Romania a avut cea mai mare crestere PIB

Cu o crestere economica record de 9,3 procente in trimestrul al doilea al acestui an, fata de perioada similara a anului trecut, Romania se situeaza pe primul loc in randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, conform AGERPRES. La nivelul Uniunii Europene (UE 27), Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere de 1,6 procente in ritm anual, iar in cazul zonei euro (EA 15) cresterea a fost de 1,4 procente.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 7,4%

Volumul cifrei de afaceri din industrie pe total (piata interna si piata externa) a crescut cu 7,4 la suta in primele sapte luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2007, si cu 0,2 la suta in iulie, fata de luna precedenta, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), informeaza AGERPRES. In perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2008, cresterea cifrei de afaceri din industrie a fost sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa (plus 28,3 la suta) si industria prelucratoare (plus 5,3 la suta), in timp ce industria extractiva a scazut cu 3,7 la suta, cifrele fiind raportate la perioada similara din 2007.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

PE a dezbatut "Pachetul Telecom"

Parlamentul European a dezbatut, in sedinta plenara de marti, asa-numitul "Pachet Telecom", format din trei directive menite a reforma cadrul actual al comunicatiilor electronice, care dateaza din 2002, potrivit AGERPRES. Noua legislatie propune crearea unui organism european pentru autoritatile de reglementare de telecomunicatii, coordonarea spectrului de frecvente radio in cadrul UE, precum si revizuirea regulilor cu privire la accesul la retele si tarife mai transparente. Euroaprlamentarii au dezbatut patru rapoarte aferente acestui pachet, votul urmand a avea loc la sfarsitul lunii septembrie.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul PE a dezbatut "Pachetul Telecom"

Citeste mai mult...

Uraganul Gustav ii va costa 10 miliarde de dolari pe asiguratori

Pagubele provocate locuintelor si proprietatilor comerciale de uraganul Gustav ar putea declansa solicitari de despagubire cuprinse intre patru si zece miliarde de dolari, dintre care o treime ar urma sa vina de la industria energetica, transmite AGERPRES. Potrivit estimarilor companiei Risk Management Solutions, valoarea pierderilor provocate de Gustav proprietatilor rezidentiale si comerciale de pe uscat ar urma sa se situeze undeva intre trei si sapte miliarde dolari, iar pentru platformele petroliere pagubele ar urma sa situeze intre unu si trei miliarde de dolari dolari. In schimb, firma de evaluare a riscurilor AIR Worldwide Corp.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

20 de judete se pregatesc pentru SEVESO II

Reprezentantii Ministerului Mediului, ai celui de Interne, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Garzii Nationale de Mediu s-au intalnit cu autoritatile publice la nivel local - agentii pentru protectia mediului, inspectorate pentru situatii de urgenta, comisariate ale garzii de mediu - din 20 de judete, in prima sesiune comuna de pregatire, pe linia implementarii Directivei SEVESO II.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Administrarea speciala a SNIF, prelungita pana in decembrie 2008

Administrarea speciala a Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) a fost prelungita pana la sfarsitul anului printr-un ordin al ministrului Agriculturii, urmand ca strategia de privatizare a acestei societati sa fie aprobata de Guvern in maxim doua saptamani, a declarat pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale/MADR/, Gheorghe Albu. "Ordinul de prelungire a administrarii speciale este deja publicat in Monitorul Oficial si urmeaza sa prezentam Guvernului strategia de privatizare a SNIF in prima sedinta de guvern sau cel tarziu in urmatoarea", a precizat Albu.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Aeroportul International din Arad - ideal pentru investitii

Mai multe societati private din domeniul aeroportuar sunt interesate sa investeasca in Aeroportul International din Arad, a declarat, vineri, directorul aeroportului Dan Balacel, conform Agerpres. El a precizat ca a purtat discutii pe aceasta tema cu reprezentantii mai multor societati de profil si si-a manifestat speranta ca ele se vor concretiza intr-un viitor cat mai apropiat. De altfel, ideea a fost exprimata in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Aeroporturilor din Romania (AAR), care a avut loc, in zilele de 4 si 5 septembrie, la Cluj-Napoca.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

CET ar trebui sa treaca in subordinea MEF

Ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian a afirmat, duminica, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Iasi, ca Centralele Electro Termice (CET) ar trebui sa revina la Ministerul Economiei si Finantelor, conform Agerpres. Ministrul afirma ca in ultimii ani s-a constatat ca trecerea CET in administrarea primariilor reprezinta un experiment nereusit, in urma carora municipalitatile au dat dovada ca nu sunt capabile sa rezolve problemele acestor unitati. "E limpede ca primariile nu au expertiza necesara pentru asta. Am vazut ca primariile au cumparat pacura din import mai scumpa cu 30 la suta, cand Romania exporta pacura.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Moneda euro, la cea mai scazuta valoare

Moneda euro si-a continuat scaderea si a ajuns, joi, sub pragul de 1,40 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni, ca urmare a scaderii pretului petrolului, transmite AGERPRES. Joi dimineata moneda euro era cotata la 1,3936 dolari, la sedintele de tranzactionare din Europa, in scadere fata de valoarea de 1,4033 inregistrata miercuri noaptea la New York. Aprecierea dolarului se datoreaza si pretului mai scazut al barilului de petrol, desi decizia OPEC de a reduce productia de titei si apropierea uraganului Ike de instalatiile petroliere din Texas ar putea avea ca efect majorarea pretului petrolului.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania are nevoie de mai multe reforme in domeniul transferului proprietatilor si platii taxelor

Romania ar trebui sa isi axeze masurile de reforma pe domeniul inregistrarii proprietatilor si al platii taxelor, apreciaza reprezentantii Bancii Mondiale /BM/, care au prezentat miercuri clasamentul statelor care au cel mai favorabil mediu de afaceri in 2008, numit "Doing Business 2009", pentru AGERPRES.Potrivit managerului BM pentru proiectul Doing Business, Sylvia Solf, in Romania transferul titlurilor de proprietate de la o companie la alta dureaza 83 de zile, in timp ce in Noua Zeelanda, spre exemplu, procesul dureaza numai doua zile.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Speculatorii - vinovati de cresterea pretului petrolului

Un studiu independent a ajuns la concluzia ca actiunile speculative ale marilor investitori au fost motivul principal pentru cresterea record a pretului petrolului in prima jumatate a acestui an, transmite AGERPRES. Potrivit acestui studiu, investitorii au injectat 60 miliarde dolari pe pietele petroliere futures in primele sase luni ale lui 2008, pe masura ce pretul unui baril de petrol a crescut de la 95 de dolari la 145 de dolari.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

PwC: Diferentele dintre salariul mediu net la nivel national si cel din multinationale s-au redus

Diferentele dintre salariul mediu net din companiile private si salariul mediu net la nivel national, stabilit de Institutul National de Statistica, s-au redus in acest an fata de 2007, cele mai mari discrepante mentinandu-se la nivelul managementului firmelor, potrivit PricewaterhouseCoopers (PwC) preluat de.Salariile angajatilor cu pozitii de top management din companiile private sunt de 9,2 ori mai mari decat salariul mediu net din Romania, stabilit de Institutul National de Statistica, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2008 realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Agricultura - importanta in cresterea economica

