Nancy Pelosi, presedintele Camerei Reprezentantilor, propune un nou plan pentru relansarea economiei americane

Presedintele democrat al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, s-a declarat in favoarea unui vot rapid pentru un plan in doua parti ce vizeaza relansarea economiei, intr-un interviu publicat in pagina electronica a cotidianului Wall Street Journal, citat de NewsIn. Potrivit cotidianului american, Pelosi pledeaza pentru un plan de 60 pana la 100 de miliarde de dolari, intr-o prima faza care sa inceapa in aceasta luna, urmat de o masura complementara la inceputul lunii viitoare, care ar putea prevedea o "scadere permanenta a impozitelor".



Citeste mai mult...

Petrom ieftineste carburantii cu 6 bani/litru, incepand de sambata

Compania petroliera Petrom, controlata de grupul austriac OMV, va ieftini carburantii cu sase bani/litru, incepand de sambata, a anuntat vineri compania, potrivit NewsIn. Astfel, benzina Premium fara plumb 95 va costa 3,25 lei/litru, benzina Top Premium fara plumb 99+ va costa 3,58 lei/litru, iar sortimentele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 se vor vinde cu 3,35 lei si respectiv 3,98 lei/litru. Litrul de motorina Top Euro Diesel 4 va fi comercializat cu 3,64 lei, cel de OMV Sprint Diesel cu 3,69 lei, in timp ce motorina Euro Diesel 4 va costa 3,56 lei/litru, iar cea OMV Premium Diesel cu 3,97 lei/litru.



Citeste mai mult...

Sefii industriei auto americane cer ca statul sa le acorde un ajutor de 50 de miliarde de dolari

Directorii executivi ai companiilor auto americane au solicitat, joi, un ajutor federal de 50 de miliarde de dolari pentru depasirea crizei financiare, ce a dus la deteriorarea mediului economic si la declinul cererii de autoturisme, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Directorii executivi ai companiilor General Motors, Ford Motor si Chrysler au purtat negocieri in acest sens cu presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, si cu liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid. Oficialii GM si Ford au anuntat in comunicate separate ca intrunirile avute cu Reid si Pelosi au fost constructive.



Citeste mai mult...

Criza continua: Somajul din SUA, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani

Rata somajului a urcat la 6,5% in Statele Unite in luna octombrie, potrivit datelor oficiale, atingand cel mai ridicat nivel din martie 1994, transmite BBC. Datele Departamentului Muncii al Statelor Unite arata ca 240. 000 de americani au ramas fara loc de munca in octombrie. Aceasta este cea de-a zecea luna consecutiva in care se inregistreaza o crestere a somajului un SUA. In aceste luni, 1,2 milioane de persoane si-au pierdut locul de munca. Unii economisti sunt de parere ca rata somajului ar putea creste pana la 8%, sau chiar mai mult, in 2009. In cazul recesiunii economice din perioada 1980-1982, rata somajului a urcat la un nivel maxim de 10,8%.



Citeste mai mult...

BCR va inchide conturile curente inactive ale populatiei

Banca Comerciala Romana (BCR) va inchide, in perioada 8-9 noiembrie, conturile inactive apartinand persoanelor fizice, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit. Procesul presupune inchiderea conturilor curente prin care clientii persoane fizice nu au efectuat operatiuni bancare in ultimele sase luni calendaristice consecutive si in care nu se regasesc sume de bani. "Clientii carora li se vor inchide conturile curente inactive nu vor avea de suportat nici un cost pentru aceasta operatiune", se mai arata in comunicat.



Citeste mai mult...

Vienna Insurance Group - crestere de peste 34 la suta

Companiile apartinand concernului Vienna Insurance Group au reusit sa-si fortifice pozitia de pe piata de profil din Romania, in trimestrul trei al anului 2008 inregistrand o crestere substantiala, de peste 34 la suta, se arata intr-un comunicat al grupului preluat de Agerpres. "Romania este una dintre pietele de baza ale Vienna Insurance Group.



Citeste mai mult...

Banca Nationala a Elvetiei a relaxat politica monetara cu 0,5 puncte procentuale

Banca Nationala a Elvetiei a decis ieri relaxarea politicii monetare cu 0,5 puncte procentuale, a doua masura de acest gen in decurs de o luna, pentru a incetini aprecierea francului elvetian si a sustine economia locala. Institutia a diminuat banda tinta de variatie a dobanzii de pe piata interbancara LIBOR, pentru fondurile in franci elvetieni, la 1,5-2,5%, ceea ce inseamna o rata medie de 2%. "Perspectiva economiei globale s-a inrautatit mai sever decat am anticipat, ceea ce va afecta cresterea Elvetiei in urmatoarele trimestre. In 2009, cresterea economica ar putea fi negativa", a aratat banca centrala.



Citeste mai mult...

Jean-Claude Trichet deschide calea unei noi reduceri de dobanda in zona euro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a deschis joi calea unei noi reduceri a dobanzii de referinta in zona euro, in aceeasi zi in care BCE a redus dobanda de referinta cu 50 puncte de baza, pana la 3,25 la suta, transmite AFP, conform Agerpres. "Nu pot sa exclud ca nu vom reduce din nou dobanda de referinta", a declarat Jean-Claude Trichet, intr-o conferinta de presa ce a precedat reuniunea consiliului guvernatorilor BCE. "Perspectiva pentru stabilitatea preturilor a continuat sa se imbunatateasca", a explicat Jean-Claude Trichet, potrivit caruia rata inflatiei ar urma sa revina in intervalul vizat de BCE in cursul anului urmator.

Cuvinte cheie: procente, banca, euro


Citeste mai mult...

BCE a redus dobanda de politica monetara la 3,25%

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus ieri dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 3,25%, a doua masura de acest tip adoptata in decurs de o luna, in conformitate cu asteptarile analistilor, si a estimat ca rata inflatiei va scadea anul viitor pana la nivelul tintit de institutie. Majoritatea analistilor au anticipat reducerea ratei de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, in contextul reducerii temerilor privind inflatia si a perspectivei economice, relateaza.



Citeste mai mult...

Banca Angliei a redus dobanda de politica monetara

Banca Angliei a redus, ieri, dobanda de politica monetara cu 1,5 puncte procentuale, de la 4,5% la 3%, pentru a reduce impactul incetinirii bruste a economiei. Majoritatea economistilor au anticipat reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, desi ulterior unii si-au schimbat estimarile din cauza publicarii unei serii de date privind evolutia nefavorabila a economiei. Zece din cei 61 de economisti au anticipat relaxarea ratei de politica monetara cu un punct procentual. Banca centrala a Marii Britanii nu a redus, de cand a devenit o institutie independenta, in anul 1997, dobanda de politica monetara cu mai mult de 0,5 puncte procentuale.



Citeste mai mult...

BCR va inchide conturile curente inactive

Banca Comerciala Romana (BCR) va inchide in perioada 8-9 noiembrie conturile curente inactive deschise de persoanele fizice prin care nu s-au efectuat tranzactii in ultimele sase luni si nu se regasesc sume de bani, cu exceptia celor atasate altor produse, a anuntat banca. "Operatiunea se deruleaza in acord cu prevederile contractelor incheiate. Clientii carora li se vor inchide conturile curente inactive nu vor avea de suportat niciun cost pentru aceasta operatiune", se arata intr-un comunicat al bancii remis agentiei.



Citeste mai mult...

