Allianz-Tiriac scade serios pe asigurari de viata

Valoarea primelor brute subscrise de companie pe acest segment a fost in primul trimestru cu 22% mai mica decat in perioada similara a anului trecut. Liderul pietei de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac, a vandut in primele trei luni ale anului polite de numai sapte milioane de euro pe segmentul asigurarilor de viata. Valoarea marcheaza o diminuare cu 22% a vanzarilor comparativ cu perioada similara a anului 2007, potrivit datelor preliminare publicate la nivelul grupului Allianz. Totusi, compania a reusit sa isi eficientizeze activitatea, obtinand un profit de un milion de euro, comparativ cu pierderi de aceeasi valoare in perioada ianuarie-martie 2007.


Citeste mai mult...

Metoda inedita de evitare a amenzii pentru depasirea vitezei, inventata de chinezi

Nu numai romanii sunt inventivi, atunci cand e vorba de ilegalitati. