de investitii pierdeau in medie 0,25%, pe o lichiditate generata in proportie de 64% de schimburile cu titluri Impact, informeaza NewsIn. In debutul sedintei de luni, lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sporea cu un sfert, la 2 milioane lei (535. 125 euro), comparativ cu rulajul consemnat la inceputul sedintei precedente, de 1,60 milioane lei (418. 900 euro). Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scadea cu 0,58%, pana la 3.

Cuvinte cheie: lei, pana, puncte


Citeste mai mult...

Strauss-Kahn: FMI are nevoie de inca 100 miliarde de dolari pentru urmatoarele sase luni

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a anuntat ca institutia are nevoie de fonduri suplimentare de 100 miliarde de dolari in urmatoarele sase luni, pentru a sprijini statele cu probleme si pentru redresarea economiei mondiale, anunta The Telegraph, citat de Mediafax. Inainte de summitul G20 de la Washington, institutia dispunea de resurse substantiale, de aproximativ 250 miliarde de dolari, insa directorul general considera ca FMI va avea nevoie de mai multi bani in perioada urmatoare. "Numarul tarilor care au probleme a crescut dramatic si cer ajutorul FMI-ului.

Cuvinte cheie: fmi, nevoie, economiei


Citeste mai mult...

Depreciere a monedei nationale. BNR a cotat un euro la 3,7522 lei

Moneda nationala s-a depreciat luni fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) publicand un curs de referinta de 3,7522 lei pentru un euro. Vineri, euro a fost cotat la 3,7379 lei. Fata de dolarul american, cursul de referinta la BNR arata si el o depreciere. Luni, o hartie verde a fost cotata la 2,9570 lei, in timp ce, la sedinta anterioara, un dolar era tranzactionat la 2,9444 lei. Francul elvetian a fost cotat luni la 2,4850 lei, dupa ce vineri cursul fusese stabilit la 2,4749 lei. Gramul de aur se vinde la 70,8449 lei.

Cuvinte cheie: lei, euro, luni


Citeste mai mult...

PR bancar:

Pana nu demult, spatiile de inchiriat de la parterul blocurilor erau adjudecate de banci, care isi permiteau sa plateasca lunar sume cuprinse intre 10-15. 000 de euro lunar. Cel mai recent contract de inchiriere pe care il am e incheiat in urma cu cateva saptamani la pretul de 10,11 euro/mp, pe 4 ani (pana in 2012), suma totala platita pe luna pentru intregul spatiu inchiriat fiind de 15. 000 de euro. Numai ca, in urma crizei financiare, bancherii au decis sa ia in calcul renuntarea la recent achizitionatul spatiu, din cauza costurilor mari pe care le presupune administrarea lui.

Cuvinte cheie: pana, 000, euro

Citeste tot articolul PR bancar:

Citeste mai mult...

SIF-urile au pierdut peste 6% in sedinta de joi a BVB, pe fondul unui rulaj scazut. Bursele europene au inchis pe plus, iar Dow Jones a castigat peste 500 de puncte

Actiunile societatilor de investitii financiare s-au ieftinit in sedinta bursiera de joi cu peste 6%, pe fondul unei piete in scadere cu aproape 5%. In aceasta sedinta de tranzactionare s-a inregistrat o lichiditate foarte scazuta, de doar 12,79 milioane de lei, echivalentul a 3,35 milioane de euro, 23,5% mai putin decat miercuri. BET-C, indicele compozit al bursei, a pierdut in aceasta sedinta 4,99%, pana la 2. 238,62 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a depreciat cu 2,80%, la 3. 065,32 puncte. Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a ajuns la 14.

Cuvinte cheie: puncte, indicele, s-au


Citeste mai mult...

Cresteri pe bursele asiatice. Si pretul petrolului inregistreaza o usoara crestere

Bursele asiatice isi revin dupa ce joi au atins cel mai mic nivel inregistrat luna aceasta, pe fondul nelinistii privind reusita planului american de a salva bancile cu probleme. Bursa din Tokyo inregistra, la mijlocul sedintei de vineri, o crestere de 4,26%, evolutie determinata in special de rezultatele inregistrate pe Wall Street, dar si de aprecierea cursului yen-dolar. Astfel, indicele Nikkei a inregistrat o crestere de 351,15 puncte, ajungand la nivelul de 8. 589,79. Indicele Topix a castigat, la randul sau 23,11 puncte, atingand valoarea de 860,64 puncte. Si Bursa din Hong Kong a inregistrat o crestere de 4%.