Protestele din invatamant vor continua

Sindicalistii din invatamant se declara dezamagiti de simularea dialogului social, propusa de guvernanti, si inspaimantati de modul in care primul ministru abordeaza problemele din invatamant, sustine Aurel Cornea, presedinte al FSLI, informeaza Agerpres.   "Am cerut primului ministru sa prezinte executia bugetara pe primele noua luni ale acestui an. Pana la aceasta ora nu s-au achitat investitiile facute si nu sunt bani nici pentru plata salariilor actuale. Cerem primului ministru transparenta. Investitiile pe care le considera ca sunt necesare in invatamant ar trebui mai intai sa le faca publice si dupa aceea sa ne intrebe pe noi de ce nu sunt bani pentru salarii.



Citeste mai mult...

Romania resimte socurile externe din cauza deficitului sau bugetar

Nivelul ridicat al deficitului bugetar, deteriorarea perspectivelor fiscale si incetinirea cresterii economice fac ca Romania sa fie vulnerabila la socurile externe, in special in actuala situatie de criza financiara globala, se arata in previziunile economice de toamna, publicate luni de Comisia Europeana si preluate de Agerpres. Dupa ce in 2008 Romania va inregistra cea mai mare rata a cresterii economice din UE, aceasta va scadea in urmatorii doi ani la 4,7 la suta, respectiv 5,0 la suta, ramanand, oricum, printre cele mai mari din Uniune (doar Slovacia va avea o rata a cresterii mai mare, de 4,9 la suta in 2009 si de 5,5 la suta in 2010).

Cuvinte cheie: suta, 2008, romania


Citeste mai mult...

Business Report: Cum poti pierde si avansul, si creditul de casa; clasamentul salariilor bugetarilor; ce beneficii isi doresc si ce primesc angajatii romani?; masina cu aer comprimat; inca 17.000 de disponibilizari pana la sfarsitul anului; iar piata imobiliara ramane blocata pana la jumatatea lui 2009

Cum poti pierde si avansul, si creditul de casa Implementarea noilor norme de creditare, dar si situatia creata de actuala criza financiara internationala au adus cateva sute de romani in postura de a astepta pana la doua luni si jumatate pentru a primi un credit pentru locuinta. Mai mult chiar, unii dintre ei s-au trezit in situatia de nu mai putea accesa suma initial aprobata, ci una semnificativ mai mica, care nu le-a mai permis, in unele cazuri, achizitionarea locuintei pe care au contractat-o si au pierdut astfel avansul dat proprietarului, scrie Cotidianul.

Cuvinte cheie: scrie, lei, 000


Citeste mai mult...

Economiile din zona euro se apropie de recesiune

Comisia Europeana estimeaza ca economia din zona euro va creste foarte putin anul viitor, cu doar 0,1 la suta, din cauza efectelor crizei financiare mondiale, transmite AP, conform Agerpres. Cele mai mari economii din regiune vor fi aproape de un impas, sustine Comisia Europeana, care apreciaza ca Germania si Franta vor inregistra o stagnare economica, in timp ce Marea Britanie va intra in recesiune, iar economia va scadea cu unu la suta. In interiorul zonei euro, Spania si Irlanda vor inregistra un declin al economiei in 2009, din cauza cresterii deficitului bugetar si a numarului somerilor. Irlanda este primul stat din zona euro care a intrat oficial in recesiune.

Cuvinte cheie: suta, europeana, euro


Citeste mai mult...

HBOS, preluata de Lloyds TSB / Uniunea sindicala britanica, ingrijorata pentru angajatii bancilor

Cel mai mare sindicat britanic, Unite, a protestat luni fata de lipsa detaliilor privind impactul social al proiectului de achizitie a bancii Halifax Bank of Scotland (HBOS) de catre rivalul sau Lloyds TSB, solicitare prin care uniunea doreste sa puna punct temerilor angajatilor din sectorul bancar, informeaza AFP. "Este inacceptabil faptul ca aceste banci continua sa alimenteze speculatiile, lasand salariatii ingrijorati pentru locurile lor de munca.

Cuvinte cheie: hbos, lloyds, tsb


Citeste mai mult...

Mugur Isarescu: Standard & Poor's ar trebui sa refaca datele

Standard & Poor's (S&P) ar trebui sa trimita in Romania o echipa de specialisti care sa refaca datele luate in calcul la scaderea ratingului Romaniei, a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, mentionand ca datoria publica se afla la un nivel scazut. "Ar trebui ca S&P sa trimita o echipa de specialisti care sa refaca cele doua pagini scrise pe langa subiect", a spus Isarescu. Guvernatorul BNR a mentionat ca Romania nu are o datorie publica mare, nivelul acesteia ridicandu-se la 12% din Produsul Intern Brut (PIB). Isarescu a mai mentionat ca rezerva valutara a tarii noastre este mai mare decat nivelul datoriei publice.



Citeste mai mult...

Banca Transilvania infirma informatiile legate de negocierile pentru vanzarea institutiei

Banca Transilvania infirma informatiile aparute in presa in ultimele zile, potrivit carora reprezentantii institutiei de credit s-ar afla in negocieri pentru vanzarea bancii. In comunicatul bancii se arata ca o astfel de hotarare se poate lua numai cu acceptul actionarilor, in Adunarea Generala a Actionarilor si in conformitate cu prevederile regulamentelor BVB si CNVM. “Nu este in politica Bancii Transilvania sa comenteze zvonurile din piata. Totusi, pentru a raspunde anumitor afirmatii aparute in presa, va informam ca in acest moment nu ne aflam in discutii pentru negocierea vanzarii bancii. (. . .

Cuvinte cheie: bancii, banca, lei


Citeste mai mult...

Esenta raportului privind inflatia

Dan Popa face pe blogul sau o sinteza a raportului asupra inflatiei publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).



Citeste mai mult...

Austria: Prima nationalizare in sectorul bancar - Kommunalkredit

Banca Kommunalkredit Austria va fi nationalizata de statul austriac pentru suma simbolica de doi euro, anunta Reuters, preluata de Forbes. Guvernul de la Viena preia cele 50,8% dintre actiuni, detinute pina acum de Oesterreichische Volksbanken AG (Volksbank) si cele 49% din actiuni detinute de grupul franco-belgian Dexia. Potrivit unui comunicat al Kommunalkredit, criza financiara a provocat o acuta criza de lichiditati. Kommunalkredit a fost fondata in 1958 si ocupa pozitia a opta in topul institutiilor de credit din Austria.



Citeste mai mult...

StatoilHydro a descoperit zacaminte de gaze naturale in Marea Barent

Compania petroliera norvegiana StatoilHydro a anuntat vineri ca a descoperit gaze naturale langa zacamantul sau Snoehvit, situat in largul Marii Barent, transmite AGERPRES. Compania StatoilHydro a estimat ca zacamantul ar putea contine intre 2-14 miliarde metri cubi de gaze naturale recuperabile. "Este, desigur, promitator ca inca o data am dovedit ca exista gaz in Marea Barent. Avem nevoie de timp sa facem o evaluare si o analiza pentru a ne da seama de volumul si marimea zacamantului descoperit", a declarat Geir Richardsen, directorul activitatii de explorare al StatoilHydro.



Citeste mai mult...

