60 de firme au solicitat fonduri pentru accesul pe noi piete

Un numar de 59 de firme au solicitat, pana luni, sprijin financiar nerambursabil pentru accesul pe noi piete si internationalizare, potrivit informatiilor publicate de Ministerul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL), citeaza AGERPRES. Suma disponibila in cadrul acestui apel de proiecte se ridica la 2,1 milioane euro. inscrierea proiectelor firmelor care solicita sprijin financiar a inceput in 20 august 2008.



Citeste mai mult...

Polonia: Plan de stabilizare in fata crizei economice

Premierul polonez Donald Tusk a anuntat, duminica, adoptarea unui program de stabilizare si dezvoltare pe anii 2009-2010, in valoare de 91,3 miliarde de zloti, respectiv 24 de miliarde de euro, pentru a face fata efectelor crizei economice mondiale, relateaza AGERPRES. â"Este vorba despre un program de stabilizare si dezvoltare, pentru ca Polonia este in situatia unei tari care va continua sa se dezvolte", a subliniat primul ministru in fata presei. Tusk a adaugat ca, "din fericire, consecintele crizei mondiale pentru Polonia nu sunt foarte grave".



Citeste mai mult...

Rezultatele partiale la nivel national, la ora 14.00

Biroul Electoral Central a anunţat că potrivit datelor centralizate din 92,73% din totalul secţiilor de votare, PSD+PC se situează pe primul loc, cu 33% la Camera Deputaţilor şi 33,99% la Senat. Astfel, in ceea ce priveste voturile pentru Camera Deputatilor, situatia sta in felul urmator: Alianta Politica Partidul Social Democrat + Partidul Conservator are un procent de 33,00 %. Partidul Democrat Liberal are un procent de 32,57 %. Partidul National Liberal are un procent de 18,32 %. Uniunea Democrata Maghiara din Romania are un procent de 6,29 %. Un procent de sub 5 % il au Partidul Romania Mare, cu 3,17 % si Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat cu 2,29 %.



Citeste mai mult...

OPEC pregateste o reducere substantiala a productiei

OPEC pregateste o reducere substantiala a productiei, decizia urmand sa fie luata la viitoarea sa reuniune, de pe 17 decembrie, din Algeria, in timp ce economia mondiala continua sa se deterioreze, antrenand o scadere a cererii pentru petrol si o degringolada a preturilor, informeaza AGERPRES. In timpul unei reuniuni consultative la Cairo, sambata, Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol si-a mentinut productia neschimbata, dar "a convenit sa ia toate masurile suplimentare" pentru stabilizarea pietei "pe 17 decembrie", a indicat Chakib Khelil, ministrul algerian al Petrolului si presedintele cartelului pana la sfarsitul anului 2008.



Citeste mai mult...

Marea Britanie se gandeste sa adere la euro, afirma Barroso

Marea Britanie se gandeste sa adere la zona euro, in urma crizei economice si financiare care a afectat puternic economia Albionului si lira sterlina, a declarat duminica presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adaugand ca o dezbatere in acest sens are loc in prezent la Londra, chiar daca adoptarea euro "nu se va petrece maine", relateaza AFP. "In prezent, suntem mai aproape de acest eveniment. Nu vreau sa incalc regula confidentialitatii anumitor discutii, dar responsabili britanici mi-au spus: daca am fi trecut la euro, ne-ar fi fost mai bine acum", a afirmat Barroso, intr-o emisiune radio-televizata.

Cuvinte cheie: euro, marea, europene


Citeste mai mult...

BNR a imprumutat bancilor 49 mld. lei prin facilitatea de credit, in timpul

Bancile au imprumutat in octombrie, de la BNR, 49 miliarde lei (13 miliarde euro) prin intermediul facilitatii de credit (creditul lombard), de 28 de ori mai mult fata de suma totala astfel imprumutata in perioada ianuarie - septembrie 2008, arata datele BNR, citate de NewsIn. Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Cuvinte cheie: bnr, lei, milioane


Citeste mai mult...

Creditul ipotecar, subdezvoltat in Romania

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a atras atentia, joi, asupra nivelului scazut al creditarii ipotecare in Romania si a spus ca ARB a cerut Bancii Nationale modificarea Regulamentului privind conditiile la creditul ipotecar, informeaza Agerpres. "Creditul ipotecar este departe de a fi un pericol pentru sistemul bancar, atat timp cat el reprezinta doar 10 la suta din totalul creditelor din sistemul bancar si de aceea am cerut reducerea TVA pentru achizitia de locuinte noi, masura care a fost deja aplicata", a subliniat Ghetea.

Cuvinte cheie: arb, ghetea, europene


Citeste mai mult...

CNA atentioneaza opt posturi TV si radio pentru abateri la sfarsitul campaniei

Consiliul National al Audiovizualului a adresat scrisori de atentionare posturilor Antena 1, Antena 3 si Realitatea TV, precum si altor cinci posturi locale de radio si TV pentru incalcarea reglementarilor privind sfarsitul campaniei electorale. Realitatea TV a primit atentionare pentru ca sambata l-a intervievat pe un candidat PNL, Antena 3 si Antena 1 au fost atentionate pentru ca au prezentat rezultatele unui sondaj in cursul zilei de vineri, iar Antena 3 a fost atentionata si pentru ca a difuzat mesajele electorale ale unor oameni politici in ziua votarii.



Citeste mai mult...