Citeste mai mult...

BVB a inchis pe minus miercuri, indicele compozit coborand cu 2,93%. Bursele europene si-au continuat trendul descendent, iar Dow Jones a pierdut 400 de puncte

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut in sedinta de tranzactionare de miercuri, insa corectiile au fost mai reduse decat in ziua precedenta. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate pe sectorul companiilor energetice, care a coborat cu aproape 4%. BET-C, indicele compozit al bursei, a pierdut 2,93%, la 2. 356,14 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a depreciat cu 2,03%, pana la 3. 153,55 puncte. Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a coborat cu 1,82% in sedinta de miercuri, la 15. 041,71 puncte.



Citeste mai mult...

Comisia Europeana: "Participarea activa a cetatenilor este un semn al democratiei sanatoase"

Reprezentantii a 19 state membre ale Uniunii Europene au dezbatut  vineri, 14 noiembrie, la Bruxelles, probleme legate de participarea activa cetatenilor, in cadrul unui forum organizat de Comisia Europeana. Evenimentul a avut loc la incheierea programului comunitar "Europe for Citizens" 2004-2006, prin care au fost finantate cateva zeci de proiecte legate de cetatenie activa si schimb de experienta intre statele membre in ce priveste participarea cetatenilor la viata sociala si politica la nivel national si european. Citeste principalele idei discutate la eveniment. Vezi principalele idei discutate la eveniment.



Citeste mai mult...

Tranzactiile de la bursele rusesti, suspendate timp de o ora. Bursa din Kuweit, oprita pana in 17 noiembrie

Tranzactiile de la Bursa din Kuweit au fost oprite in urma cu cateva minute in baza unui ordin dat de un Tribunal al emiratului, pentru a limita prabusirea indexului KSE si a pierderilor investitorilor. "Curtea administrativa a ordonat suspendarea imediata a tranzactiilor pana in data de 17 noiembrie, data la care Curtea va reexamina decizia", a declarat pentru AFP o sursa judiciara. Bursa din Kuweit este a doua din lumea araba dupa capitalizare, iar in momentul suspendarii indexul KSE cazuse cu 1,8% din cauza sectorului bancar. Indicele cunoaste in aceste zile cel mai coborat nivel din ultimele 40 de luni.



Citeste mai mult...

CNVM ii cere lui Catalin Chelu sa isi reduca participatiile la SIF Moldova si SIF Oltenia

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ii cere omului de afaceri Catalin Chelu si persoanelor cu care acesta actioneaza concertat la SIF Moldova si SIF Oltenia sa isi diminueze participatiile pana la limita legala, se arata intr-o ordonanta remisa BVB. Potrivit legii, o persoana fizica sau juridica nu poate detine mai mult de 1% din capitalul social al unei societati de investitii financiare (SIF).

Cuvinte cheie: sif, cnvm, catalin


Citeste mai mult...

Afacerile Rompetrol Rafinare au crescut cu 63% in primele noua luni, la 3,76 miliarde dolari

Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 3,76 miliarde de dolari, cu 63% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al companiei. In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) al companiei s-a ridicat la 79 milioane de dolari. "Rezultatele au fost puternic influentate de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei.



Citeste mai mult...

AVAS va sprijini financiar companiile din portofoliu care se confrunta cu lipsa lichiditatilor

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ar putea sa sprijine financiar companiile din portofoliu, in vederea depasirii efectelor crizei economice financiare mondiale. Astfel, AVAS a intocmit un proiect de ordonanta de urgenta care sa permita acordarea de ajutoare financiare companiilor care se confrunta cu lipsa lichiditatilor.

Cuvinte cheie: avas, sprijin, stat


Citeste mai mult...

Gazprom intentioneaza sa reduca planurile de dezvoltare ale companiilor sale de electricitate

Gigantul energetic rus Gazprom vrea sa reduca planurile de dezvoltare ale celor mai mari patru firme producatoare de electricitate pe care le detine, a declarat joi un oficial al companiei, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Daca autoritatile de reglementare aproba reducerile, companiile Mosenergo, TGK-1, OGK-2 si OGK-6 ar putea opri constructia unor turbine noi in urmatorii cinci ani, afirma Denis Fiodorov, seful companiilor de utilitati ale Gazprom. "Am depus cereri pentru toate companiile noastre de productie, am prezentat propuneri, iar saptamana viitoare vom avea prima runda de negocieri", a spus Fiodorov. "Nu are sens sa construim acum.