Rata somajului in UE a crescut la sapte procente in septembrie

Uniunea Europeana (UE 27) a inregistrat, in luna septembrie 2008, o rata a somajului de sapte la suta, in crestere usoara fata de nivelul de 6,9 procente inregistrat in luna precedenta, in timp ce in zona euro (EA 15) rata somajului a ramas nemodificata la 7,5 procente, potrivit datelor prezentate vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat), preluate de Agerpres. Analistii intervievati de Dow Jones Newswires se asteptau pentru zona euro la o usoara crestere a ratei somajului pana la 7,6 la suta. In mod normal, indicatorul referitor la rata somajului reactioneaza cu intarziere la modificarile din climatul economic.



Citeste mai mult...

Luni: Bursele asiatice au castiguri importante. Petrolul s-a scumpit cu un dolar

Principalele burse asiatice sunt in crestere, luni dimineata. Actiunile au inregistrat castiguri importante in tranzactiile de pe bursele din Seul, Sydney, Hong Kong si Taipei, cu o zi inaintea alegerilor americane, investitorii sperand intr-o redresare a pietei financiare mondiale, comenteaza presa internationala de luni. Bursa din Sydney a inchis, luni, in crestere cu 5% urmand tendinta de pe Wall Street care a incheiat vineri in crestere, investitorii anticipand o noua scadere a dobanzii de referinta, potriivit presei inernationale. La Seul, bursa a castigat 2,33%, indicele KOSPI fiind in crestere cu 25,95 puncte pana la  1.

Cuvinte cheie: crestere, bursa, luni


Citeste mai mult...

Spania - crestere economica negativa in trimestrul trei

Economia spaniola, in declin de la inceputul acestui an, a inregistrat in trimestrul al treilea un Produs Intern Brut (PIB) in scadere cu 0,2 procente in raport cu trimestrul precedent, a estimat vineri Banca centrala a Spaniei, citata de AGERPRES. In cazul in care aceste cifre vor fi confirmate si de datele prezentate de Institutul national de statistica (INE), ar fi pentru prima data dupa 1993 cand Spania inregistreaza o crestere trimestriala negativa.



Citeste mai mult...

Discutia cu reprezentantii guvernului este tardiva

Organizatiile sindicale isi vor continua actiunile de protest deja anuntate si considera discutia de vineri cu ministrii Cabinetului Tariceanu ca fiind una tardiva, a declarat, la finalul intalnirii, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din invatamant Spiru Haret, Marius Nistor, potrivit AGERPRES. "A fost doar o simpla discutie, care ar fi trebuit sa dezamorseze situatia conflictuala existenta in momentul de fata la nivelul intregii societati. Din pacate, aceasta discutie este tardiva si nu poate avea eficienta", a spus liderul sindical.



Citeste mai mult...

Exxon Mobil a anuntat cel mai mare profit trimestrial

Beneficiind de pretul record inregistrat de barilul de petrol, grupul petrolier american Exxon Mobil Corp. a anuntat ca, in trimestrul trei din 2008 profitul sau net a crescut la 14,83 miliarde dolari, depasind astfel propriul record pentru cel mai mare profit net trimestrial realizat vreodata de o companie americana, transmite AGERPRES. Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume, a informat joi ca, in perioada iulie-septembrie 2008, profitul sau net a crescut cu aproape 58 la suta, la 2,86 dolari pe actiune, fata de 9,41 miliarde dolari, sau 1,7 dolari pe actiune, in urma cu un an.



Citeste mai mult...

Electroputere Craiova si-a diminuat pierderile

Electroputere Craiova a raportat pierderi de 27,67 milioane lei, in noua luni din 2008, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand pierderile s-au situat la 30,71 milioane lei, potrivit rapoartelor financiare ale societatii, publicate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/, informeaza AGERPRES. Cifra de afaceri s-a situat la 129,15 milioane lei, in crestere cu 35 la suta fata de primele noua luni ale anului trecut, pe fondul unor venituri totale de 158,33 milioane lei, mai mari cu 54 la suta si unor cheltuieli totale de 186,01 milioane lei, mai mari cu 39 la suta.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

CNS Cartel ALFA cere aplicarea Legii salarizarii in invatamant

Comitetul Confederal al CNS "Cartel ALFA", intrunit joi in sedinta extraordinara, a decis sa sustina aplicarea Legii 221 / 2008 de crestere a salariilor in invatamant si sa solicite inceperea de urgenta a negocierilor pentru Legea unica de salarizare in sistemul bugetar, avand ca baza legea 221/2008, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel ALFA. Totodata, CNS Cartel ALFA solicita stabilirea unui mecanism de crestere a salariilor, de la 1 ianuarie 2008, pentru toate sectoarele bugetare, care sa fie diferentiat: o crestere mai mare pentru cei de la baza grilei si mai mica pentru cei din varful ei.

Cuvinte cheie: cns, cartel, alfa


Citeste mai mult...

Veniturile la Bugetul de stat in crestere in 2009

Veniturile totale la bugetul de stat pentru 2009 se ridica la 103,856 miliarde lei, in crestere cu 37,3 la suta, fata de veniturile din 2008. Veniturile fiscale se ridica la 80,896 miliarde lei, in crestere cu 18,4 la suta fata de 2008, transmite Agerpres. Impozitul pe venit, profit si castiguri din capital se cifreaza la 25,730 miliarde lei, mai mare cu 19,7 la suta fata de cel din anul 2008. Veniturile din impozitul pe profit de la agentii economici se ridica la 17,670 miliarde lei, in crestere cu 18 la suta fata de anul 2008. Impozitul pe profit de la bancile comerciale se ridica la 876 milioane lei, in crestere cu 5,2 la suta, fata de cele din 2008.

Cuvinte cheie: lei, miliarde, suta


Citeste mai mult...

Conducerile Transgaz, Romgaz si Gazprom se vor intalni in decembrie

Reprezentantii companiilor Transgaz si Romgaz vor avea o noua runda de discutii cu cei ai companiei ruse Gazprom in luna decembrie, informeaza AGERPRES. Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, si directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, au avut miercuri, 29 octombrie, la Bucuresti, o intalnire cu o delegatie a companiei ruse, condusa de Vlada Rusakova, membru al Consiliului de Administratie si seful Departamentului de dezvoltare strategica.



Citeste mai mult...

Afaceri de 50,3 milioane lei derulate de Transilvania Constructii

Societatea Transilvania Constructii a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, afaceri de 50,329 milioane lei, conform datelor remise de companie Bursei de Valori Bucuresti. In perioada mentionata, Transilvania Constructii a obtinut un profit net de 5,418 milioane lei, veniturile societatii totalizand 56,375 milioane lei, iar cheltuielile - 50,1139 milioane lei. La 30 septembrie, Transilvania Constructii avea de recuperat creante in valoare de 14,814 milioane lei si de achitat datorii de 31,629 milioane lei.



Citeste mai mult...