LUKoil obtine credit de 400 milioane de euro pentru achizitionarea unei rafinarii

LUKoil a obtinut un imprumut in valoare de 400 milioane de euro pentru a achizitiona o rafinarie in Italia, a anuntat vineri principalul producator independent de petrol din Rusia, transmite RIA Novosti, preluat de Agerpres. Creditul a fost obtinut de divizia LUKoil Finance Limited, cu o rata anuala a dobanzii de 5,9 la suta. "Imprumutul va fi utilizat pentru achizitionarea participatiei de 49 la suta din complexul de rafinare a petrolului ISAB din orasul italian Priolo", se arata intr-o declaratie a LUKoil. In plus, grupul rus a obtinut un imprumut in valoare de 280 milioane de dolari pentru finantarea unor proiecte de investitii in rafinarie.

Cuvinte cheie: lukoil, erg, milioane


Citeste mai mult...

Polonia: A fost adoptat un program de combatere a crizei in valoare de 24 de miliarde de euro

Premierul polonez Donald Tusk a anuntat duminica adoptarea unui program de stabilizare si dezvoltare pentru urmatorii doi ani in valoare de 24 de miliarde de euro, pentru a face fata consecintelor crizei economice mondiale, relateaza NewsIn. "Este vorba despre un program de stabilizare si dezvoltare, caci Polonia este in situatia unei tari care va continua sa se dezvolte", a declarat premierul. Tusk a precizat ca acest program guvernamental cuprinde in special cresterea garantiilor pentru institutiile financiare, care vor atinge suma totala de 10,4 miliarde de euro.

Cuvinte cheie: euro, miliarde, tusk


Citeste mai mult...

2.178 de persoane au venituri lunare sub 50 de lei

Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse /MMFES/ a identificat 2. 178 persoane care au venituri personale totale sub 50 de lei pe luna, reprezentand diverse indemnizatii platite prin bugetul de pensii, potrivit AGERPRES. Rezultatele cercetarii la nivel national, realizate de structurile teritoriale ale MMFES pentru identificarea persoanelor in aceasta situatie arata ca 18. 654 de persoane primesc indemnizatii sub 50 de lei, platite prin bugetul de pensii, iar din acest total 2. 178 nu mai au venituri suplimentare.



Citeste mai mult...

400 milioane lei, restantele IMM-urilor la banci. Ion Dragulin (BNR): "Unele banci sunt mai exigente decat reglementarile BNR"

Volumul restantelor IMM-urilor la banci s-a dublat in numai un an, de la 200 milioane lei in toamna anului 2007 la 400 milioane lei, in noiembrie 2008, potrivit datelor prezentate de Ion Dragulin, Director Directia de stabilitate financiara, BNR, in cadrul dezbaterilor EU-COFILE - ziua a IV-a. Principalele date prezentate de Ion Dragulin:Companiile se finanteaza in procent de 45% din afara tarii. Finantarea IFN reprezinta 6% din PIB si asigura 52% din totalul finantarii pentru populatie, in RON, in timp ce creditele bancare in RON reprezinta numai 40,4%. Comertul, serviciile si transporturile au o dinamica foarte mare.

Cuvinte cheie: banci, ron, miliarde


Citeste mai mult...

Ar fi intelept ca Romania sa urmeze exemplul Ungariei si sa ceara ajutor de la FMI - bancher

Romania ar trebui sa ceara ajutor de stat din partea Fondului Monetar International (FMI), ceea ce ar reprezenta o miscare "inteleapta" in actualul context international, a declarat, vineri, secretarul general al Asociatiei Europene a Bancilor Publice (AEPB), Henning Schoppman. "Ar fi intelept ca Romania sa ceara un imprumut FMI. Ungaria a facut acest lucru, in conditiile unor deficite destul de mari si a unei inflatii ridicate, situatie ce a avantajat-o in actualul context international si in situatia ratingurilor", a spus Henning Schoppman, la finalul reuniunii anuale a Institutului Bancar Roman, informeaza NewsIn.



Citeste mai mult...

SIF-urile au urcat cu 0,85% vineri, pe o piata in usoara scadere. Marile burse europene au inchis pe plus

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis indecis sesiunea de tranzactionare de vineri, sedinta fiind caracterizata de o volatilitate ridicata. Lichiditatea de pe piata reglementata a crescut cu 60%, insa s-a mentinut la un nivel scazut, de 16,95 milioane de lei, echivalentul a 4,48 milioane de euro. BET-C, indicele compozit al BVB, a scazut vineri cu 0,23%, la 2. 177,39 puncte, iar valoarea indicelui BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a coborat cu 0,24%, pana la 2. 177,39 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a crescut insa cu 0,85%, ajungand la 14. 651,62 puncte.

Cuvinte cheie: lei, indicele, puncte


Citeste mai mult...

Wall Street incheie in crestere o saptamana de puternica apreciere

Bursa din New York a terminat intr-o nota pozitiva ziua de vineri, la capatul unei sedinte reduse si putin animate, in asteptarea Zilei Recunostintei: Dow Jones a castigat 1,17% si Nasdaq 0,23%. Potrivit cifrelor de inchidere, Dow Jones Industrial Average (DJIA) a castigat 102,43 puncte, pana la 8. 829,04 puncte. Indicele se afla la capatul a cinci sedinte consecutive de majorari, ceea ce nu s-a mai intamplat din iulie 2007. Pe ansamblul celor cinci sedinte, DIJA a castigat 17%. Nasdaq, in scadere in cea mai mare parte a sedintei de vineri, a reusit sa revina pe verde in apropierea inchiderii, apreciindu-se cu 3,47 puncte, pana la 1. 535,57 puncte.