Citeste mai mult...

Agrostar a cerut intrarea in somaj tehnic a 50.000 de angajati din domeniul agricol

Federatia Agrostar a cerut Ministerului Muncii si al Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50. 000 de anagajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea din cauza crizei financiare, a declarat Stefan Niculae, presedintele Agrostar, citat de NewsIn. Acesta a mai precizat ca somajul tehnic va fi mentinut, cel mai probabil, pana in luna aprilie. Stefan Niculae a spus ca somajul tehnic inseamna mentinerea angajatilor care vor fi platiti cu 75% din salariu, insa nu vor lucra pentru a nu produce pe stoc.  "Agrostar a depus la Ministerul Agriculturii si la Ministerul Muncii o nota prin care cere trecerea in somaj tehnic a circa 50.



Citeste mai mult...

Peste 300 de salariati de la Avioane Craiova, trimisi in somaj tehnic

Peste 300 de salariati ai Fabricii de Avioane Craiova au intrat de vineri pana la inceputul lunii ianuarie 2009 in somaj tehnic, urmand sa primeasca 80 la suta din salariu, informeaza Mediafax. Adunarea Generala a Sindicatului Liber Avioane Craiova SA a acceptat, vineri, propunerea administratiei uzinei de a trimite o parte dintre salariatii fabricii in somaj tehnic, acestia urmand a sta la dispozitia societatii in cazul unor comenzi. "Mai mult de jumatate din salariatii Avioane Craiova, asta insemnand ca fabrica are 670 de salariati, nu vor mai veni pana cel putin pe 5 ianuarie.



Citeste mai mult...

MT: Bechtel ar putea ramane doar cu doua tronsoane

Bechtel, constructorul autostrazii Transilvania, ar putea ramane doar cu cele doua tronsoane aflate in executie, daca refuza sa plateasca reparatiile cauzate de alunecarile de teren si da in judecata Ministerul Transporturilor pentru aceste cheltuieli, potrivit ministrului de resort Ludovic Orban. "Bechtel este obligat sa plateasca. Ma indoiesc ca ne dau in judecata, pentru a plati reparatiile, pentru ca ar ramane cu cele doua tronsoane aflate in executie si cu un prejudiciu de imagine", a declarat, vineri, dupa un seminar pe tema transporturilor, ministrul Transporturilor. Valoarea reparatiilor cauzate de alunecarile de teren se ridica la 100 milioane euro, relateaza.



Citeste mai mult...

Executivul a aprobat proiectul de consolidare a cladirilor de interes public

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de lege privind reducerea riscului de prabusire a cladirilor de interes si utilitate publica care prezinta pericol public, potrivit unui comunicat al Executivului remis Agerpres. "Am completat legislatia referitoare la consolidarea cladirilor care constituie pericol public, legislatie care acorda deja facilitati importante proprietarilor in cazul consolidarii cladirilor de locuit expuse riscului seismic.



Citeste mai mult...

Fitch a confirmat ratingurile Enel, cu perspectiva negativa

Fitch a confirmat joi ratingurile grupului italian de utilitati Enel la "A minus" pentru datoriile pe termen lung si "F2" pentru datoriile pe termen scurt, potrivit AGERPRES. Perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung ramane negativa. "In pofida afacerilor puternice ale Enel, deteriorarea pietei creditelor si mediul economic vor avea probabil un impact negativ asupra datoriilor. Mediul economic actual a redus valoarea de piata a portofoliului de active puse la vanzare", a declarat Francesca Fraulo, analist al Fitch.

Cuvinte cheie: enel, termen, luni


Citeste mai mult...

Legea asigurarii locuintelor, obligatorie din iulie 2009

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor intra in vigoare la data de 1 iulie 2009, respectiv la 120 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial, a informat, joi, Serviciul Comunicare al MIRA. In aceste conditii, proprietarii de locuinte sunt atentionati sa refuze orice oferta venita din partea unor firme sau persoane care doresc sa incheie asigurari in baza acestei legi, relateaza Agerpres.