Profitul SIF 2 Moldova a crescut cu 33 la suta, in primele 9 luni

Societatea de investitii financiare SIF2 Moldova a raportat un profit net de 74,596 milioane lei in primele noua luni din 2008, in crestere cu 33,25 la suta comparativ cu perioada similara din 2007, cand nivelul acestuia a fost de 55,979 milioane lei, conform datelor publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. Veniturile totale ale societatii au fost de 122,753 milioane lei, in urcare cu 40,36 la suta, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 44,782 milioane lei, mai mari cu 57 la suta, transmite Agerpres. Societatea avea, la 30 septembrie, de recuperat creante in valoare de 38,056 milioane lei si de achitat datorii de 20,615 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Baboo a intrat pe piata din Romania

Compania aeriana elvetiana Baboo a intrat, luni, pe piata din Romania, cu doua rute operate de pe Aeroportul International Henri Coanda Otopeni, spre Geneva si Nisa, a anuntat operatorul. Cursele Bucuresti-Geneva si retur si Bucuresti-Nisa au loc de patru ori pe saptamana, in zilele de luni, miercuri, vineri si duminica. Zborurile Nisa-Bucuresti sunt operate de trei ori pe saptamana, in zilele de luni, miercuri si vineri. Compania Baboo a fost infiintata in 2003 si in prezent opereaza din Geneva pe 23 de rute. Din noiembrie 2003 si pana in decembrie 2007 a transportat aproape 500.

Cuvinte cheie: doua, luni, baboo


Citeste mai mult...

Profitul Bermas a scazut de circa trei ori, in primele 9 luni

Compania Bermas Suceava a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net de 1,066 milioane lei, de aproape trei ori mai mic fata de cel obtinut in perioada similara a anului trecut, care s-a ridicat la 3,037 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucuresti. Cifra de afaceri a societatii a scazut cu peste 9,17 la suta in primele noua luni ale anului 2008, fata de aceeasi perioada a anului trecut, situandu-se la 18,78 milioane lei. In perioada mentionata, producatorul de bere a inregistrat venituri de 20,162 milioane lei si cheltuieli de 18,939 milioane lei, potrivit Agerpres.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Bursa de la New York a crescut cu 2-2,5%

Bursa de la New York a crescut joi cu 2-2,5%, dupa ce investitorii, optimisti in urma reducerii dobanzilor de politica monetara in mai multe tari, inclusiv SUA, au cumparat actiuni pentru a profita de cele mai reduse preturi de tranzactionare din ultimii cinci ani. Desi economia Statelor Unite s-a contractat in trimestrul al treilea, scaderea de 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB) - cea mai acuta din ultimii sapte ani - a fost mai redusa decat asteptarile analistilor si ale pietelor, determinand astfel un sentiment de optimism printre investitori.

Cuvinte cheie: crescut, urcat, banca


Citeste mai mult...

FED a redus dobanda cheie la 1%

Federal Reserve din SUA a decis miercuri reducerea dobanzii cheie cu 0,50%, pana la 1%, pentru a impiedica transformarea crizei financiare din SUA in recesiune economica transmite CNN. Economistii au anticipat masura Fed de scadere a dobanzii cheie, iar pietele de capital din SUA si Europa au inregistrat cresteri semnificative in asteptarea deciziei. Actuala valoare de 1% este cea mai redusa rata a dobanzii din iunie 2004. Fed a redus dobanda cheie de la 5,25% la 1,5% prin noua decizii adoptate in ultimele 13 luni, pentru a contrabalansa efectele crizei creditelor, care a inceput cu prabusirea pietei imprumuturilor ipotecare din SUA si s-a raspandit la nivel mondial.


Citeste tot articolul FED a redus dobanda cheie la 1%

Citeste mai mult...

Laszlo Borbely promite ca rezultatele evaluarilor pentru microintreprinderi vor fi publicate

Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a prezentat astazi rezultatele activitatii in ultimii trei ani. Un dosar stufos a fost inmanat jurnalistilor (vezi documentul atasat), insa Borbely nu a raspuns concret la doua intrebari simple: una, legata de rezultatele selectiei de proiecte la componenta de microintreprinderi, a doua, legata de fondurile UE care au "intrat" in bugetul Ministerului, in 2008. Laszlo Borbely a expus jurnalistilor realizarile activitatii sale in fruntea ministerului. "Sunt sigurul ministru care a ramas pe pozitii, cu acelasi portofoliu. Chiar zilele trecute, am fost laudati de Ministerul de Finante.



Citeste mai mult...

Peste doua miliarde euro, proiecte cu finantare prin POR

Beneficiarii fondurilor europene prin Programul Operational Regional vor depune in acest an proiecte cu o valoare totala de doua miliarde de euro, proiecte cu o valoare totala de 800 milioane de euro urmand sa fi incheiate pana la sfarsitul anului, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, cu ocazia prezentarii realizarilor in cei patru ani de mandat, informeaza Agerpres. "Cred ca Ministerul Dezvoltarii va reusi sa absoarba cel mai repede fondurile europene alocate in perioada 2007 - 2013, prin proiectele finantate prin intermediul POR", a spus ministrul.



Citeste mai mult...

Scenariu de recesiune pentru Ungaria

Guvernul ungar va revizui, din nou, proiectul de buget pe 2009 iar tinta de crestere economica ar putea fi ajustata la sub zero procente, fata de o crestere de 1,2 procente inclusa in varianta revizuita prezentata saptamana trecuta, a declarat marti ministrul ungar de Finante, Janos Veres, preluat de Agerpres. Guvernul ungar a retras, la inceputul acestei luni, proiectul de buget din Parlament pe masura ce intensificarea crizei financiare a facut nerealiste estimarile initiale de crestere.



Citeste mai mult...

Miscari de trupe, conturi, actionari si campanii noi in marketing si publicitate

Perioada extrem de fierbinte pentru piata de marketing si publicitate din Romania. Un important grup de comunicare isi intareste pozitia in mediul digital, mai multe companii au anuntat sau sunt pe cale sa anunte oficial cine se va ocupa de conturile lor de media si creatie, apar noi miscari de trupe in agentii, iar cele mai noi campanii publicitare promoveaza noi branduri, schimbari de brand, atitudinea si reactiile companiilor in fata problemelor economice. Dragos Grigoriu si grupul sau, Tempo, isi intaresc pozitia in zona interactiva atragand in grup firma de comunicare interactiva Kinecto.



Citeste mai mult...

Bugetul Senatului pe 2009: 146,4 milioane de lei

Senatorii si-au aprobat, miercuri, in plen, un buget de circa 146,4 milioane de lei pentru anul 2009, cu 12% mai mare decat suma prevazuta de Ministerul Economiei si Finantelor, informeaza Agerpres. Suma votata de plen, cu o abtinere, este redusa cu circa 7 milioane de lei fata de proiectul de buget hotarat, pe 7 octombrie, de Biroul Permanent al Senatului, dar este cu peste 13% mai mare decat bugetul pe anul 2008.

Cuvinte cheie: lei, anul, buget


Citeste mai mult...

Rezultatele CME: +35% pe cifra de afaceri, +31% pe EBITDA, in primele noua luni

CME, compania care detine 95% din televiziunile lansate de Adrian Sarbu, a dat publicitatii rezultatele pe primele noua luni ale lui 2008. Cifra de afaceri a crescut la 729,9 milioane de dolari, cu 35% mai mult decat anul trecut, iar EBITDA (profitul inainte de interest, taxe, depreciere si amortizare) a urcat la 250,2 milioane, cu 31% mai mult decat in primele noua luni ale anului trecut. Vestile bune sunt pe intreaga perioada 1 ianuarie-30 septembrie. In schimb, al treilea trimestru se lasa cu scaderi de profit, de 34% (la 42,5 milioane), comparativ cu iulie-septembrie 2007.

Cuvinte cheie: milioane, ebitda, 2007


Citeste mai mult...