Citeste mai mult...

Proiecte in valoare de 2,8 miliarde euro evaluate in cadrul Regio

Un numar de 1. 218 proiecte au fost depuse in cadrul Regio - Programul Operational Regional, din care 760 proiecte in valoare totala de 2,856 miliarde euro se afla in diverse etape ale procesului de evaluare si contractare, la finalul lunii noiembrie, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). Prin lansarea de saptamana viitoare a cererii deschise de proiecte pentru Axa 1 a Regio - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere, Programul Operational Regional este complet functional pe toate axele prioritare si domeniile majore de interventie, relateaza Agerpres.



Citeste mai mult...

SIBEX: 1.639 tranzactii, in valoare de 10 milioane lei

Penultima zi de tranzactionare a lunii noiembrie s-a finalizat cu o tendinta de crestere a cotatiilor futures, fara ca aprecierile sa fie insa foarte puternice, se arata intr-un comunicat al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu. De altfel "verdele" de pe pietele bursiere ale lumii nu s-a reflectat si in evolutia pietei spot autohtone, situatie care a influentat si derivatele pe actiuni de la Sibex, plusurile inregistrate fiind modice, conform Agerpres.

Cuvinte cheie: lei, bani, desif


Citeste mai mult...

Exista prea mult petrol pe piata

Secretarul general al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdalla Salem El-Badri, a declarat vineri ca pietele petroliere mondiale sunt supra-aprovizionate, acesta fiind un semn potrivit caruia cartelul care se reuneste sambata la Cairo ar putea sa-si reduca productia in curand, transmite AGERPRES. Rugat sa comenteze situatia de pe piata petroliera, Abdalla Salem El-Badri a declarat ca "piata este supra-aprovizionata. . . acest lucru este un subiect de ingrijorare". Cu toate acestea, secretarul general al OPEC a precizat ca este de datoria ministrilor Organizatiei sa decida daca este sau nu necesara o reducere a cotei de productie a OPEC.

Cuvinte cheie: opec, cairo, petrol

Citeste tot articolul Exista prea mult petrol pe piata

Citeste mai mult...

Transilvania Constructii concediaza 180 de angajati

Firma Transilvania Constructii Cluj-Napoca vrea sa ia credite de maxim 16 milioane de euro si sa concedieze aproximativ 180 de angajati, in primele doua luni ale anului viitor. Propunerile urmeaza sa fie analizate de actionarii firmei de constructii la data de 10 decembrie, potrivit unui comunicat al Transilvania Constructii remis Bursei de Valori Bucuresti, transmis dePresedintele Consiliului de Administratie al firmei, Mircea Timofte, controleaza 30,07% din actiunile Transilvania Constructii, in timp ce sotia acestuia, Gabriela Timofte, are 30,44% din titluri, potrivit celor mai recente raportari.



Citeste mai mult...

Activitatea in constructii si industrie va scadea

Productia din industria prelucratoare precum si comenzile si numarul de salariati din constructii vor scadea in perioada noiembrie 2008 - ianuarie 2009, potrivit Institutului National de Statistica (INS) care a publicat vineri tendintele in evolutia activitatii economice, care centralizeaza opiniile managerilor societatilor comerciale, potrivit AGERPRES. Singurul sector in care este estimata o sporire a activitatii este cel al serviciilor.



Citeste mai mult...

Basescu: Reducerea CAS induce o fiscalitate redusa

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Arad, ca, in opinia sa, reducerea CAS induce o fiscalitate redusa, lucru ce poate ajuta in societate. Presedintele a dat ca exemplu combinatul Azomures, unde "degeaba reduci fiscalitatea cu doi la suta daca la anul, in ianuarie, combinatul nu va primi comenzi de la agricultura romaneasca sa dea ingrasaminte". "Statul degeaba reduce fiscalitatea cu doi la suta, ca va incasa cu 40 la suta mai putin CAS, pentru ca toata lumea va fi trimisa in somaj tehnic", a sustinut Traian Basescu.



Citeste mai mult...

Protan SA da in judecata Ministerul Agriculturii

Concesionarul serviciilor de ecarisaj SC Protan SA va actiona in judecata Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie in Agricultura /APIA/ pentru recuperarea sumei de 3 milioane lei din datoria restanta de 15 milioane lei, a anuntat Protan. Ministerul Agriculturii va plati catre Protan SA suma de 12 milioane lei din cele 15 de milioane lei restante din subventiile pe care statul le datoreaza companiei incepand cu anul 2006, aceasta urmand sa fie platita in cateva transe, transmite Agerpres. "Atata vreme cat autoritatile au inteles situatia de criza in care se afla compania si au colaborat la deblocarea situatiei, activitatea de ecarisaj va decurge normal.

Cuvinte cheie: protan, milioane, lei


Citeste mai mult...

SIF-urile urcau cu peste 2% in debutul sedintei bursiere de vineri, pe o piata fara o tendinta clara

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu aveau o tendinta clara in primele minute de tranzactionare ale sedintei de vineri, inregistrand variatii de mica amplitudine. Exceptie face indicele societatilor de investitii financiare, care urca cu peste 2%. Si bursele europene au deschis indecis sedinta de vineri, in contextul incertitudinii din piata. Potrivit NewsIn, BET-C, indicele compozit al bursei cobora in primele minute de tranzactionare cu 0,69%, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scadea cu 0,09%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, castiga 2,18%.