Agricultura are un aport pozitiv, dar nesemnificativ si sub asteptari la cresterea economica record inregistrata de Romania in primul semestru, in ciuda perceptiei generale despre influenta unui an agricol bun asupra dinamicii economiei autohtone in 2008, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Vergil Voineagu, conform AGERPRES. Romania a inregistrat in trimestrul doi din 2008 o crestere economica de 9,3 la suta, iar pe primul semestru de 8,8 la suta, ambele ritmuri de crestere a PIB fiind recorduri pentru perioada de dupa 1989.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Barbatii au pensii mai mari cu 56 la suta decat femeile

Pensia medie lunara de asigurari sociale pentru barbati a fost, in trimestrul doi din 2008, de 777 lei, mai mare cu 56 la suta decat in cazul femeilor, care au o pensie medie lunara de 495 lei, potrivit datelor prezentate, joi, intr-o conferinta de presa, de presedintele Institutului National de Statistica /INS/, Vergil Voineagu, potrivit AGERPRES.Chiar daca este semnificativ in favoarea barbatilor, ecartul intre pensiile mediile lunare de asigurari sociale ale barbatilor si femeilor s-a redus in cursul acestui an.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania a inregistat un deficit comercial de 10,8 miliarde euro in primul semestru

Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu un 1,1 miliarde euro, pana la 10,8 miliarde euro, in primele sase luni ale acestui an, de la 9,7 miliarde euro in perioada similara a lui 2007, conform AGERPRES. In timp ce totalul exporturilor a inregistrat o crestere de 18 procente, de la 14,2 miliarde euro in primele sase luni ale lui 2007 pana la 16,7 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an, importurile s-au majorat cu 15 procente, de la 23,9 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2007 pana la 27,5 miliarde euro in perioada ianuarie-iunie 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania - cea mai mare crestere a PIB in 2008

Romania ar aurma sa atinga un nivel al Produsului Intern Brut de 140 miliarde euro, la sfarsitul lui 2008, dupa inregistrarea unui ritm de crestere de 8,8 la suta, cel mai inalt de dupa 1990, a anuntat, miercuri, premierul Calin Popescu Tariceanu, pentru AGERPRES. Investitiile straine au totalizat 35 miliarde euro, in perioada 2005-2008, a precizat Tariceanu, care a prezentat un Raport privind indeplinirea Programului de guvernare 2005-2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania a intrat, in septembrie, in al zecelea an consecutiv de crestere economica

Romania a intrat, incepand din septembrie, in al zecelea an consecutiv de crestere economica, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. El a precizat ca ritmul de crestere din Romania este de sase ori mai mare decat ritmul mediu de crestere din Uniunea Europeana, potrivit AGERPRES. Potrivit cifrelor prezentate de Institutul National de Statistica /INS/, Produsul Intern Brut al Romaniei a fost de 109,019 miliarde lei preturi curente in cel de al doilea trimestru al anului, in crestere cu 9,3 la suta in termeni reali fata de perioada similara a anului trecut.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a urcat cu aproape 3 dolari, dupa interventia Fed pentru salvarea AIG

Pretul petrolului a revenit miercuri pe un trend ascendent, urcand pana aproape de 94 dolari pe baril, dupa doua zile consecutive de scadere, in conditiile in care interventia de 85 miliarde dolari a autoritatilor americane pentru salvarea AIG a temperat tensiunile de pe Wall Street, transmite.Cotatia titeiului destinat pietei americane, cu livrare in octombrie, a urcat la New York cu 2,75 dolari pana la ora 6:09 GMT, la 93,9 dolari pe baril, urcand in deschiderea sedintei pana la 94,72 dolari pe baril.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Guvernul va majora pensiile de la 1 octombrie

Majorarea cu 20 la suta a punctului de pensie care va duce la cresterea pensiilor din sistemul public, dar si a celor ale agricultorilor, precum si recalcularea pensiilor celor care au lucrat in grupele I si a II-a de munca se va aplica, devansat, de la 1 octombrie, potrivit AGERPRES. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat marti seara, dupa intalnirea cu reprezentantii PSD, de la Palatul Victoria, ca a avut consultari inca din zilele trecute cu ministrii Muncii si Finantelor si s-a decis ca aceste majorari sa fie acordate datorita rezultatelor economice bune inregistrate in urma cresterii economice.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cod etic al marketingului produselor alimentare destinate copiilor

Proiectul de Cod etic al marketingului produselor alimentare destinate copiilor va fi supus dezbaterii publice, a anuntat luni Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor /ANPC/, informeaza AGERPRES. De asemenea, acesta va fi analizat de producatorii din domeniu, de autoritatile statului si de cei implicati in promovarea acestor produse, urmand sa se stabileasca ulterior si varianta finala. Potrivit ANPC, acest cod defineste Criteriul Nutritional Minimal pe care ar trebui sa-l respecte alimentele destinate celor mici, pentru a nu le afecta sanatatea si a nu-i predispune la obezitate.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

FCC va construi soseaua de centura din Constanta pentru 141,8 milioane euro

Grupul spaniol de constructii FCC Construccion SA a anuntat luni ca a primit un contract de 141,8 milioane euro pentru a construi soseaua de centura in jurul orasului Constanta, transmite AGERPRES. Contractul vizeaza constructia a 22 kilometri de autostrada, cu cate doua benzi pe sens, 5 noduri rutiere si 26 de structuri (sase viaducte, sase poduri, opt pasaje supraterane si sase pasaje subterane). Lucrarile de constructie sunt programate sa dureze 32 de luni. Varianta de ocolire Constanta la profil de autostrada ocoleste de la Nord la Sud Municipiul Constanta prin partea de vest.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Rata somajului s-a redus la jumatate, in Constanta

Rata somajului inregistrata anul acesta in judetul Constanta a scazut in fiecare luna incepand din ianuarie si pana la sfarsitul lunii august, de la 3,6 la suta la 1,8 la suta, conform AGERPRES.Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Constanta, Dragos Poteleanu, a informat, luni, ca in judet sunt inregistrati 5.428 de someri, aproape 2.300 dintre ei fiind indemnizati iar restul, neindemnizati. In primele opt luni ale acestui an, 7.007 constanteni si-au putut gasi un loc de munca prin intermediul AJOFM, peste 4.700 dintre ei ca urmare a medierii locurilor de munca vacante.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

AOAR propune scut fiscal

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania propune realizarea unui "scut fiscal" prin care sa fie marita marja de profit a companiilor din domeniile cu randament scazut ale economiei, a declarat, luni, la o conferinta de presa, secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, informeaza Agerpres. "In afara de cota unica de impozitare, de 16 la suta, trebuie sa completam legislatia cu solutii la problemele companiilor. Am discutat cu partidele politice despre implementarea unui asa-numit scut fiscal, prin care sa fie incurajat profitul companiilor din domeniile in care acesta este afectat in mare masura de taxe si impozite", a afirmat Parvan.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul AOAR propune scut fiscal

Citeste mai mult...