Citeste mai mult...

Alstom a primit comenzi de 15 miliarde de euro

Grupul industrial francez Alstom a inregistrat in perioada 1 aprilie 2008-3 septembrie 2008, primul semestru al anului fiscal 2008/2009, o crestere de 20 de procente a comenzilor inregistrate pana la valoare record de peste 15 miliarde de euro, informeaza AGERPRES. In aceeasi perioada, vanzarile au atins noua miliarde de euro (in crestere cu 12 procente) si veniturile din operatiuni 697 milioane de euro, in crestere cu 22 de procente. Profitul operational a atins 7,8 la suta, in crestere fata de 7,2 la suta in perioada similara a anului trecut. Rezultatul net s-a ridicat la 527 milioane de euro, in crestere cu 36 de procente.

Cuvinte cheie: alstom, crestere, euro


Citeste mai mult...

Fitch a coborat perspectiva pentru ratingul Holcim la negativa

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a coborat, vineri, perspectiva pentru ratingul acordat companiei elvetiene Holcim, la negativa de la stabila, dar a confirmat atat ratingul pe termen lung pentru credite in valuta la "BBB plus", cat si ratingul pe termen scurt pentru credite in valuta la "F2", informeaza un comunicat al agentiei de rating, preluat de Agerpres. Modificarea perspectivei reflecta estimarile agentiei potrivit carora, in urmatoarele 24 de luni, Holcim va reduce procesul de diminuare a gradului de indatorare, avand in vedere conditiile dificile de pe piata constructiilor din SUA precum si incetinirea, si chiar declinul, unor importante piete din Europa.



Citeste mai mult...

Afaceri in crestere cu 63 la suta pentru Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie o cifra de afaceri consolidata de 3,76 miliarde dolari, in crestere cu 63 la suta fata de valoarea consemnata in perioada similara din 2007. Potrivit unui comunicat al companiei, remis Agerpres, profitul operational (EBITDA) al companiei s-a ridicat la 79 milioane dolari, transmite Agerpres. "Rezultatele au fost puternic influentate de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei.



Citeste mai mult...

Unora dintre activitatile Protan nu le-au fost autorizate platile

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a autorizat toate sumele aferente activitatilor societatii Protan care indeplineau criteriile de eligibilitate potrivit Hotararii de Guvern 1211/2005 si Ordonantei de Guvern 47/2005. APIA precizeaza, intr-un comunicat remis Agerpres, ca a platit catre Protan, pentru perioada 2006-2008, aproximativ 28 milioane de lei, a autorizat inca aproximativ 7,3 milioane lei si nu a autorizat suma de 2,6 milioane lei pentru activitatile care nu indeplineau conditiile de eligibilitate, relateaza Agerpres. Potrivit OG nr.



Citeste mai mult...

Precizari ale SGG referitoare la RAFO si CAROM

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a facut cunoscut, miercuri, la solicitarea mass-media, continutul punctului 9 din din stenograma sedintei Guvernului din 29 decembrie 2004, cu privire la unele acte normative referitoare la societatile comerciale "RAFO" S. A. Onesti si "CAROM" S. A. Onesti, informeaza Agerpres. Punctul nr. 9, declasificat conform articolului unic al H. G. nr. 1427/2008, reprezinta partea stenogramei sedintei Guvernului din 29 decembrie 2004, cu privire la proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor OUG nr.



Citeste mai mult...

Profitul net al Repsol - 3,51 miliarde de dolari

Profitul net al grupului petrolier Repsol YPF a crescut in trimestrul trei din 2008 cu 13 la suta, datorita pretului ridicat al titeiului, transmite AP, conform Agerpres. In perioada iulie-septembrie 2007, profitul net a urcat la 723 milioane euro (905,9 milioane de dolari), comparativ cu 638 milioane de euro (799 milioane de dolari) in perioada similara din 2007. InĂ‚ primele noua luni ale anului, profitul net al companiei hispano-argentiniene a crescut cu 15 la suta, la 2,8 miliarde de euro (3,51 miliarde de dolari).

Cuvinte cheie: repsol, milioane, suta


Citeste mai mult...