Citeste mai mult...

Managerii societatilor comerciale estimeaza reducerea numarului de salariati si cresterea preturilor in urmatoarele trei luni

Managerii societatilor comerciale se asteapta la o scadere a activitatii din industria prelucratoare si constructii, o stabilitate in comertul cu amanuntul si o crestere in sectorul de servicii in ultimele doua luni ale acestui an si prima luna a anului viitor, potrivit anchetei de conjunctura a Institutului National de Statistica (INS). Totodata, acestia prognozeaza o reducere a numarului de salariati si cresterea preturilor. Reducere masiva a numarului de salariati in industria prelucratoarePotrivit opiniilor exprimate in luna noiembrie 2008 de catre managerii din industria prelucratoare, acestia preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o usoara scadere a volumului productiei.



Citeste mai mult...

BNR: Restantele populatiei la credite au crescut ingrijorator

Creditele populatiei afectate de restante si-au majorat ponderea, in primele noua luni, cu aproape 2 puncte procentuale, de la 6,38% la 8,28% din soldul creditelor acordate pe acest segment, aratand o tendinta ingrijoratoare, a declarat, vineri, directorul Directiei Supraveghere din BNR. "Exista banci unde indicatorul este de doua ori mai mare decat media pe sistem, dar sunt institutii cu pondere mica. Au fost cazuri cand restantele veneau dintr-un singur produs, ceea ce arata un management al riscului extrem de defectuos", a spus Cinteza la seminarul EU-Cofile organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Romana a Bancilor.

Cuvinte cheie: bnr, lei, restantele


Citeste mai mult...

Interviu cu George Iacobescu, CEO Canary Wharf:

George Iacobescu, CEO al dezvoltatorului Canary Wharf, detine titlul neoficial de cel mai bine platit roman din lume. Intr-un interviu pentru HotNews. ro, Iacobescu vorbeste despre cit de nepregatit a fost sistemul financiar global pentru criza care va dura "cel putin trei-patru ani", dar si despre muncitorii romani de pe santierele britanice. Spargerea bulei imobiliare din Romania? "Aceasta speculatie isi creeaza propria prabusire", spune George Iacobescu. Crina Boros: Sunt inca lucruri de spus despre criza economicaGeorge Iacobescu: S-au taiat paduri sa scrie de criza economica. Cred ca e o criza cum nu s-a mai intamplat.



Citeste mai mult...

Protest spontan la Fortus Iasi

Aproximativ 200 de salariati ai Fortus SA au pichetat, joi, intreprinderea ieseana de utilaj greu, nemultumiti de faptul ca salariile nu le-au fost platite din vara, informeaza Agerpres. Protestatarii au ramas in fata sediului principal al Fortus SA aproximativ o ora si jumatate, timp in care s-au purtat discutii cu reprezentantii conducerii. Ei au subliniat faptul ca, in urma vizitei efectuate, miercuri seara, la Fortus SA, seful statului s-a declarat linistit in legatura cu situatia economica a societatii iesene, desi a recunoscut ca, inainte de a purta discutii cu managerii intreprinderii, fusese ingrijorat de posibilitatea ca firma sa treaca la disponibilizari.


Citeste tot articolul Protest spontan la Fortus Iasi

Citeste mai mult...

Cresteri pe Bursa din Tokyo. Pretul barilului de petrol, in scadere

Bursa din Tokyo a terminat sedinta de vineri in crestere cu 1,66 %. Indicele Nikkei a castigat 138,88 puncte, atingand valoarea de 8. 512,27  pe o piata foarte putin activa, noteaza France Presse. Si indicele Topix s-a majorat, la randul sau, cu 5,79 puncte, ajungand la nivelul de 834,82 puncte. Bursa din Bombay, inchisa joi din cauza atacurilor teroriste din India, urmeaza a fi deschisa vineri dimineata - relateaza France Presse. Pretul petrolului, in scaderePe pietele din Asia, scaderi ale pretului unui baril de petrol.



Citeste mai mult...

Bugetul de asigurari a fost viciat de-a lungul anilor

Bugetul de asigurari sociale ar fi avut suficienti bani pentru plata pensiilor majorate si in 2009, dar a fost "viciat" de-a lungul anilor de stergerea unor datorii istorice ale unitatilor economice si de alocarea excedentului inregistrat in 2006 si 2007 pe alte capitole de cheltuieli bugetare, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu.



Citeste mai mult...

Novomatic investeste 20 milioane euro pentru un sediu nou

Grupul Novomatic, cel mai mare concern european in domeniul jocurilor de noroc, investeste 20 de milioane de euro pentru constructia noului sediu central in Romania, se arata intr-un comunicat al Novomatic, transmite Agerpres. Situata in zona de nord a Capitalei, in aproprierea Aeroportului Otopeni, noua cladire va avea o suprafata de peste 5. 000 de metri patrati. Aceasta va fi formata din spatii destinate birourilor si depozitelor, termenul de executie al lucrarii fiind august 2009. Investitia va asigura si crearea a 100 de locuri noi de munca. Novomatic opereaza deja in Romania peste 3. 500 de masini electronice cu castig.