Tariceanu anticipeaza constructia a 200 km de autostrada pe an

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat luni seara, la postul public de televiziune, ca pentru perioada urmatoare Romania poate sustine un ritm de constructie a autostrazilor de 200 de kilometri realizati anual, informeaza Agerpres. El a recunoscut ca se poate face mai mult decat constructia a cinci kilometri de autostrada pe an, adaugand insa ca un program de constructie de autostrazi nu s-a facut in nicio tara europeana pe mandatul unui singur guvern.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Cota unica de impozitare a stimulat consumul

Aplicarea cotei unice de impozitare in Romania a stimulat economia pe partea de cerere, nu de oferta, favorizand consumul, a declarat, marti, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata /GEA/, citand studiul realizat de GEA, in septembrie 2008, privind impactul cotei unice asupra inegalitatii in Romania, potrivit Agerpres. "Cota unica a crescut stimulentul pentru a munci, dar in special pentru cei cu salarii deja mari, in conditiile in care 82 la suta din castigurile din cota unica s-au dus in consum.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

80 milioane euro pentru reabilitarea sistemelor de apa in regiunea Turda-Campia Turzii

Regiunea Turda - Campia Turzii va beneficia de 80 de milioane de euro pentru extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata, potrivit AGERPRES.Proiectul presupune investitii pentru imbunatatirea procedurii de tratare a apei potabile si a distributiei acesteia si pentru colectarea si tratarea apelor uzate pentru regiunea Turda - Campia Turzii. Proiectul acopera doua orase (Campia Turzii si Turda) si patru comune (Mihai Viteazu, Viisoara, Sandulesti si Luna). Populatia totala a localitatilor mentionate depaseste 97.000 locuitori.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Reguli clare pentru fondurile de investitii cu risc ridicat

Parlamentul European i-a solicitat marti Comisiei Europene prezentare unor propuneri legislative care sa reglementeze politica de investitii a fondurilor de investitii cu risc ridicat si a celor cu capital privat, releva un comunicat al biroului de presa al co-legislativului european, potrivit AGERPRES.Aceste propuneri ar trebui sa contina printre altele prevederi legate de transparenta, stabilitate financiara, supravegherea agentiilor de rating, prevenirea "dezmembrari de active" la companiile vizate de investitori, precum si masuri referitoare la datoriile excesive si la conflictele de interese.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Nu credem ca suspendarea ministrului Muncii va solutiona problemele coruptiei din Romania

Sindicatele se declara nemultumite, din punct de vedere institutional, de suspendarea din functie a ministrului Muncii, Paul Pacuraru, aratand ca nu vor mai avea cui sa se adreseze, informeaza AGERPRES. "Nu ne convine, din punct de vedere institutional, suspendarea ministrului Muncii, Paul Pacuraru. Nu credem ca aceasta suspendare va solutiona problemele coruptiei din Romania, dar ne deranjeaza ca de acum incolo nu avem cui sa ne adresam, cu putere de decizie, pentru rezolvarea unor probleme care privesc relatiile de munca si implicit decizia ministrului", a declarat Valentin Mocanu, secretar general al CNSLR Fratia.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Valoarea preluarilor ostile a crescut in SUA la nivelul record de 211 miliarde dolari

Valoarea tranzactiilor de preluare ostila inregistrate in SUA a crescut in primele noua luni din acest an cu 140%, la nivelul record de 211 miliarde dolari, ca urmare a pretului scazut al actiunilor si a vulnerabilitatii financiare crescute a companiilor, transmite Reuters preluat de. "Avand in vedere volatilitatea pietelor de capital si numarul de companii ale caror actiuni se tranzactioneaza la valori foarte scazute, companiile cu o situatie financiara solida incearca sa fie oportuniste", a declarat Stefan Selig, director al diviziei de fuziuni si achizitii la Bank of America.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Wen Jiabao: Prabusirea creditelor subprime, cauza crizei mondiale

Prabusirea creditelor ipotecare cu risc ridicat (subprime), in Statele Unite ale Americii, este cauza principala a crizei economice si financiare cu care se confrunta economia mondiala, a declarat premierul chinez, Wen Jiabao, conform AGERPRES. In interventia sa la Forumul Economic Mondial, ce se desfasoara zilele acestea in orasul chinez Tianjin (nordul tarii), Wen a pus franarea economiei mondiale pe seama acestui fapt si a explicat ca obiectivele, acum, trebuie sa fie recuperarea increderii si consolidarea cooperarii internationale. "Increderea populatiei, a economistilor si a liderilor este de baza.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

FMI cere Europei sa se pregateasca

Fondul Monetar International considera ca Europa trebuie sa se pregateasca in fata efectelor nocive ale crizei financiare globale si a cerut tarilor de pe Vechiul Continent sa pregateasca planuri de actiune bazandu-se pe cel mai rau dintre scenarii, informeaza AGERPRES. "Problema ar putea fi mai putin severa in Europa, dar (Europa) nu trebuie sa se impace cu aceasta situatie ci va trebui sa fie pregatita pentru cel mai rau dinte scenarii", a spus vineri directorul Departamentului pentru Europa al FMI, Alessandro Leipold, intr-o conferinta financiara, adaugand ca "problema globala necesita o solutie globala".

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Guvernul discuta miercuri cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii la 500 euro

Guvernul va discuta, miercuri, cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative de la 200 euro la 500 euro pe an, facilitatea urmand sa vizeze si contributiile pentru asigurari sociale, potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor si vicepresedinte PNL, transmite. "Am prezentat in BPC (Biroul Politic Central al PNL, n.r.) masura de modificare a regimului investitiilor salariatilor la fondurile private de sanatate si de pensii. Este ultimul pas in calea reformei de ansamblu a sistemului de pensii din Romania.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

MEF estimeaza un deficit bugetar de 1,3 - 1,4 la suta din PIB

Ministerul Economiei si Finantelor/MEF/ estimeaza un deficit bugetar de 1,3-1,4 la suta din PIB dupa primele noua luni ale anului, a declarat joi ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit Agerpres. "Din estimarile noastre deficitul bugetar dupa primele noua luni a lui 2008 ar putea fi de 1,3-1,4 la suta. Acest deficit s-ar putea pastra si in luna octombrie", a afirmat Vosganian. In ceea ce priveste impactul asupra deficitului bugetar a unei eventuale aprobari a deciziei de majorare a salariilor din administratia publica cu 50 la suta, ministrul Finantelor a spus ca decizia ar presupune majorarea cu 1,5 la suta din PIB a deficitului din trimestrul patru 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