CE Turceni si Nuclearelectrica au vandut pe PCCB 518.000 MWh

Complexul Energetic Turceni si Nuclearelectrica a vandut luni, pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale, o cantitate de energie electrica de 518. 000 MWh, la preturi cuprinse intre 202,69 lei/MWh si 206,11 lei/MWh, conform datelor publicate pe site-ul operatorului pietei de energie OPCOM. Compania Energy Network a achizitionat de la CE Turceni 87. 600 MWh, la pretul de 202,91 lei/MWh. Energia va fi livrata in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2009, relateaza Agerpres. Tot de la CE Turceni a cumparat si EON Moldova Furnizare 21. 590 MWh, la pretul de 206,11 lei/MWh. Energia va fi livrata in perioada ianuarie-martie 2009.

Cuvinte cheie: leimwh, mwh, turceni


Citeste mai mult...

ArcelorMittal opreste productia doua luni de zile

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Hunedoara isi va opri productia in lunile noiembrie si decembrie, pe fondul crizei economice existente la nivel mondial, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Prefectura Hunedoara, in urma sedintei Comisiei de Dialog Social care a avut loc, luni, la sediul institutiei administrative. In perioada de oprire a activitatii de productie nu vor fi facute disponibilizari de personal, angajatii urmand sa fie trimisi in concediu de odihna, prin rotatie, in luna noiembrie. In luna decembrie, o parte dintre angajati vor primi o indemnizatie de 75 la suta din salariu. Ei vor ramane acasa, dar vor fi "la dispozitia" societatii, relateaza Agerpres.



Citeste mai mult...

Amenzi de 68.000 de lei in unitati cu profil agroalimentar

Un numar de 21 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 68. 000 lei, au fost aplicate, in perioada 31 octombrie-6 noiembrie 2008, in unitatile cu profil agroalimentar care nu respectau normele sanitar-veterinar, informeaza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Au fost controlate unitati de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, unitati de depozitare a legumelor, fructelor si semintelor, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitati de comercializare a produselor apartinand sectorului non-animal, relateaza Agerpres.



Citeste mai mult...

DHL concediaza 9.500 de anagajati in SUA

Deutsche Post AG, care detine compania de curierat DHL, concediaza 9. 500 de angajati ai DHL din Statele Unite si va inchide toate centrele expres, in urma scaderii afacerilor peste Ocean, potrivit AGERPRES. Potrivit unei declaratii de presa, Deustche Post AG sustine ca cele 9. 500 de angajati disponibilizati vor completa cele 4. 500 de locuri de munca la care s-a renuntat recent, avand in vedere criza cu care se confrunta peste Ocean DHL, unde trebuie sa faca fata concurentei cu rivalii UPS si FedEx. Compania germana vrea sa reduca activitatea din SUA, inclusiv livrarile, ceea ce ar putea afecta in principal soferii, curierii si angajatii la depozitele DHL.

Cuvinte cheie: dhl, post, angajati


Citeste mai mult...

Criza din SUA impinge Smithfield spre Romania

"In magazine e ca a doua zi dupa Anul Nou", spune Gregory Schmidt, directorul de operatiuni internationale al Smithfield Ferme, ilustrand astfel scaderea dramatica a consumului in SUA. "Oamenii care pana de curand alegeau unde vor sa locuiasca pentru ca apoi sa caute o slujba sunt acum bucurosi daca mai au un loc de munca. "In aceste conditii, concentrarea pe piata central-estica a Europei poate fi un colac de salvare pentru americani, dupa cum lasa ei sa se inteleaga. Romania este varful de lance al strategiei noastre, sustin americanii de la Smithfield Ferme la patru ani de la intrarea pe piata.



Citeste mai mult...

Numarul magazinelor online din Romania va creste cu 50% pe an

Numarul magazinelor online din Romania va continua sa creasca cu 50% pe an in intervalul 2009-2011, ajungand la finele perioadei la 3. 000 de magazine functionale cu activitati de comert pe internet, se arata intr-un studiu comandat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC).



Citeste mai mult...

Majorarea salariilor cu 50%, imposibil de facut

Majorarea salariilor profesorilor cu 50 la suta este imposibil de facut, iar daca totusi s-ar realiza acest lucru ar duce economia Romaniei de rapa, sustine ministrul pentru IMM-uri, Comert Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, pentru AGERPRES. Ministrul liberal a cerut sprijinul oamenilor de afaceri din judetele Satu Mare, Maramures si Salaj, care au participat la prezentarea de programe guvernamentale pentru promovarea exporturilor, sa transmita profesorilor ca o astfel de majorare va duce la prabusirea economiei. "Va cer dumneavoastra sprijinul in a explica mai departe sa nu incurajam astfel de manifestari.