Citeste mai mult...

Woolworths este in pragul falimentului

Grupul de retail Woolworths a anuntat joi ca este aproape de faliment si a numit un administrator independent care va incerca sa salveze afacerea si situatia celor 25. 000 de angajati, transmite AFP, preluat de Agerpres. Compania, cu o vechime de 100 de ani, a numit compania de servicii financiare Deloitte ca administrator. "Consiliul de administratie al Woolworths Group PLC anunta ca discutiile referitoare la potentiala vanzare a diviziei sale de retail s-a incheiat acum", se arata intr-o declaratie data publicitatii joi.



Citeste mai mult...

Business Report: Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata; 16 melodii de ascultat in masina; Bursa a recuperat 1 mld. euro. Ii va pierde iar?; Criza aduce si vesti bune, iar Volkswagen Scirocco si Alfa MiTo intra pe mana tunerilo

De ce fac oamenii de afaceri politica? Numerosi oameni de afaceri sunt dispusi sa dea fotoliul de manager pe cel de parlamentar. Schimbarea clasei politice si, implicit, a directiei in care merge Romania este principala lor motivatie. Gheorghe Netoiu, fostul actionar de la Dinamo, Maria Grapini, care detine grupul de firme Pasmatex, Sorin Minea, presedintele Angst, sau Ioan Neculaie, proprietarul uzinei Roman Brasov, sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care s-au inscris in cursa pentru Parlamentul Romaniei, scrie Capital. Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata.

Cuvinte cheie: scrie, euro, cocor


Citeste mai mult...

SUA aloca alte 800 miliarde de dolari pentru creditul de consum si imobiliar

Autoritatile americane au anuntat marti un nou set de masuri destinat sa sprijine creditul de consum si piata imobiliara, masuri pentru care Rezerva federala americana va aloca aproximativ 800 miliarde de dolari, informeaza AFP, preluat de Agerpres. In cadrul acestor masuri, Fed va cumpara pana la 100 miliarde de dolari din datoriile gigantilor de refinantare ipotecara Freddie Mac si Fannie Mae. De asemenea, Fed va cumpara si pana la 500 miliarde de dolari din activele garantate cu ipoteci ale Freddie Mac si Fannie Mae.

Cuvinte cheie: miliarde, dolari, fed


Citeste mai mult...

CCIR a premiat cele mai bune firme din Romania in 2008

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a premiat marti seara companiile cu cele mai bune rezultate in 2008, printre laureati aflandu-se Carpatcement Holding, E. On Gaz, Lukoil Romania, Posta Romana, Romexpo sau Tiriac Leasing, informeaza Agerpres. In total au fost premiate 206 companii, clasificarea realizandu-se pe zone, dimensiunea companiilor si sase domenii , respectiv Cercetare-Dezvoltare si High-Tech, Industrie, Agricultura, Pescuit, Piscicultura, Constructii, Servicii, Comert, Export, Turism.



Citeste mai mult...

Rating in scadere pentru Raiffeisen Zentralbank

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s Ratings Services a coborat marti ratingul pe termen lung acordat grupului bancar austriac Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB) la "A" de la "A plus", pe fondul asteptarilor referitoare la o deteriorare semnificativa a conditiilor macroeconomice din Europa Centrala si de Est, care ar putea avea un impact negativ asupra calitatii activelor si profitabilitatii RZB, informeaza un comunicat al agentiei de rating, preluat de Agerpres. In plus, Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen scurt al RZB la "A-1", cu perspectiva negativa.



Citeste mai mult...

Finantarea productiei este o mare problema

Toate societatile industriale din Romania au acelasi set de probleme, iar, dincolo de contractarea pietei, marea problema este finantarea productiei, bancile fiind extrem de retinute in a acorda credite, a declarat, marti, la Targoviste, presedintele Traian Basescu, care a efectuat o vizita de lucru la societatea Mechel. Potrivit Agerpres, seful statului a purtat discutii cu patronatul si liderii de sindicat de la Mechel. Traian Basescu a precizat ca nu a fost in sectii pentru a nu se interpreta vizita sa drept una electorala. "Am avut o discutie cu managementul companiei cu privire la situatia combinatului.



Citeste mai mult...

Ministerul Muncii a primit la rectificare 1,085 miliarde lei

Guvernul a adoptat marti rectificarea bugetului consolidat pe anul in curs, a declarat marti premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de guvern, citat de Agerpres. Ministerul Muncii a primit in cadrul actualei rectificari bugetare 1,085 miliarde lei. "Deficitul prognozat de 2,3 la suta stabilit anterior ramane nemodificat, iar realocarile de fonduri nu vor avea impact asupra deficitului bugetar, aceste fonduri fiind realocate pentru asigurarea unor drepturi bugetare", a spus Tariceanu.



Citeste mai mult...

206 firme laureate la Topul National al Firmelor

Un numar de 206 societati comerciale au fost laureate marti cu Premiul National, ocupand locul intai la diferite categorii, la cea de-a XV-a editie a Topului National al Firmelor, informeaza Agerpres. Clasamentul Topului National cuprinde 1. 805 operatori economici, clasati pe primele 10 locuri la toate domeniile, subdomeniile si clasele de marime a intreprinderii. Baza de evaluare a clasamentului a constat in procesarea datelor privind 617. 000 de agenti economici care au depus bilant contabil pentru anul 2007. Dintre acestia, 2001 au indeplinit conditiile de participare la Top, iar 28. 400 de firme au ajuns in cele 42 de topuri judetene pe locurile 1-10.