70% dintre angajati sunt nemultumiti de salarii

Peste 70% dintre angajatii romani sunt nemultumiti de salarii, situandu-se pe ultimul loc intr-un clasament ce include sapte tari europene, iar 41% dintre ei se declara fericiti la locul de munca, situatie comparabila cu cea din restul statelor analizate, potrivit unui studiu al Accor Services preluat de."Salariul este intr-un mod si mai pronuntat decat in 2007, primul motiv de ingrijorare din viata profesionala a angajatilor romani, dar si prima constrangere din viata lor cotidiana. Nivelul de multumire asupra acestui aspect este foarte slab si situeaza Romania pe ultima pozitie printre tarile europene participante la ancheta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Nicolas Sarkozy incearca sa obtina un raspuns european comun

Planul francez de organizare a unui mini-summit european pentru a cauta raspunsuri la actuala criza financiara mondiala a provocat in ultimele zile discutii aprinse in capitalele europene, potrivit AGERPRES.Reuniunea liderilor din Franta, Marea Britanie, Germania si Italia a fost stabilita in principiu pentru sambata, 4 octombrie, insa oficialii francezi sustin ca intalnirea ar putea fi anulata daca nu poate fi garantat un acord intre cele patru tari.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Preturile productiei au crescut cu 1% in august

Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au inregistrat o crestere cu unu la suta comparativ cu luna precedenta si o crestere cu 20,1 la suta fata de luna corespunzatoare din anul 2007, potrivit AGERPRES.In ceea ce priveste pretul productiei industriale in august, comparativ cu luna iulie, pe sectoare de activitate, preturile produselor la energie electrica si termica, gaze si apa si cele din industria prelucratoare au inregistrat o crestere cu 4,8 la suta, respectiv 0,9 la suta, iar cele din industria extractiva o scadere cu 2,6 la suta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania pe primele locuri in UE la cresterea preturilor productiei

Preturile productiei industriale in Uniunea Europeana (UE27) au inregistrat o scadere cu 0,7 la suta in luna august 2008, comparativ cu luna precedenta, dupa o crestere de 1,2 procente in iulie 2008, conform AGERPRES. In randul statelor membre UE cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Lituania (1,9 procente), Luxemburg (1,8 procente) si Romania (1,4 procente), potrivit datelor prezentate joi de Oficiul de Statistica al Comunitatii Europene (Eurostat). In cazul zonei euro (EA15) preturile productiei industriale au inregistrat o scadere 0,5 la suta in luna august 2008, comparativ cu luna precedenta, dupa o crestere de 1,3 procente in luna iulie 2008.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Romania nu isi modifica ratingul de tara

Moody"s nu ia in calcul o modificare a ratingului de tara al Romaniei in viitorul apropiat, a declarat pentru un post de televizune analistul pentru Europa de Est al agentiei de rating, Kenneth Orchard, informeaza Agerpres. In opinia sa Romania este, pentru moment, bine pozitionata in randul statelor atractive pentru investitii, insa un deficit bugetar de peste sapte la suta ar putea schimba situatia. "Din perspectiva Moody"s nu va exista o reducere a rating-ului in viitorul apropiat. Avem o perspectiva stabila asupra rating-ului.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Comenzile noi din industrie au cunoscut cresteri de 17,2 la suta

Comenzile noi din industrie, pe piata interna si pe cea externa, au crescut cu 17,2 la suta, in primele opt luni ale anului 2008, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preluat de Agerpres. In luna august 2008, comenzile noi din industrie au scazut in termeni nominali fata de luna precedenta cu 12,1 la suta. Comparativ cu luna corespunzatoare din anul anterior, comenzile noi din industrie au crescut cu 16,1 la suta.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

3,8720 lei pentru un euro - leul a pierdut peste 5% intr-o saptamana

Moneda nationala a inregistrat o scadere de 5,55% in doar o saptamana.

Cuvinte cheie:


Citeste mai mult...

Economia va ajunge intr-un stadiu foarte rau

Majorarea salariilor pentru profesori trebuie urmata de o majorare a salariilor si pentru ceilalti angajati din sistemul bugetar, ceea ce inseamna ca de la un stadiu al economiei "perfect de rau" se va ajunge la unul mai rau, a declarat, sambata, pentru AGERPRES, analistul economic Ilie Serbanescu. "Daca vor fi majorate salariile profesorilor inseamna ca trebuie marite si salariile celorlalti angajati din sistemul bugetar si ca nu se vor mai face investitii, ceea ce inseamna ca de la un stadiu al economiei perfect de rau se va ajunge la unul mai rau. Vom muri putin din deprecierea leului, putin din scumpirea creditelor si putin din inflatie", a afirmat acesta.

Cuvinte cheie: rau, bugetar, inseamna


Citeste mai mult...

Guvernul analizeaza impactul cresterilor salariale

Intalnirea de lucru convocata de premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru a analiza situatia creata in urma adoptarii de Parlament a majorarii cu 50 la suta a salariilor cadrelor didactice si a implicatiilor bugetare ale solicitarilor de mariri salariale a inceput sambata, la Palatul Victoria, informeaza AGERPRES. La reuniune participa ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, Mariana Campeanu, si ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, secretari de stat din ministere.



Citeste mai mult...

Ministrul Mediului a dat startul Campaniei "Marea Debarasare"

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a dat sambata startul, la intorsura Buzaului, celei de-a treia editii a Campaniei de colectare a deseurilor electrice si electronice "Marea Debarasare", informeaza AGERPRES. In aceasta sambata cetatenii vor putea scoate in fata blocului sau a casei in care locuiesc echipamentele electrice stricate, iar primariile prin societatile de salubrizare cu care au incheiate contract, vor colecta aceste deseuri si le vor transporta spre punctele de colectare aflate in plan local. De aici cantitatile de echipamente stranse vor ajunge la organizatiile colective, cele care sunt responsabile cu tratarea si valorificarea acestor echipamente.



Citeste mai mult...

Cresterile salariale vor fi renegociate

Executivul a mandatat ministrii sectoarelor in care sindicatele solicita cresteri salariale sa negocieze cu reprezentantii salariatilor bugetari, a declarat seful Executivului, sambata, dupa intalnirea cu ministrii Finantelor, Educatiei, Muncii, Sanatatii, Internelor si Reformei Administrative, conform AGERPRES."Am mandatat ministrii sa discute cu sindicatele din domeniile de care sunt responsabili. Consider ca aceasta este responsabilitatea ministrilor", a afirmat seful Executivului. Totodata, premierul a adaugat ca nu doreste "sa se creada ca se accepta cresteri salariale pentru unii, in timp ce pentru altii nu.



Citeste mai mult...

Fitch reduce ratingurile Estoniei, Letoniei si Lituaniei

Agentia de evaluare financiara Fitch Rating Service a revizuit, vineri, in scadere ratingul suveran al Estoniei, Letoniei si Lituaniei din cauza inrautatirii conditiilor financiare in intreaga Europa, transmite AGERPRES. Ratingurile pe temen lung in valuta ale Estoniei si Lituaniei au fost reduse de la "A" la "A minus" in timp ce ratingul Letoniei a fost redus de la "BBB plus" la "BBB". In plus, agentia de rating a mentinut perspectivele negative pentru cele trei state baltice.



Citeste mai mult...