BCR, credit de nevoi personale in lei cu dobanda fixa

Banca Comerciala Romana a lansat promotional produsul de creditare in lei Divers Extra BCR, pentru persoane fizice, cu dobanda fixa de 14,5 la suta pe an pe toata perioada de creditare. Creditul poate fi acordat pe o perioada de pana la 10 ani, suma maxima fiind de 20. 000 euro echivalent in lei, a anuntat, miercuri, purtatorul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru, intr-un comunicat remis AGERPRES. Promotia se deruleaza in perioada 27 octombrie-31 decembrie 2008. Banca nu practica comision de analiza si intocmire a dosarului si nici comision de administrare. BCR ofera gratuit si o asigurare de viata pentru contractantul creditului.

Cuvinte cheie: bcr, perioada, dobanda


Citeste mai mult...

FMI, UE si Banca Mondiala ajuta Ungaria cu 20 miliarde de euro

Fondul Monetar International /FMI/, Uniunea Europeana si Banca Mondiala au venit marti in ajutorul Ungariei, a carei economie si moneda a fost afectata de criza financiara, prin acordarea unor imprumuturi in valoare de 20 miliarde de euro, potrivit AGERPRES. Din acest total, FMI a promis ca va contribui cu 12,5 miliarde de euro, 6,5 miliarde euro vor venit de la Uniunea Europeana si un miliard de euro de la Banca Mondiala, a indicat FMI intr-un comunicat. Ajutorul european va fi primul de acest tip acordat unui stat membru de Uniunea Europeana de la sprijinul acordat Italiei la inceputul anilor 1990.

Cuvinte cheie: fmi, miliarde, euro


Citeste mai mult...

Rezerva valutara a Romaniei acopera datoria pe termen scurt

Viceguvernatoul Bancii Nationale, Cristian Popa, a respins, ieri, afirmatiile analistilor de la Standard and Poors privind fragilitatea rezervei valutare a Romaniei si vulnerabilitatile generate de datoria pe termen scurt a tarii, dupa scaderea ratingului Romaniei de catre agentia de evaluare financiara, transmite Agerpres. "Nu conteaza ca datoria este publica sau privata. Ea este majoritar privata si datoria pe termen mediu si lung, care ajunge la scadenta pe maturitati reziduale in acest an, este acoperita in proportie de 82,4 la suta.

Cuvinte cheie: suta, scadenta, curent


Citeste mai mult...

Concentrarea Rompetrol Gas-Crimbo Gas a fost autorizata

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica realizata de SC Rompetrol Gas SRL Bucuresti prin dobandirea controlului asupra unor elemente ale fondului de comert apartinand SC Crimbo Gas 2000 SRL (Ilfov), SC Auto Gaz Trading SRL Constanta si SC Crimbo Gas International SRL (Ilfov), se arata intr-un comunicat al autoritatii romane de concurenta. Aceste elemente sunt reprezentate de 150 skid-uri autogaz si contractele de furnizare GPL autogaz incheiate cu terti operatori ai skid-urilor, relateaza Agerpres.

Cuvinte cheie: srl, gas, concurentei


Citeste mai mult...

Basescu: Sistemul de educatie este o prioritate pentru Romania

Presedintele Traian Basescu a reafirmat, marti seara, ca sistemul de educatie este o prioritate pentru Romania si a pledat pentru o reforma radicala a acestui domeniu, transmite Agerpres. "Daca in ultimii ani, ca urmare si a sustinerii politice pe care am dat-o, bugetul pentru educatie a crescut de la 3,8 la 5 si apoi la sase din PIB, ceea ce a permis o crestere a investitiilor in modernizarea infrastructurii, nu s-a facut nimic pentru cadrele didactice. Sistemul de salarizare a descurajat angajarea tinerilor absolventi in sistemul de educatie.



Citeste mai mult...

Bancile din Bulgaria vor rezista in cazul unei incetiniri economice

Bancile din Bulgaria sunt profitabile si vor rezista in cazul unei incetiniri economice a celor mai sarace state membre ale Uniunii Europene, provocata de criza financiara mondiala, a declarat, ieri, Ivan Iskrov, guvernatorul Bancii Centrale, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. Cresterea economica va incetini anul viitor, deoarece cererea pentru exporturile Bulgariei in UE a intrat in declin, iar scaderea investitiilor straine a redus accesul la imprumuturi, a declarat guvernatorul Bancii Centrale a Bulgariei. "In cazul reducerii incetinirii cresterii economice in 2009, nu ar trebui sa ne asteptam la un impact semnificativ asupra stabilitatii sistemului financiar.



Citeste mai mult...

Profitul net al British Petroleum a crescut cu 83%

Compania petroliera britanica British Petroleum PLC (BP) a anuntat marti o crestere a profitului net de 83 la suta datorita cresterii pretului la produsele energetice in perioada iulie-septembrie, transmite AGERPRES. Compania sustine ca va obtine profituri chiar daca pretul petrolului a scazut fata de valoarea record din luna iulie 2008. In perioada iulie-septembrie 2008, al doilea producator de petrol din Europa a obtinut un profit net de 8,05 miliarde de dolari, in crestere fata de 4,41 miliarde de dolari in 2007. Veniturile in trimestrul trei au crescut cu 45 la suta, la 103,2 miliarde de dolari, fata de 71,3 miliarde de dolari in 2007.



Citeste mai mult...

FMI recomanda reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor

Fondul Monetar International (FMI) recomanda reanalizarea deciziei de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, deoarece impactul acestei masuri, cumulat cu efectele crizei financiare globale, ar putea afecta puternic competitivitatea economei romanesti si stabilitatea macroeconomica. "Autoritatile din tarile emergente trebuie sa transmita un semnal puternic pietelor, prin politici fiscale si salariale adaptate in mod realist la mediul economic international extrem de dificil", se arata intr-un comunicat al FMI, transmis marti agentiei.



Citeste mai mult...

Reducerea ratingului de tara - reflectat in deficitul de cont curent

Decizia agentiei de evaluare financiara Standard&Poor"s de a reduce ratingul Romaniei pentru imprumuturi in moneda straina pe termen lung si pentru creditele pe termen scurt se va resimti in deficitul de cont curent, iar acest fapt va afecta firmele mici si mijlocii, a declarat, pentru AGERPRES, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "In acest moment, aceste firme au ca principala problema recesiunea economica generala. Firmele mici si mijlocii au contracte cu companiile mari. In perioada urmatoare, IMM-urile se vor confrunta cu problemele uzuale de creditare.



Citeste mai mult...

BCE nu exclude posibilitatea reducerii ratei dobanzii in noiembrie

Banca Central Europeana /BCE/ ia in calcul o eventuala reducere a ratei dobanzii, din cauza declinului presiunii inflationiste, informeaza Agerpres. Este "o posibilitate" reducerea ratei dobanzii luna viitoare, a declarat luni Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene (BCE), transmite AP. Trichet a afirmat ca o asemenea reducere este o optiune pentru BCE din cauza declinului presiunii inflationiste, cauzat, printre alte lucruri, de pretul mai scazut pentru materii prime, cum ar fi petrolul.

Cuvinte cheie: bce, ratei, dobanzii


Citeste mai mult...