Citeste mai mult...

Sorin Freciu, expert in tranzactii bursiere si sef peste The Money Channel si Business Standard,

Sorin Freciu, expert bursier si seful diviziei Realitatea-Catavencu ce include Business Standard, The Money Channel si Money Express, va fi miercuri invitatul lui Iulian Comanescu la cea de-a patra intalnire media organizata de HotNews. ro. Posteaza intrebarile pentru Sorin Freciu folosind formularul de comentarii de la acest articol. Sorin Freciu va dialoga online cu cititorii HotNews. ro miercuri, 26 noiembrie, intre orele 14:00-16:00. In avanpremiera, el a declarat pentru HotNews. ro ca divizia pe care o conduce trece printr-un proces de reorganizare ce se va incheia in martie 2009 si care se va solda cu o redactie "ce va lucra integrat TV-print-online".

Cuvinte cheie: money, the, business


Citeste mai mult...

Orlando Nicoara preia Monden.info si vrea sa investeasca in continuare in proiecte online

Orlando Nicoara, directorul general al Media Pro Interactive, a cumparat Monden. info, site pe structura de blog, dedicat informatiilor din domeniul muzical, a afirmat el marti pentru HotNews. ro. Nicoara a precizat ca a platit "cateva zeci de mii de euro" pentru acest blog, pornit de bloggerii Cristina Chipurici (Pyuric) si Bobby Voicu. Monden. info titreaza, marti, in legatura cu aceasta vanzare: "S-a vandut primul blog din Romania!". Pe blogul propriu, Bobby Voicu face trimitere la Startups. ro, care spune ca tranzactia s-a incheiat "pentru o suma cuprinsa intre 30. 000 si 50. 000 de euro".

Cuvinte cheie: blog, nicoara, 000


Citeste mai mult...

Constructia Sunset Residences, cel mai mare ansamblu rezidential din Drumul Taberei, a fost oprita

Dezvoltatorul ungar Ablon, care a lansat la inceputul anului ansamblul rezidential Sunset Residences din cartierul bucurestean Drumul Taberei, a oprit constructia proiectului si a inchis show-room-ul de vanzari, au declarat pentru ZF surse din piata. Contactati de HotNews. ro, reprezentantii Ablon au spus ca proiectul nu s-a oprit, dar o discutie pe chat pe site-ul proiectului confirma oprirea actiunilor publicitare si de promovare ale proiectului. In context, CBRE Eurisko sustine ca doar jumatate din locuintele programate pentru livrare in Capitala, in ultimele trei luni din 2008, vor fi finalizate.



Citeste mai mult...

Guvernul a aprobat modificarea legii audiovizualului

Guvernul a adoptat marti, printr-o Ordonanta de Urgenta, modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002. Proiectul a fost initiat de Ministerul Culturii si Cultelor si a fost obiectul unor dezbateri ample cu factorii interesati, se arata intr-un comunicat al Executivului, remis HotNews. ro. Actul normativ creeaza cadrul general pentru introducerea serviciilor digitale de radiodifuziune si televiziune. De asemenea, aduce reglementari privind relaxarea regimului publicitatii, prin admiterea unor noi procedee – plasarea de produse, publicitatea pe ecran partajat, publicitatea virtuala.



Citeste mai mult...

Comisia Europeana ar putea propune reducerea TVA pentru relansarea economica

Comisia Europeana ar putea propune statelor membre sa urmeze exemplul Marii Britanii si sa reduca taxa pe valoarea adaugata ca posibil instrument pentru sustinerea economiilor nationale, in cadrul planului european de relansare care va fi prezentat miercuri, a declarat, pentru AFP, o sursa apropiata discutiilor. "Diversele propuneri in jurul TVA ar trebui sa fie mentionate in textul final. Ar trebui sa fie in special mentionat faptul ca reducerea nivelului TVA face parte dintre masurile de relansare care ar putea fi utilizate la nivel national", a precizat sursa citata.

Cuvinte cheie: tva, putea, membre


Citeste mai mult...

CE aloca sase miliarde de euro pentru dezvoltare regionala

Comisia Europeana urmeaza sa anunte in aceasta saptamana alocarea a cel putin sase miliarde de euro reprezentand fonduri pentru dezvoltarea regionala si simplificarea procedurilor pe care solicitantii trebuie sa le urmeze, masuri ce au ca scop sa ajute la relansarea economiilor statelor membre in conditiile crizei actuale, noteaza luni Financial Times, preluat de Agerpres. Surse europene de la Bruxelles au afirmat ca masurile care vor fi incluse in pachetul financiar ce va fi prezentat miercuri de executivul comunitar vizeaza recastigarea increderii in sectoarele public si privat prin furnizarea de finantare rapida pentru mii de proiecte in regiunile din UE.

Cuvinte cheie: membre, mici, miliarde


Citeste mai mult...

Obama pregateste cel mai amplu plan de relansare economica

Noul presedinte american, Barack Obama, si reprezentantii Partidului Democrat din Congres pregatesc un vast plan de relansare economica pe doi ani care s-ar putea cifra la 700 miliarde de dolari, potrivit unui articol publicat luni in cotidianul american Washington Post, preluat de AFP si Agerpres. Washington Post estimeaza ca, daca acest plan va fi aprobat, ar putea fi vorba de unul din cele mai semnificative planuri de relansare economica de dupa New Deal-ul lansat de Franklin Delano Roosevelt in anii 1930.