Profit de 12.540 lei raportat de Baile Tusnad in primul semestru

Societatea Tusnad Baile Tusnad a incheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 12.540 lei, fata de pierderi de 153.020 lei raportate in perioada similara a anului trecut, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Veniturile societatii au crescut cu 26,13 la suta, cifrându-se la 2,056 milioane lei, iar cheltuielile s-au majorat cu 14,47 la suta, pâna la 2,040 milioane lei. Cifra de afaceri s-a ridicat la 1,782 milioane lei, fiind mai mare cu 11 la suta fata de cea din primele sase luni ale lui 2007. Compania hoteliera Tusnad SA Baile Tusnad are in prezent un capital social de 998.788 lei.

Cuvinte cheie: lei, suta, tusnad


Citeste mai mult...

Trei companii internationale, in cursa pentru modernizarea centrelor postale de tranzit din Bucurest

Trei companii internationale - Siemens, Lockheed Martin si Finmecanica - au intrat in etapa finala a licitatiei organizate de Posta Romana pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit de la Bucuresti si Cluj, a declarat, joi, presedintele Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/, Dan Mihai Toader, conform AGERPRES. "Saptamana viitoare vom lansa ultima etapa a licitatiei pentru constructia si modernizarea celor doua centre postale de tranzit si din acel moment companiile au la dispozitie 60 de zile sa isi depuna ofertele finale", a precizat Toader.

Cuvinte cheie: cnpr, milioane, doua


Citeste mai mult...

Societatea Calimanesti Caciulata a incheiat primul semestru cu pierderi de 2,5 milioane lei

Societatea Calimanesti Caciulata a incheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 2,556 milioane lei, fata de un profit de 14.323 lei raportat in perioada similara din 2007, conform datelor transmise Rasdaq si preluate de Agerpres. Cifra de afaceri a societatii a crescut cu 17,4 la suta comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, pâna la 11,272 milioane lei. Veniturile au totalizat 11,496 milioane lei (9,716 milioane lei in perioada ianuarie-iunie 2007), iar cheltuielile s-au situat la 14,052 milioane lei (9,694 milioane lei anul trecut).



Citeste mai mult...

Privatizarea Postei Romane, dupa finalizarea planului de restructurarePrivatizarea Postei Romane, du

Privatizarea Companiei Nationale Posta Romana /CNPR/ nu poate fi realizata decat dupa finalizarea planului de restructurare, a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, conform AGERPRES. "O decizie in acest sens ar putea fi luata anul viitor de Guvernul care va veni. Consider ca in momentul in care se ia o decizie pentru privatizarea unei companii, aceasta trebuie sa fie pregatita pentru privatizare, iar acest lucru se poate extinde pe cativa ani", a spus Borbely.



Citeste mai mult...

Profitul net al SIF2 Moldova a crescut cu 51 la suta in primul semestru

Societatea de investitii financiare SIF2 Moldova a realizat, in primul semestru din 2008, un profit net de 70,59 milioane lei, in crestere cu 51 la suta comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand profitul net a fost de 46,61 milioane lei, potrivit rapoartelor financiare ale societatii remise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, preluate de Agerpres. Veniturile totale s-au situat la 99,83 milioane lei, in crestere cu 45 la suta, iar cheltuielile totale s-au cifrat la 26,17 milioane lei, mai mari cu 29,33 la suta fata de primele sase luni din 2007.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Profitul net al companiei Carbochim a crescut de aproape patru ori

Fabricantul de produse abrazive Carbochim Cluj Napoca a raportat, in primul semestru din 2008, un profit net de 1,42 milioane lei, de aproape patru ori mai mare comparativ cu prima jumatate a anului 2007, cand s-a situat la 360.645 lei, potrivit rapoartelor financiare ale companiei remise Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, preluate de Agerpres. Cifra de afaceri neta s-a situat la 17,1 milioane lei, in crestere cu 3,39 la suta fata de primul semestru din 2007, cand a fost de 16,54 milioane lei.In perioada de referinta, veniturile totale au avansat de la 16,99 milioane lei la 17,9 milioane lei, iar cheltuielile totale au scazut de la 16,57 milioane lei la 16,23 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, primul


Citeste mai mult...

ProCredit Bank plateste dobanzile aferente celui de-al cincilea cupon al primei emisiuni de obligati

ProCredit Bank plateste, incepand cu data de 15 august, dobanda de referinta aferenta celui de-al cincilea cupon (15 februarie - 14 august) al obligatiunilor emise de catre banca, conform AGERPRES. Prima emisiune de obligatiuni de la ProCredit Bank a beneficiat de o dobanda fixa de 8,50 la suta pe an, fiind prima banca din Romania care a oferit aceasta optiune investitorilor sai.



Citeste mai mult...

Profitul Prodplast a crescut cu 6,3 la suta, in primul semestru

Compania Prodplast a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 2,497 milioane lei, cu 6,3 la suta mai mare fata de cel obtinut in perioada similara a anului trecut, care s-a ridicat la 2,349 milioane lei, conform raportarii financiare publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti si preluate de Agerpres. Veniturile totale ale societatii s-au cifrat la 37,443 milioane lei (plus noua la suta fata de primele sase luni din 2007), iar cheltuielile la 34,642 milioane lei (plus 9,72 la suta). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 9,26 la suta, ajungand la 35,467 milioane lei.

Cuvinte cheie: milioane, lei, suta


Citeste mai mult...

Afacerile Aradeanca au scazut cu 13 la suta, in primul semestru

Societatea Aradeanca Arad a realizat, in primul semestru al acestui an, o cifra de afaceri de 686.588 lei, cu 13 la suta mai mica fata de cea din perioada similara a anului trecut, conform datelor remise Rasdaq si preluate de Agerpres. Compania a incheiat primele sase luni cu un profit net de 372 lei, in conditiile unor venituri de 826.747 lei si ale unor cheltuieli de 826.304 lei. Profitul din exploatare a fost de 17.519 lei, cu peste 26 la suta mai mica fata de cel din perioada ianuarie-iunie 2007.

Cuvinte cheie: lei, arad, aradeanca


Citeste mai mult...

Murfatlar - recolta mult mai bogata fata de anul trecut

Murfatlar Romania preconizeaza pentru anul 2008 o recolta de struguri in valoare de peste 30.000 de tone, cu 32 la suta mai mare fata de 2007, conform AGERPRES. Replantarile sunt reprezentate de selectii de vita de vie cu o greutate a ciorchinilor mai mare, rezistenta marita la seceta, boli si daunatori. Cresterea cantitativa a recoltei medii la hectar aferenta soiurilor replantate este de 3000kg/ha. Reintinerirea a vizat soiuri rosii, precum Feteasca Neagra, Pinot Noir si Merlot pe o suprafata de 115 ha. Investitiile pentru soiurile care intra pe rod in acest an se ridica la 1.710.000 euro.

Cuvinte cheie: murfatlar, anul, 2008


Citeste mai mult...