Banca Mondiala dubleaza imprumuturile pentru tarile sarace

Banca Mondiala intentioneaza sa creasca imprumuturile pentru tarile sarace pentru a echilibra astfel scaderea fluxurilor de capital privat catre aceste economii, cotidianul economic nipon Nikkei, transmite Reuters, preluata de Agerpres. Institutia financiara internationala isi va dubla creditele pe termen lung acordate acestor tari, de la 13,5 miliarde dolari in 2007, pentru a le ajuta sa faca fata crizei financiare globale. Decizia Bancii Mondiale survine dupa ce Fondul Monetar International /FMI/ a oferit ajutor unor state afectate puternic de criza financiara, precum Islanda si Ucraina.

Cuvinte cheie: mondiala, banca, tari


Citeste mai mult...

FMI nu a avut discutii cu Romania pentru un ajutor financiar

Fondul Monetar International (FMI) nu a avut discutii cu Romania privind acordarea unui sprijin financiar, desi pastreaza dialogul strans cu oficialii de la Bucuresti in legatura cu politicile economice, si considera ca scaderea ratingului de catre S&P va reduce si mai mult increderea investitorilor. Institutia financiara internationala neaga, astfel, informatiile publicate saptamana trecuta in cotidianul The Economist, conform carora Romania poarta discutii cu Fondul in vederea obtinerii unui ajutor financiar. "Nu purtam discutii despre un astfel de sprijin financiar cu Romania, dar mentinem un dialog strans cu autoritatile", se arata intr-un comunicat al FMI remis, marti, agentiei.

Cuvinte cheie: romania, fmi, discutii


Citeste mai mult...

Volumul ajutoarelor de stat in 2009 va creste de patru ori

Bugetul public pe anul 2009 prevede un pachet substantial de ajutoare de stat, care vor fi de patru ori mai mari decat cele din 2008, a declarat marti, la o conferinta despre industria auto, premierul Calin Popescu-Tariceanu, precizeaza Agerpres. El a precizat ca aceste ajutoare financiare sunt in concordanta cu regulile Uniunii Europene si vor fi orientate in special catre sprijinirea marilor proiecte de investitii si subventionarea dobanzii pentru IMM-uri. El a adaugat ca, la propunerea Renault, guvernul a prevazut si creditul fiscal pentru activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare.



Citeste mai mult...

Ma imprumut sau spun pas?

Criza, ne-criza, bancile tot vor sa-ti imprumute bani, potrivit site-ului Solvabil. Majoritatea gogoseriilor au fost transformate in mici ghisee bancare. E clar, se dau credite. Sa-i iei? Nu. E comod sa iei bani. E complicat sa-i dai inapoi. 25 de ani sunt aproape jumatate din viata. Vrei sa ai datorii constante aproape toata viata ta adulta? Nu, de aceea iti spui ca o sa platesti tot imediat ce ai banii. Stii bine ca nu vei face asta. Stii bine ca mereu vor exista noi si noi cheltuieli, multe obligatii, multe situatii neprevazute. Cand sa imprumuti bani?Sunt cateva situatii exceptionale cand chiar TREBUIE sa imprumuti bani:1. Iti cumperi sau iti construiesti o casa.

Cuvinte cheie: bani, cand, imprumut

Citeste tot articolul Ma imprumut sau spun pas?

Citeste mai mult...

Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom al economiei:

Sute de fonduri speculative de tip inchis vor falimenta, iar bursele internationale vor fi nevoite sa se inchida in scurt timp - poate si pentru o saptamana - pentru a stavili panica de a vinde actiuni care cuprinde, incet incet, pietele de valori. Predictia a fost facuta saptamana trecuta de economistul Nouriel Roubini, cel care, in urma cu peste un an, a avertizat ca o criza financiara globala va izbucni in scurt timp. La acel moment, cei mai multi economisti au ras, relateaza timesonline. com. In ziua imediat urmatoare declaratiilor lui Roubini, tranzactiile au fost oprite, pentru scurt timp, pe pietele din New York si Moscova.

Cuvinte cheie: roubini, criza, timp


Citeste mai mult...

SUA ajuta noua mari banci cu 125 miliarde dolari. Ar putea urma companiile de asigurari

Noua mari banci americane vor primi in aceasta saptamana 125 miliarde de dolari din partea guvernului Statelor Unite, a declarat un oficial al Trezoreriei citat de AFP. De asemenea, Trezoreria ar putea interveni si pentru a ajuta asiguratorii care se confrunta cu dificultati. David Nason, secretar adjunct in cadrul Trezoreriei americane, a declarat televiziunii CNBC ca intelegerile cu cele noua institutii au fost incheiate duminica noapte, astfel incat cele noua banci vor putea beneficia de fonduri la inceputul acestei saptamani. Statele Unite ale Americii vor lua in considerare si cererile de ajutor din partea asiguratorilor afectati de criza financiara, a mai spus acesta.

Cuvinte cheie: banci, primi, declarat


Citeste mai mult...

Standard&Poor's a redus ratingul Romaniei la BB+, cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a redus ratingul Romaniei pentru imprumuturile in valuta pe termen lung la "BB plus", de la "BBB minus", si calificativul pentru creditele pe termen scurt de la "A-3" la "B", cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al S&P. In ceea ce priveste ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt in moneda nationala, acesta a fost mentinut la "A-3".

Cuvinte cheie: romaniei, s-a, cont


Citeste mai mult...

Industria finantelor, in pragul falimentului, aloca 20 de miliarde de dolari pentru plata bonusurilor anuale

Cinci trimestre consecutive de pierderi si o reducere de 70% a valorii actiunilor, doar in acest an, nu au impiedicat conducerea Merrill Lynch&Co. sa aloce aproximativ 6,7 miliarde de dolari pentru . . . bonusuri, relateaza bloomberg. com. Goldman Sachs Group Inc. si Morgan Stanley au pus deoparte circa 13 miliarde de dolari in contul bonusurilor, dupa primele trei trimestre, in scadere cu 28% fata de anul trecut. Chiar si unii angajati de la falimentara Lehman Brothers Holdings Inc. vor beneficia, si in 2008, de aceleasi bonusuri pe care le-au primit si anul trecut.



Citeste mai mult...

Pagina de media: Venituri mari pentru Adevarul si Capital din topurile celor mai bogati romani

Capital ar fi castigat, din reclamele publicate in suplimentul Capital Top 300 cei mai bogati romani, circa 240-260. 000 de euro, in timp ce Adevarul 500 de miliardari ar fi atras 160. 000-180. 000 de euro, conform estimarilor Paginii de media. Potrivit sursei citate, cele doua topuri au avut cate 50 de pagini de reclama, in conditiile in care Top 500 Adevarul a avut aproape 500 de pagini, in timp ce Top 300 a avut aproape 230 de pagini. "Cu costuri de productie mai mici, dat fiind numarul de pagini, Capital Top 300 are toate sansele sa iasa cu profit consistent. La Adevarul, bataia se da pe acoperirea costurilor.

Cuvinte cheie: top, pagini, 300


Citeste mai mult...

ArcelorMittal sisteaza activitatea furnalelor din Franta, Belgia si Germania

Furnalele gigantului producator de otel ArcelorMittal vor fi oprite temporar in mai multe tari din Europa, printre care Franta, Belgia si Germania, au anuntat sindicatele belgiene dupa o intrunire cu conducerea companiei, citate vineri de AFP. Potrivit unui responsabil al sindicatului crestin CSC Metal, Jordan Atanasov, conducerea sucursalei belgiene a ArcelorMittal a explicat in cadrul unei intruniri de joi seara ca furnalul 6 din Seraing, in regiunea estica a tarii, ce fusese repus in functiune in martie, va fi din nou oprit in urmatoarele 15 zile, cel putin pana la mijlocul lunii februarie, transmite NewsIn.