Cuvinte cheie: barack, obama, plan


Citeste mai mult...

Canalul Dunare - Bucuresti va fi inaugurat in 2014

Lucrarile la Canalul Dunare - Bucuresti vor fi reluate la jumatatea anului 2010, urmand ca acesta sa fie inaugurat patru ani mai tarziu, dupa ce Canalul a trecut luni oficial din administrarea Ministerului Mediului in administrarea Ministerului Transporturilor, a declarat Antonel Tanase, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, potrivit Agerpres. "Ministerul Transporturilor a preluat de la Administratia Apele Romane acest canal, urmand ca pana la jumatatea lui 2010 sa fie gata studiul de fezabilitate, iar apoi sa fie aleasa compania care va proiecta si construi acest obiectiv. Lucrarile vor incepe in iulie 2010 si vor dura patru ani", a spus Antonel Tanase.



Citeste mai mult...

Cresterea economica poate incetini la 4-5 la suta in 2009

Calculele arata foarte limpede ca in 2009 va fi o noua crestere economica in Romania, iar aceasta poate incetini de la 9 la suta in 2008 la 4-5 la suta, insa nu va fi sub zero, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, comentand previziunile agentiei de rating Moody"s pentru Romania. Referindu-se la aprecierile analistilor de la Moody"s, conform carora Romania ar putea intra in recesiune in 2009, iar produsul intern brut va scadea cu 0,3 la suta, Vasilescu a afirmat: "Orice este posibil, dar nu cred ca este real".

Cuvinte cheie: romania, suta, 2009


Citeste mai mult...

Directorul CE Turceni a demisionat

Directorul general al Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea, a demisionat, luni, din functie, informeaza Agerpres. Demisia s-a produs cu cateva ore inainte de desfasurarea Consiliului de Administratie al CE Turceni, Dumitru Cristea invocand ca hotararea a fost luata pentru a nu influenta ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) impotriva sa pentru abuz in serviciu. Magistratii Tribunalului Gorj au admis, vinerea trecuta, recursul procurorilor DNA impotriva hotararii instantei Judecatoriei Targu-Jiu de cercetare in libertate a directorului Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea.

Cuvinte cheie: dumitru, cristea, dna


Citeste mai mult...

1 miliard de euro, de la Banca Europeana de Investitii, pentru sustinerea programelor de finantare

Luni 24 noiembrie, Ministerul Economiei si Finantelor semneaza un acord de împrumut cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru suma de 1 miliard de euro. Banii sunt destinati co-finantarii programelor de investitii eligibile pentru fonduri UE prin Programele Operationale Sectoriale Transport, Mediu si Cresterea Competitivitatii Economice si finantării de programe prioritare care nu beneficiază de asistenta nerambursabilă UE, în conformitate cu obiectivele Cadrului Strategic National de Referintă. Aceasta finantare a fost aprobata de Consiliul de Administratie al Bancii Europene de Investitii pe 21 octombrie 2008. Vom reveni cu informatii suplimentare.



Citeste mai mult...

Bursele asiatice incep saptamana in scadere. Pretul petrolului in crestere, inaintea intalnirii OPEC

Pietele financiare au deschis saptamana in scadere, in contextul incertitudinii privind soarta bancii americane Citigroup. Bursele din Japonia sunt inchise cu prilejul unei sarbatori nationale - relateaza France Presse.   Bursa din Hong Kong a inregistrat o scadere de 3,3%. Indicele Hang Seng a pierdut 419,71 puncte, atingand valoarea de 12. 239,49 puncte. Bursa sud-coreeana a incheiat sedinta in scadere cu 3,35%, indicele Kospi atingand valoarea de 970,14 puncte. Si bursa din Shanghai a terminat ziua de luni in scadere cu 3,67 indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 1. 897,06 puncte.



Citeste mai mult...

2 milioane de euro pentru promovarea fondurilor UE destinate mediului

Trei companii de consultanta si publicitate au pus mana pe un contract cu Ministerul Mediului, in valoare totala de 7,7 milioane lei, adica aproximativ 2 milioane euro. Anuntul de atribuire a contractului poate fi gasit aici. Jurnalistul Calin Cosmaciuc mentioneaza, pe blogul sau, ca Ars Advertising, agentia care va lua grosul contractului, a castigat in ultimii ani mai multe licitatii organizate de autoritati.



Citeste mai mult...

Update: Indicele companiilor energetice crestea cu peste 4% la jumatatea sedintei bursiere de luni

Indicii bursieri inregistrau aprecieri importante la mijlocul sedintei de tranzactionare de luni, un avans mai important fiind consemnat pe sectorul companiilor energetice. Evolutia Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este in ton cu cea a marilor burse europene, care au reactionat pozitiv la decizia autoritatilor federale americane de a garanta active "toxice" in valoare de 306 miliarde de dolari ale grupului bancar Citigroup, in incercarea de a sustine sectorul financiar. Update: Indicele general al pietei se aprecia cu 2,23% la jumatatea sedintei de tranzactionare, iar indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate urca cu 2,66%.



Citeste mai mult...

Masuri de protectie a consumatorilor in domeniul imobiliar

Agentii imobiliari au obligatia de a prezenta consumatorilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, a decis, miercuri, Guvernul prin aprobarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor.