Firmele au solicitat fonduri de 3,4 milioane lei pentru serviciile de piata

O suta de firme au solicitat ajutoare financiare nerambursabile de la bugetul de stat in valoare de 3,4 milioane de lei, prin intermediul Programului de dezvoltare si modernizare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata, potrivit AGERPRES. Suma maxima solicitata a fost de 50.000 lei pentru un operator economic. Banii vor fi utilizati pentru achizitionarea de masini, utilaje, instalatii de lucru, mijloace moderne de evidenta a gestiunii. Programul a demarat in ianuarie 2008. Cele o suta de solicitari au fost selectate de MIMMCTPL pentru verificarea eligibilitatii lor.

Cuvinte cheie: lei, bugetul, milioane


Citeste mai mult...

KFC - profit de 18 milioane de euro

Lantul de restaurante KFC a obtinut in primele sase luni ale anului 2008 o cifra de afaceri de peste 18 milioane de euro, cu o crestere de peste 49 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al companiei remis AGERPRES. Rezultatele financiare anuntate de oficialii companiei se datoreaza in mare parte deschiderii a sapte noi restaurante. in prezent, brandul se afla pe piata romaneasca cu 30 de restaurante, in care lucreaza peste 1.200 de angajati. In medie, pe zi, in toate cele 30 de locatii KFC se vand aproximativ 1,7 tone de aripioare picante, peste trei tone de Crispy Strips si peste doua tone de bucati de pui.



Citeste mai mult...

Profitul CEC Bank a scazut in primul semestru

Profitul brut al CEC Bank a scazut cu 44 la suta, de la 57 milioane lei, in primul semestru din 2007, la 32 milioane lei, in prima jumatate din 2008, pe fondul constituirii unui volum sporit de provizioane, dar si a unor cheltuieli planificate, legate de lansarea noii imagini, informeaza CEC Bank, conform Agerpres. Activele bancii au crescut in primul semestru al anului cu aproape 14 la suta, ajungand la 12,4 miliarde lei, cu 55 la suta mai mult decat la 30 iunie 2007.Cota de piata a CEC Bank s-a majorat de la 4,2 la suta la sfarsitul anului la 4,42 la suta la 30 iunie 2008, inregistrand pentru prima oara in ultimii ani un trend crescator cert.

Cuvinte cheie: suta, lei, miliarde


Citeste mai mult...

Fondurile BT - 97,24 milioane lei

Valoarea activelor nete ale fondurilor deschise de investitii administrate de Banca Transilvania (BT) era de peste 97,24 milioane lei la data de 24 august, potrivit datelor comunicate de BT si preluate de Agerpres. Activele nete ale fondului BT Clasic totalizau 26,53 milioane de lei, iar numarul unitatilor de fond aflate in circulatie era 2,125 milioane, detinute de 350 investitori.

Cuvinte cheie: suta, lei, milioane

Citeste tot articolul Fondurile BT - 97,24 milioane lei

Citeste mai mult...

AIG Life - Profit de 24 milioane lei

AIG Life Asigurari Romania a incheiat semestrul intai al acestui an cu afaceri de 140 milioane de lei, in crestere cu 51 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform AGERPRES. Potrivit unui comunicat al companiei, in euro, volumul de prime brute subscrise a urcat la 38 milioane, in crestere cu 37 la suta. Profitul brut raportat este de 24 milioane lei (aproximativ sapte milioane euro), dublu fata de perioada similara a anului trecut. "Respectand previziunile economice, piata asigurarilor de viata s-a dezvoltat si ca urmare a implementarii pilonului II de pensii obligatorii, administrate privat.

Cuvinte cheie: aig, life, milioane


Citeste mai mult...

ONGC a preluat Imperial Energy

Compania petroliera britanica Imperial Energy, specializata in operatiuni de explorare petroliera derulate in Rusia si Kazahstan, a acceptat marti o oferta de preluare de 1,4 miliarde lire sterline (1,75 miliarde euro sau 2,58 miliarde dolari) inaintata de grupul petrolier indian ONGC, transmite AGERPRES.Imperial Energy, care in cursul acestei dimineti a dat publicitatii un prim comunicat in care anunta ca este pe cale sa ajunga la un acord de preluare cu grupul indian, a revenit cu un al doilea comunicat in care anunta incheierea cu succes a negocierilor cu ONGC.


Citeste tot articolul ONGC a preluat Imperial Energy

Citeste mai mult...

Gazoductul Nabucco nu face fata cererii

Cererea pentru gaze naturale depaseste capacitatea de transport a gazoductului Nabucco, potrivit unui studiu publicat, luni, de companiile care intentioneaza sa construiasca , transmite Bloomberg, potirivt Agerpres. "Capacitatile Nabucco sunt rezervate in proportie de peste 100 la suta de potentialii expeditori, incepand din prima zi de functionare, prevazuta pentru 2013", se arata intr-o declaratie a companiei. Studiul indica o crestere "puternica" a cererii pentru gazele naturale din Asia Centrala si Orientul Mijlociu. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri si va fi realizata pana in 2013.



Citeste mai mult...

OMV investeste si in gaze

OMV investeste 210 milioane euro pentru dezvoltarea campurilor de gaze Strasshof si Ebenthal, informeaza compania. Recenta demarare a productiei la Strasshof si Ebenthal constituie un pas important pentru OMV Austria Exploration & Production GmbH in perspectiva cresterii productiei zilnice actuale, de circa 40.000 bep/zi, cu aproximativ 20 la suta pana in 2010, conform AGERPRES. Productia de gaze a celor doua campuri alimenteaza reteaua din Austria. De la descoperirea sondei de la Strasshof, in 2005, OMV a mai forat alte patru sonde, rezervele de gaze fiind estimate la aproximativ patru miliarde mc (25 milioane barili echivalent petrol).

Cuvinte cheie: omv, gaze, milioane

Citeste tot articolul OMV investeste si in gaze

Citeste mai mult...

Rompetrol a ieftinit motorina cu 5 bani

Rompetrol a redus, incepand de marti, pretul motorinelor comercializate in statiile proprii cu cinci bani litrul, informeaza AGERPRES. Astfel, un litru de motorina Efix Diesel se comercializeaza cu 4,25 lei/litru si unul de Super Euro 5 cu 4,54 lei/litru. Pretul benzinelor ramane neschimbat.



Citeste mai mult...

Lurssen a achizitionat Santierul Naval Mangalia

Grupul german Lurssen, specializat in constructia de nave si yachturi, va achizitiona, prin asociere in participatiune, Santierul Naval Mangalia, potrivit datelor remise Agerpres de conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Societatea germana si conducerea AVAS au decis constituirea unei asocieri in participatiune, prin intermediul societatii Lurssen Lar Investment Gmbh. Parteneriatul vizeaza reparatii si mentenanta la navele Marinei Militare din Portul Mangalia, respectiv reparatii, mentenanta si constructii de componente si apoi de vase pentru portofoliul firmei din Germania.



Citeste mai mult...