Citeste mai mult...

Cum un comentariu despre zlotul polonez e valabil si in cazul leului nostru

Textul a aparut in cotidianul polonez Rzeczpospolita, miercuri. Inlocuiti “zlot” cu “leu” si ramane la fel de valabil. ”Francul elvetian la valoarea de 2,5 zloti si dolarul la 2,9 zloti inseamna o drama pentru multe familii poloneze. Creditele pentru locuinte luate de aceste familii nu mai pot fi platite. Dar ar putea fi si mai rau. Se poate spune desigur ca oamenii destepti au avertizat ca imprumuturile in valute straine inseamna un mare risc. Este adevarat ca dobanzile la aceste credite erau mult mai mici decat la zlot, dar probabilitatea modificarii bruste a cursurilor a fost - si este - foarte mare.



Citeste mai mult...

Un constructor falit in Spania mizeaza pe Romania pentru a-si scoate parleala

Un material aparut in El Mundo (Spania), in urma cu doua zile, si pe care il puteti citi aici arata ca o serie de firme de constructii spaniole pariaza pe investitiile in Romania pentru a se salva de criza.

Cuvinte cheie: romania, spania, 500


Citeste mai mult...

UPDATE: Ministrul Muncii, Mariana Cimpeanu: Nu am declarat niciodata ca Legea salarizarii profesorilor ar putea fi anulata printr-o Ordonanta de Urgenta

UDPATE: Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a dezmintit categoric la Realitatea TV ca ar fi declarat pentru agentia NewsIn ca Legea salarizarii profesorilor, in forma promulgata de presedinte, ar putea fi anulata printr-o Ordonanta de Urgenta in prima sedinta a Guvernului. Stirea initiala a aparut pe NewsIn la citeva minute dupa ce presedintele Basescu a anuntat promulgarea legii.



Citeste mai mult...

Se maresc salariile profesorilor. Dan Popa: O decizie care ne va costa scump

Presedintele Basescu a decis sa promulge legea privind cresterea salariilor profesorilor cu 50%, dand astfel cu tifla proiectului de buget propus de Guvernul Tariceanu si dovedind ca, din toate discutiile pe care le-a avut cu Guvernatorul Mugur Isarescu, nu a priceput in intregime riscurile unei asemenea decizii. Pe plan fiscal, decizia se va traduce prin cheltuieli  mult mai mari decat cele estimate, care, in ipoteza mentinerii unui deficit bugetar rezonabil, trebuie insotite de resurse bugetare corespunzatoare. Acestea pot veni din cresterea taxelor si impozitelor, care vor scadea consumul, punand astfel presiune suplimentara pe cresterea economica.



Citeste mai mult...

Moneda nationala a pierdut sapte bani in fata euro, cursul BNR fiind de 3,6875 lei/euro

Moneda nationala s-a depreciat puternic fata de euro, cursul de referinta publicat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 3,6875 lei pentru un euro, nivel cu peste sapte bani mai mare decat cel anuntat joi. Euro a fost cotat joi de banca centrala la 3,6140 lei. Potrivit NewsIn, moneda nationala a deschis sedinta de vineri la 3,58 lei pentru un euro si a pierdut opt bani, pana la 3,66 lei pentru un euro, in prima ora de tranzactionare. Ulterior, moneda nationala si-a redus usor din pierderi, insa a revenit, dupa ora 11:00, pe o tendinta de depreciere, pana la 3,7250 lei pentru un euro. La ora 13:25, bancile cumparau un euro cu 3,7050 lei si il vindeau cu 3,7150 lei.

Cuvinte cheie: euro, lei, s-a


Citeste mai mult...

Camera Reprezentantilor acuza agentiile de rating ca au ignorat semnalele privind criza financiara

Camera Reprezentantilor i-a acuzat pe directorii agentiilor de rating, cu ocazia unei audieri in fata Comisiei pentru transparenta si reforme, ca au ignorat toate semnalele de alarma si ca nu au reusit sa "gaseasca aisbergurile ascunse in apele finantelor mondiale", relateaza AFP, citat de NewsIn.



Citeste mai mult...

Franta va constitui un fond public de interventie in valoare de 100 miliarde euro

Franta va constitui un "fond public de interventie" pentru a investi in intreprinderile strategice franceze care se confrunta cu dificultati, in valoare de circa 100 de miliarde de euro, potrivit estimarilor secretarului de stat pentru ocuparea fortei de munca, Laurent Wauquiez. Intrebat de canalul de televiziune Canal+ asupra volumului acestui fond, anuntat de presedintele Nicolas Sarkozy, Wauquiez a raspuns: "Grosso modo, pentru a fi capabil sa reactioneze rapid, fondul are nevoie de circa 100 de miliarde de euro", relateaza AFP.



Citeste mai mult...

Tarile din Asia constituie un fond comun pentru inlaturarea efectelor crizei financiare

Reprezentanti din 13 tari asiatice au ajuns la o intelegere, vineri, asupra formarii unui fond comun de 80 de miliarde de dolari americani, pana in luna iunie anul viitor, pentru a proteja regiunea impotriva crizei financiare, anunta un responsabil sud-coreean, citat de presa internationala.   Lideri sud-coreeni, chinezi, japonezi si ai celor zece state membre ASEAN au ajuns la aceasta solutie in cadrul unei intalniri la Beijing, a indicat purtatorul de cuvant al presedintelui sud-coreean, Lee Myung-Bak.   Decizia vine cu putin timp inaintea inceperii summit-ului Europa-Asia (ASEM) consacrat, mai ales, crizei financiare mondiale, scrie AFP.



Citeste mai mult...

Bogati cu banii altora

Stiti cum se spune, problema cu consumul este cum sa strangi banii pentru cumparaturi, problema cu supraconsumul e(ra) pe ce sa cheltui banii altora. Cu alte cuvinte, un om asezat isi pune niste bani deoparte si daca mai e nevoie se imprumuta putin ca sa cumpere ceva, avand grija sa se-ntinda cat il tine plapuma, scrie Dragos Popa pe blogul Jeopardy. Un om mai putin asezat dar responsabil se-imprumuta mai mult si-apoi munceste in disperare ca sa plateasca datoria. Un om iresponsabil se imprumuta fara limita, ca sa traiasca peste masura posibilitatilor, fara sa-i pese daca poate sau nu sa ramburseze vreodata datoria.

Cuvinte cheie: dolari, americane, mld

Citeste tot articolul Bogati cu banii altora

Citeste mai mult...

Goldman Sachs ar putea disponibiliza 10% dintre angajati

Goldman Sachs intentioneaza sa disponibilizeze 3. 260 de angajati, ceea ce reprezinta aproximativ 10% din personal, potrivit unei surse apropiate situatiei citata de Reuters. In luna iunie, institutia bancara a concediat sute de persoane care activau in departamentele de suport, precum si bancheri aflati la inceputul carierei. Goldman Sachs este institutia care a suferit cel mai putin de pe urma crizei financiare dintre fostele mari banci de investii. Federal Reserve va impune insa bancii noi regului care sa limiteze riscul asumat de aceasta, dupa tranzitia sa de la statutul de banca de investitii la cel de holding bancar.



Citeste mai mult...