Citeste mai mult...

Monedele din Europa Centrala se depreciaza, in asteptarea unor noi reduceri ale dobanzilor cheie

Cele mai multe monede din Europa Centrala au oscilat foarte mult pe final de saptamana, cu tendinte de depreciere, in contextul in care ingrijorarile legate de incetinirea economiilor si de ritmul de convergenta la zona euro au revenit, dupa ce Cehia a redus dobanda cheie, scrie Reuters, citat de NewsIn. Increderea investitorilor a fost, de asemenea, afectata de coborarea de catre Moody's a ratingului Ungariei si Letoniei si de coborarea perspectivelor pentru Lituania si Estonia. Masura a accentuat ingrijorarea ca alte economii din regiune ar putea solicita ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI), urmand exemplul Ungariei.



Citeste mai mult...

Romania va gazdui, in 2012, Conferinta Partilor la Conventia de la Ramsar

Romania va gazdui, in prima parte a anului 2012, cea de-a 11-a reuniune a Conferintei Partilor la Conventia de la Ramsar asupra zonelor umede de importanta internationala, informeaza AGERPRES. Decizia de a organiza aceasta reuniune in Romania a fost luata cu ocazia celei de-a 10-a reuniuni a Conferintei Partilor, care a avut loc in perioada 28 octombrie - 4 noiembrie 2008, la Changwon, in Coreea de Sud. Conferinta Partilor la Conventia de la Ramsar este organul in care cele 158 de state contractante stabilesc modalitatile de punere in aplicare a prevederilor acestui act international, deosebit de important in cadrul eforturilor de protejare a mediului la nivel mondial.

Cuvinte cheie: umede, ramsar, romania


Citeste mai mult...

China injecteaza peste 580 de miliarde de dolari pentru sustinerea economiei

Guvernul chinez a aprobat un pachet masiv de stimuli economici, in valoare de 4. 000 de miliarde de yuani - echivalentul a 586 de miliarde de dolari, pana in 2010, pentru a sustine cererea interna, a anuntat duminica agentia nationala de presa Xinhua, citata de Reuters, potrivit NewsIn. Investitiile vor fi axate pe infrastructura, bunastare sociala si alte sectoare cheie, ca parte dintr-o politica fiscala "activa". Agentia chineza nu a precizat modul in care vor fi finantate aceste cheltuieli suplimentare.



Citeste mai mult...

Petrom ieftineste carburantii cu 6 bani/litru, incepand de sambata

Compania petroliera Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va ieftini carburantii cu sase bani/litru, incepand de sambata, a anuntat vineri compania, potrivit NewsIn. Astfel, benzina Premium fara plumb 95 va costa 3,25 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va costa 3,58 lei/litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 se vor vinde cu 3,35 lei si respectiv 3,98 lei/litru. Litrul de motorina Top Euro Diesel 4 va fi comercializat cu 3,64 lei, cel de OMV Sprint Diesel cu 3,69 lei, in timp ce motorina Euro Diesel 4 va costa 3,56 lei/litru, iar cea OMV Premium Diesel cu 3,97 lei/litru.



Citeste mai mult...

Criza continua: Somajul din SUA, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani

Rata somajului a urcat la 6,5% in Statele Unite in luna octombrie, potrivit datelor oficiale, atingand cel mai ridicat nivel din martie 1994, transmite BBC. Datele Departamentului Muncii al Statelor Unite arata ca 240. 000 de americani au ramas fara loc de munca in octombrie. Aceasta este cea de-a zecea luna consecutiva in care se inregistreaza o crestere a somajului un SUA. In aceste luni, 1,2 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca. Unii economisti sunt de parere ca rata somajului ar putea creste pana la 8%, sau chiar mai mult, in 2009. In cazul recesiunii economice din perioada 1980-1982, rata somajului a urcat la un nivel maxim de 10,8%.



Citeste mai mult...