IKEA inchide divizia de productie Siret

Swedwood Holding B.V., divizia de productie din Siret a grupului suedez IKEA, va concedia 481 din cei 528 de angajati, dupa ce Consiliul de Administratie al unitatii a decis incetarea activitatii, a declarat, marti, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Suceava, Mihai Airinei, conform AGERPRES.Potrivit acestuia, ITM Suceava a primit o notificare din partea conducerii Swedwood in care se arata ca societatea va proceda la concedieri colective incepand cu luna septembrie.



Citeste mai mult...

Shell va semna un contract de patru miliarde de dolari

Grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell si autoritatile irakiene au convenit sa puna la punct o societate mixta care va exploata rezervele energetice ale Irakului, a anuntat marti un purtator de cuvant al Ministerului irakian al Petrolului, transmite AGERPRES. Acordul se refera la captarea gazelor de sonda care sunt eliberate in cursul forajelor petroliere pentru a le comercializa atat in Irak cat si pe pietele externe, urmand ca semnarea oficiala a contractului sa aiba loc luna viitoare la Bagdad, a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului irakian al Petrolului, Assem Jihad.



Citeste mai mult...

Tarifele telefonice au scazut in august

Tarifele serviciilor au scazut, in medie, 0,9 procente, in luna august, cea mai mare scadere fiind inregistrata la tarifele de telefonie si la transportul aerian, de circa 3,92 la suta, respectiv de 1,56 la suta, potrivit AGERPRES.

Cuvinte cheie: suta, august, scadere


Citeste mai mult...

Exporturile FOB au insumat peste 3 miliarde euro, in iulie

Exporturile FOB au insumat 11,496 miliarde lei (3,189 miliarde euro), in luna iulie 2008, in crestere cu 38 la suta la valori exprimate in lei (20,8 la suta la valori exprimate in euro), comparativ cu luna iulie 2007, conform AGERPRES. Fata de luna iunie 2008, exporturile din luna iulie au crescut cu 3,8 la suta la valori exprimate in lei sau cu 5,2 la suta la valori exprimate in euro. Potrivit INS, exporturile FOB realizate. In perioada 1 ianuarie - 31 iulie, au atins 72,868 miliarde lei (19,936 miliarde euro), in crestere cu 30,9 la suta la valori exprimate in lei (18,5 la suta la valori exprimate in euro).



Citeste mai mult...

S&P a retras ratingul CFR la cererea companiei

Agentia de evaluare financiara Standard&Poor"s Ratings Services a retras, luni, ratingul pe termen lung "BB" acordat Companiei Nationale de Cai Ferate - CFR SA, informeaza AGERPRES. Standard & Poor"s precizeaza ca a luat aceasta decizie la cererea companiei romanesti. Ratingul acordat CFR, companie detinuta in intregime de statul roman, este constrans de profilul financiar slab al companiei si fluxul negativ de lichiditati rezultat de pe urma profitabilitatii scazute si necesitatilor semnificative de investitii. Alti factori negativi includ scaderea continua a traficului feroviar si expunerea la situatia financiara slaba a transportatorilor feroviari.

Cuvinte cheie: cfr, companiei, roman


Citeste mai mult...

Companiile Fannie Mae si Freddie Mac salvate de SUA

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene (BCE) a salutat miercuri decizia guvernului american de a salva companiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, transmite AGERPRES. Oficialul BCE a apreciat ca decizia autoritatilor americane a fost justificata din cauza turbulentelor care inca exista pe pietele financiare mondiale. Trichet a laudat eforturile Statelor Unite de a lua decizii "intr-o maniera inteleapta si prompta" pentru a limita pagubele economice cauzate de actuala criza a creditelor ipotecare.



Citeste mai mult...

30 de companii romanesti, in TOP 500 cele mai mari companii

Romania are mai putine companii in Topul 500 din Europa Centrala pentru anul 2007 (30 fata de 32, in topul anterior), dar veniturile totale au depasit 30,2 miliarde de euro (putin mai mult decat cifra cumulata a anului anterior - 29 miliarde de Euro), potrivit unui nou top realizat de Deloitte asupra primelor 500 mari companii din regiune, conform AGERPRES."Odata cu aderarea, companiile romanesti au intrat intr-o piata extrem de reglementata si foarte competitiva, unde mizele se joaca pe cifre mari", subliniaza George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania. "Companiile noastre evolueaza bine in acest mediu extrem de competitiv.



Citeste mai mult...

Romtelecom va furniza servicii de telefonie mobila pana la finele anului

Primele servicii de telefonie mobila ale Romtelecom vor fi lansate pana la sfarsitul acestui an, a declarat joi, directorul general al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, potrivit AGERPRES. "Prima etapa a investitiilor pe care le vom face in perspectiva lansarii serviciilor de telefonie mobila va fi finalizata spre sfarsitul acestui an. De Craciun Romtelecom va avea servicii de comunicatii mobile active", a precizat Ioannidis. Acesta a adaugat ca investitiile vor continua in urmatorii doi ani pentru a avea acoperire treptat pe principalele drumuri nationale cat si la nivelul intregii tari.



Citeste mai mult...

Din 2009, firmele de constructii vor fi certificate

Firmele care vor construi in sectorul public vor fi supuse unei certificari, incepand din anul 2009, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor Horia Irimia. Certificatul va fi acordat pe baza unor criterii tehnice, luandu-se in considerare dotarea firmei, specialistii pe care ii are si experienta, conform AGERPRES. "Certificatul va fi acordat pe baza unor criterii tehnice, intre care dotarea, specialistii, ce lucrari similare a mai facut. O firma care a facut un podulet nu poate sa vina apoi sa faca un pod peste Dunare.



Citeste mai mult...

Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Grup Dezvoltare Retele de catre Gazoline Magic

Consiliul Concurentei a autorizat concentrarea economica realizata de SC Gazoline Magic SRL, prin dobandirea controlului unic asupra SC Grup Dezvoltare Retele SA, informeaza AGERPRES. Autoritatea romana de concurenta a analizat aceasta operatiune prin prisma prevederilor Legii concurentei nr. 21/1996 si ale Regulamentului privind autorizarea concentrarilor economice. Consiliul Concurentei a constatat ca, desi operatiunea notificata cade sub incidenta Legii concurentei, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea acesteia cu un mediul concurential normal pe pietele relevante identificate.



Citeste mai mult...

Companiile din Romania acceseaza putine fonduri europene pentru investitii in energii bio

Doar 60 la suta din sumele aferente programului operational pentru cresterea a competitivitatii alocate in acest an, fonduri care pot fi utilizate si pentru investitii in producerea de energie regenerabila, vor fi contractate in acest an, a declarat, joi, ministrul pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, potrivit AGERPRES. "Avem alocate fonduri de un miliard de euro pentru acest domeniu, in cadrul programului operational pentru cresterea competitivitatii economice, dar desi credeam ca toti banii alocati pentru acest an vor fi contractati, proportia va fi de 60 la suta", a explica Ovidiu Silaghi.



Citeste mai mult...