BNR: Creditele acordate populatiei si firmelor au urcat in septembrie cu 50,5% la 194,17 miliarde lei

Creditele acordate populatiei si firmelor au crescut in luna septembrie cu 50,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 194,17 miliarde de lei, pe fondul avansului creditului in valuta, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Ritmul de crestere al creditelor este apropiat de cel inregistrat in luna august, cand creditarea a avansat cu 50,4% fata de aceeasi perioada din 2007. Astfel, la sfarsitul lunii septembrie, creditul in lei s-a majorat cu 36,2%, in vreme ce creditul in valuta a avansat cu 63,9%. Exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 47,3%.

Cuvinte cheie: lei, luna, valuta


Citeste mai mult...

Coca-Cola Enterprises Inc - profit sub asteptari in trimestrul III

Coca-Cola Enterprises Inc, cel mai mare imbuteliator al Coca Cola Co. , a anuntat joi o scadere a profitului net aferent trimestrului trei cu 20%, in comparatie cu perioada similara a anului trecut, si a redus estimarile privind rezultatele financiare pentru anul 2008, pe fondul declinului vanzarilor din America de Nord, potrivit Reuters. Profitul net a scazut la 214 milioane de dolari, respectiv 44 de centi pe actiune, in trimestrul III, fata de 268 milioane dolari, respectiv 55 de centi/actiune, in trimestrul III 2007. Veniturile au crescut la 5,74 miliarde dolari, fata de 5,41 miliarde in 2007.



Citeste mai mult...

Inasprirea conditiilor de creditare in Europa Centrala si de Est nu este fundamentata - Erste

Pietele interbancare functioneaza bine in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), iar preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare nu sunt fundamentate intrucat bancile din aceasta zona nu au expuneri pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc, este concluzia unei analize a grupului bancar Erste. "In opinia noastra, preocuparile privind inasprirea conditiilor de creditare in CEE (Europa Centrala si de Est - n. r. ) sunt complet nefundamentate. Bancile din zona CEE nu au nicio investitie pe piata titlurilor ipotecare (subprime), prin urmare nu au fost nevoite sa constituie provizioane.



Citeste mai mult...

IMEXBANK a venit in Romania

Banca Comerciala IMEXBANK, unul dintre liderii pietei bancare ucrainene, a intrat pe piata romaneasca, prin deschiderea unui birou in Romania, potrivit AGERPRES. "Decisiva pentru pasul facut spre Bucuresti a fost evolutia constanta a relatiilor bilaterale romano-ucrainene, potentialul schimburilor economice dintre cele doua tari si dorinta de a veni in intampinarea oamenilor de afaceri si a firmelor din Romania, care sunt interesate sa-si extinda afacerile in Ucraina", subliniaza un comunicat al bancii. IMEXBANK a fost infiintata in 1994 si are sediul la Odesa. Conform clasamentului bancilor dupa active in 2008, IMEXBANK s-a clasat in topul celor mai mari banci ucrainene.

Cuvinte cheie: imexbank, banca, banci

Citeste tot articolul IMEXBANK a venit in Romania

Citeste mai mult...

Banca Transilvania majoreaza dobanda la depozitele in lei

Banca Transilvania a majorat dobanzile aferente depozitelor in lei constituite pe termen de sase luni, pentru Depozitul pe 111 zile si pentru Contul de Economii pentru persoane fizice, respectiv juridice, se arata intr-un comunicat al bancii, remis AGERPRES. Dobanzile la depozitele Clasic in lei constituite de persoanele fizice si persoanele juridice variaza intre 9,5 la suta pentru cele pe o luna si 10 la suta pentru cele la un an. Suma minima pentru constituirea unui depozit este de 100 lei in cazul persoanelor fizice si 2. 500 lei pentru cele juridice. Pentru Depozitul Contul de Economii pentru persoane fizice dobanda este de 12 la suta pentru sume cuprinse intre 1. 000 si 10.

Cuvinte cheie: suta, lei, euro


Citeste mai mult...

BVB a decis eliminarea limitei de variatie pentru actiunile listate

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a decis, in sedinta din 21 octombrie, eliminarea limitei de variatie pentru actiunile listate la categoria internationala si pentru instrumentele financiare pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal sau a altor decizii adoptate de autoritati.

Cuvinte cheie: bvb, suta, consiliul


Citeste mai mult...

Piraeus Bank isi ajuta clientii sa-si plateasca ratele

Piraeus Bank Romania a anuntat, marti, inghetarea modului de calcul a ratei lunare la credit la nivelul ROBOR la trei luni din 16 octombrie, pentru a-si proteja clientii de cresterile necontrolate de dobanda pe piata interbancara, informeaza Agerpres. "Piraeus Bank Romania ingheata ROBOR-ul pentru a-si proteja clientii, banca a decis sa ia in calcul la stabilirea ratei lunare, nivelul ROBOR aplicabil in data de 16 Octombrie 2008. Astfel, formula de calcul 15. 97 la suta + marja bancii o inlocuieste pe cea anterioara, ROBOR 3M + marja bancii", arata un comunicat al bancii.

Cuvinte cheie: piraeus, bank, romania


Citeste mai mult...

Pensionarii si managerii, cei mai afectati de noile norme de creditare

Persoanele care vor obtine un credit mai greu decat pana in prezent si cu mai multa documentatie, dupa implementarea noilor norme ale Bancii Nationale a Romaniei privind creditarea, sunt cele care au venituri din chirii, pensii, drepturi de autor, din contracte de management, de agent sau de administrare, potrivit unui comunicat al Credit Zone, preluat de Agerpres. In urma modificarilor aduse de banci produselor cu ipoteca, categoria de clienti salariati este cea mai putin afectata de noua politica de creditare. Dupa implementarea noilor norme BNR , persoanele care nu sunt salariate, nu au avans si nici codebitor, nu vor avea acces la un credit ipotecar, conform sursei citate.

Cuvinte cheie: credit, suta, banca


Citeste mai mult...

Criza subprime. Cine pierde si cine castiga?

De castigat, par a castiga Rusia si Arabia Saudita. Ambele stau pe o gramada de bani datorita exploziei preturilor pe pietele de materii prime, in special pe cele ale petrolului si gazelor naturale, scrie Dan Popa pe blogul sau. Rusia a oferit un pachet de 5 miliarde dolari imprumuturi Islandei pentru a se preintampina colapsul total al economiei acestei tari si probabil ca vom mai vedea “sprijin” de tipul Islandei din partea Rusiei si in alte economii, daca actuala criza continua (notez in treacat ca Islanda nu e membra a NATO).

Cuvinte cheie: sua, criza, crizei


Citeste mai mult...

Un punct de vedere: Dolarul - cea mai cautata valuta a lumii?

Un articol interesant in cotidianul polonez Rzeczpospolita de azi - Analistii prognozeaza: in perspectiva indelungata vom plati pentru un dolar un euro. Reactiile la bursa nu au influentat slabirea dolarului. Dimpotriva - moneda americana continua sa se intareasca, scrie Dan Popa pe blogul sau. Analistii sunt de parere ca acest trend se va mentine, dar nimeni nu reuseste sa spuna cat timp. “Investitorii isi inchid masiv investitiile pe pietele emergente si isi plaseaza toti banii in dolari” - spune Marcin Bilbin, economist la banca poloneza Pekao SA. “Avem de-a face fireste cu vanzarea zlotului si a forintului, rezultat al problemelor fundamentale ale Europei.

Cuvinte cheie: euro, spune, dolarului


Citeste mai mult...