BCR va inchide conturile curente inactive ale populatiei

Banca Comerciala Romana (BCR) va inchide, in perioada 8-9 noiembrie, conturile inactive apartinand persoanelor fizice, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Procesul presupune inchiderea conturilor curente prin care clientii persoane fizice nu au efectuat operatiuni bancare in ultimele sase luni calendaristice consecutive si in care nu se regasesc sume de bani. "Clientii carora li se vor inchide conturile curente inactive nu vor avea de suportat nici un cost pentru aceasta operatiune", se mai arata in comunicat.



Citeste mai mult...

Sefii industriei auto americane cer ca statul sa le acorde un ajutor de 50 de miliarde de dolari

Directorii executivi ai companiilor auto americane au solicitat, joi, un ajutor federal de 50 de miliarde de dolari pentru depasirea crizei financiare, ce a dus la deteriorarea mediului economic si la declinul cererii de autoturisme, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Directorii executivi ai companiilor General Motors, Ford Motor si Chrysler au purtat negocieri in acest sens cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid. Oficialii GM si Ford au anuntat in comunicate separate ca intrunirile avute cu Reid si Pelosi au fost constructive.



Citeste mai mult...

Romania a depasit un milion de mp de spatii comerciale

Romania a depasit, cu cele 53 centre comerciale functionale la 1 noiembrie 2008, un milion de metri patrati de spatii comerciale, adica 53 mp/1. 000 locuitori, se arata intr-un raport privitor la piata de retail din Europa, European Retail Marketbeat, realizat de consultantul global in real estate, Cushman & Wakefield, remis AGERPRES. 15 centre comerciale si extinderi au fost inaugurate in 2008, in orase precum Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi, Vaslui, Buzau, Tulcea, Pitesti, Oradea, Focsani. Pentru 2009, se afla deja in constructie 18 centre comerciale si patru extinderi, reprezentand un total de 712. 000 mp inchiriabili.



Citeste mai mult...

Banca Nationala a Elvetiei a relaxat politica monetara cu 0,5 puncte procentuale

Banca Nationala a Elvetiei a decis ieri relaxarea politicii monetare cu 0,5 puncte procentuale, a doua masura de acest gen in decurs de o luna, pentru a incetini aprecierea francului elvetian si a sustine economia locala. Institutia a diminuat banda tinta de variatie a dobanzii de pe piata interbancara LIBOR, pentru fondurile in franci elvetieni, la 1,5-2,5%, ceea ce inseamna o rata medie de 2%. "Perspectiva economiei globale s-a inrautatit mai sever decat am anticipat, ceea ce va afecta cresterea Elvetiei in urmatoarele trimestre. In 2009, cresterea economica ar putea fi negativa", a aratat banca centrala.



Citeste mai mult...

Vienna Insurance Group - crestere de peste 34 la suta

Companiile apartinand concernului Vienna Insurance Group au reusit sa-si fortifice pozitia de pe piata de profil din Romania, in trimestrul trei al anului 2008 inregistrand o crestere substantiala, de peste 34 la suta, se arata intr-un comunicat al grupului preluat de Agerpres. "Romania este una dintre pietele de baza ale Vienna Insurance Group.



Citeste mai mult...

Jean-Claude Trichet deschide calea unei noi reduceri de dobanda in zona euro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a deschis joi calea unei noi reduceri a dobanzii de referinta in zona euro, in aceeasi zi in care BCE a redus dobanda de referinta cu 50 puncte de baza, pana la 3,25 la suta, transmite AFP, conform Agerpres. "Nu pot sa exclud ca nu vom reduce din nou dobanda de referinta", a declarat Jean-Claude Trichet, intr-o conferinta de presa ce a precedat reuniunea consiliului guvernatorilor BCE. "Perspectiva pentru stabilitatea preturilor a continuat sa se imbunatateasca", a explicat Jean-Claude Trichet, potrivit caruia rata inflatiei ar urma sa revina in intervalul vizat de BCE in cursul anului urmator.

Cuvinte cheie: procente, banca, euro


Citeste mai mult...

BCE a redus dobanda de politica monetara la 3,25%

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ieri dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, a doua masura de acest tip adoptata in decurs de o luna, in conformitate cu asteptarile analistilor, si a estimat ca rata inflatiei va scadea anul viitor pana la nivelul tintit de institutie. Majoritatea analistilor au anticipat reducerea ratei de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, in contextul reducerii temerilor privind inflatia si a perspectivei economice, relateaza.



Citeste mai mult...