Hidroelectrica va investi sase miliarde euro in retehnologizare

Hidroelectrica va investi sase miliarde euro, in perioada 2007 - 2025, pentru retehnologizare si cresterea capacitatii, fondurile urmand sa fie asigurate din surse proprii si credite comerciale, a declarat miercuri, directorul general Hidroelectrica, Traian Oprea, potrivit AGERPRES."Cele sase miliarde de euro vor fi investite in retehnologizare, cresterea cu 2.600 de megawati a puterii si cu o cantitate de energie suplimentara de sapte terrawati pe ora", a spus Oprea.



Citeste mai mult...

Egger a sosit in Romania

Deschiderea celei de-a 16-a fabrici a Grupului Egger, prima din Romania, printr-o investitie de 210 milioane euro, aduce consolidarea pozitiei grupului pe piata Europei de Est in segmentul producerii materialului lemnos, a precizat vineri, Mechael Egger, presedintele consiliului de administratie al grupului austriac, informeaza AGERPRES."Fabrica de la Radauti aduce compania Egger in mijlocul actiunii, pe pietele din Moldova, Polonia, Bulgaria, Serbia, Ucraina si chiar de tarile din Rusia. Pe langa aceste piete in plina crestere sunt acoperite si pietele din Grecia, Slovacia, tarile Baltice, Turcia, Macedonia si Orientul Apropiat.


Citeste tot articolul Egger a sosit in Romania

Citeste mai mult...

Trezoreria americana si Rezerva federala negociaza preluarea Lehman

Brothers, sustine presa americana Trezoreria americana si Rezerva federala au intervenit in dosarul Lehman Brothers si conduc negocieri cu mai multi investitori privati in ideea de a ajunge la un acord de preluare a bancii de investitii pana la finele saptamanii, informeaza AGERPRES. Detaliile operatiuni nu au fost inca finalizate, insa obiectivul autoritatilor de la Washington este sa ajunga la un acord pana duminica seara, inainte de deschiderea pietele financiare din Asia, subliniaza publicatiile Washington Post si Wall Street Journal.



Citeste mai mult...

UE sustine dezvoltarea institutiilor de microcreditare

Corespondentul Agerpres, Petronela Gruev, transmite: Pentru a sprijini dezvoltarea microcreditarii in UE, Comisia Europeana a creat un nou instrument, denumit JASMINE (Joint Action to Support Micro-Finance Institutions IN Europe), menit a sprijini institutiile ne-bancare ce ofera microfinantare, pentru a favoriza astfel cresterea economica si ocuparea in statele membre, conform AGERPRES.Institutiile de microfinantare (MFI) sunt institutii financiare nebancare, care acorda imprumuturi mici acelor persoane fizice care doresc sa lucreze pe cont propriu sau la domiciliu, dar care nu se califica pentru obtinerea unui credit bancar.



Citeste mai mult...

Investitori italienii s-au retras din competitie

Grupul de investitori italieni care vroia sa preia compania aeriana nationala Alitalia a anuntat vineri ca se retrage de la negocieri, dat fiind faptul ca nu mai sunt intrunite conditiile pentru continuarea discutiilor, a precizat un purtator de cuvant, transmite AGERPRES. Alianta investitorilor italieni, botezata Compania Aeriana Italiana (Cai), "a luat act dupa sapte zile de intalniri ca nu mai exista conditii pentru continuarea discutiilor", a declarat purtatorul de cuvant.



Citeste mai mult...

Amonil a oprit productia de ingrasaminte pentru remedierea unor probleme tehnice

Combinatul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a oprit duminica productia pentru remedierea unor probleme tehnice, potrivit unui comunicat al companiei remis luni Bursei de Valori Bucuresti /BVB/ si preluat de Agerpres. Compania a precizat ca perioada in care va fi oprita productia va fi anuntata dupa efectuarea unor verificari. Au fost oprite instalatiile de productie ingrasaminte chimice, amoniac, uree, acid azotic, azotat de amoniu, ingrasaminte lichide, pentru remedierea problemelor tehnice aparute la instalatiile de amoniac Kellogg si Uree II Stripping.



Citeste mai mult...

INA considera acceptabila oferta MOL

Echipa manageriala de la compania petroliera croata INA a decis sa sprijine o oferta publica venita de la grupul petrolier ungar MOL, companie care vrea sa preia pachetul majoritar de actiuni la INA cu o oferta de 2.800 kuna pe actiune, a declarat luni pentru Reuters o sursa din conducerea companiei croate, preluata de Agerpres. "Date fiind actualele conditii de business apreciem ca oferta venita de la MOL este acceptabila", a declarat sursa sub protectia anonimatului. Membrii echipei manageriale de la INA au decis sa vanda doar o parte din actiunile pe care le detin si sa pastreze restul, potrivit evaluarii oficiale a ofertei, evaluare ce urmeaza sa fie data publicitatii marti.

Cuvinte cheie: ina, mol, actiunile


Citeste mai mult...

Azomures garanteaza un credit pentru Chimpex SA

Actionarii producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures au aprobat luni garantarea de catre companie a unui imprumut de 12,1 milioane dolari acordat de sucursala din Londra a bancii Landesbank Baden-Wurttemberg firmei Chimpex SA, unde Azomures este actionar majoritar, conform Agerpres. "Se aproba garantarea de catre S.C. Azomures S.A., prin intermediul unei garantii corporatiste sub forma de contract de fideiusiune, a imprumutului acordat in favoarea S.C. Chimpex S.A. la care S.C.



Citeste mai mult...

Romtelecom si Cosmote au lansat doua produse pentru companii

Romtelecom si Cosmote lanseaza doua produse pentru companiile din Romania - Convergent 1000 si Convergent Nelimitat, au anuntat cele doua firme membre ale grupului OTE, informeaza AGERPRES. Convergent 1000 a fost conceput pentru liberii profesionisti si pentru firmele mici si mijlocii, iar Convergent Nelimitat se adreseaza corporatiilor cu un volum mare de trafic. Combinand oricare dintre abonamentele Romtelecom si Cosmote Business, Convergent 1000 ofera minimum o linie Romtelecom si doua SIM-uri Cosmote business si minimum 1.000 minute gratuite lunar pentru fiecare linie. Tariful per utilizator (linie) pentru un pachet Convergent 1000 incepe de la opt euro pe luna, fara TVA.



Citeste mai mult...

Rosia Montana Gold Corporation actioneaza in instanta Ministerul Mediului

Rosia Montana Gold Corporation a initiat actiune in instanta impotriva Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), in urma refuzului ministerului de a emite Acordul de functionare in conditii de siguranta pentru barajele Corna si Cetate, ce urmeaza sa fie construite in cadrul Proiectului Rosia Montana, potrivit AGERPRES. Reprezentantii Rosia Montana sustin ca MMDD ar fi trebuit sa dispuna emiterea Acordului de functionare pentru respectivele baraje, dupa ce Comisia de experti a ministerului a aprobat emiterea acestor Avize de functionare in siguranta din 2007. Votul a fost reluat, in unanimitate, in sedinta din 26 martie 2008.



Citeste mai mult...