Citeste mai mult...

Licitatiile publice pentru vanzarea de spatii in Casa Presei nu vor mai avea loc

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a anuntat, vineri, ca licitatiile publice cu strigare programate in intervalul 26-28 noiembrie 2008 pentru vanzarea a 15 spatii administrative din Casa Presei nu vor mai avea loc. "Urmare a aparitiei anuntului publicat in data de 17 noiembrie 2008, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat aduce la cunostinta celor interesati ca licitatiile publice cu strigare avand ca obiect vanzarea unor spatii administrative-15 unitati individuale, aflate la etajul 2, Corp B2 din imobilul situat in Piata Presei Libere nr.

Cuvinte cheie: presei, casa, presa


Citeste mai mult...

Preturile apartamentelor din Romania vor scadea cu peste 30%

Preturile apartamentelor din Romania vor scadea pana in primavara anului viitor cu peste 30%, fata de nivelul actual, considera cea mai mare parte a participantilor la un sondaj realizat pe site-ul imobiliar imopedia. ro. Sondajul a avut loc in perioada 10-20 noiembrie, prin intervievarea a 962 de vizitatori unici ai site-ului imobiliar, informeaza imopedia. ro, trasmis deRezultatele arata ca 45% dintre vizitatori estimeaza ca preturile caselor din Romania vor scadea cu peste 30% pana in primavara anului viitor, in timp ce 21% estimeaza ca preturile vor creste. Restul participantilor la sondaj apreciaza ca preturile apartamentelor vor scadea cu 10%-20%.



Citeste mai mult...

ONRC lanseaza un nou serviciu pentru firme si institutii publice

Oficiul National al Registrului Comertului a dezvoltat o aplicatie pentru institutiile publice si societatile comerciale prin care utilizatorii sunt notificati in timp real asupra modificarilor survenite in actele constitutive ale unei firme inscrise la Oficiile Registrului Comertului de pe langa Tribunale, a declarat directorul general adjunct al ONRC, Bogdan Calin Gaurean, arata un comunicat al institutiei, preluat de Agerpres.



Citeste mai mult...

Leul se apreciaza puternic la deschiderea sedintei

Moneda nationala s-a apreciat puternic la deschiderea sedintei interbancare de vineri, iar cursul a coborat cu circa patru bani, la 3,7850-3,7900 lei/euro, in ton cu intarirea valutelor pietelor emergente, dupa ce bursele asiatice au inchis pe verde. Primele transferuri s-au operat la 3,8280-3,8300 lei/euro, nivel apropiat de intervalul de tranzactionare de la inchiderea precedenta. "Intoarcerea puternica a burselor asiatice a generat aprecierea tuturor valutelor din regiune, existand zvonuri potrivit carora s-ar extinde planurile fiscale din aceasta zona", a explicat dealerul unei banci.



Citeste mai mult...

BVB a deschis pe verde sedinta de vineri. Bursele europene urca si ele

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis in urcare sedinta de tranzactionare de vineri, urmand trendul burselor europene, potrivit NewsIn. In Asia, bursele au inchis ziua pe verde, in ciuda pierderilor de joi ale bursei de pe Wall Street. In debutul sedintei de vineri, lichiditatea pietei a scazut la 680. 500 lei (177. 900 euro), fiind de trei ori mai mica decat cea consemnata la inceputul sedintei precedente, de 2,05 milioane lei. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,32%, pana la 2. 903,25 puncte. Indicele compozit BET-C a urcat cu 1,49%, pana la 2. 127,03 puncte.

Cuvinte cheie: puncte, indicele, pana


Citeste mai mult...

Vineri: bursele asiatice inchid spectaculos pe verde, dupa scaderi masive

Bursele asiatice au recuperat, vineri, din pierderile masive suferite zilele trecute, pe fondul zvonurilor potrivit carora China va reduce astazi dobanda de referinta si ca Fed va scadea la zero dobanda de politica monetara, scrie Reuters. Bursa din Tokyo a inchis in crestere, vineri dupa pierderi masive in timpul sedintei. (+2,70). Ieri, bursa japoneza ajunsese la cel mai scazut nivel din acesta luna. In aceasta saptamana bursa din Tokyo a pierdut 6,52%, scrie AFP. Si bursa din Seul a inchis vineri in importanta crestere (+5,80), in timp ce indicele Hang Seng castiga 3,84% in jurul orei 8:45, ora Romaniei.

Cuvinte cheie: bursa, vineri, inchis


Citeste mai mult...

Rompetrol ieftineste din nou, luni, benzina si motorina cu 3 bani/litru

Compania Rompetrol va ieftini benzina si motorina cu 3 bani/litru, incepand de luni, 24 noiembrie, anunta NewsIn. Astfel, pretul de referinta pentru benzina Premium E 4 va fi 3,21 lei/litru, pentru benzina Efix 95 de 3,26 lei/litru, iar pentru sortimentul de benzina Euro Super 98 fara Plumb, 3,89 lei/litru. Pretul de referinta al motorinei va fi si el mai mic cu 3 bani/litru. Astfel, litrul de motorina Efix Diesel va costa 3,76 lei, iar cel de motorina Super Euro 5, 4,05 lei. Preturile carburantilor comercializati in statiile Rompetrol Downstream pot varia cu +/- 5% fata de preturile de referinta.



Citeste mai mult...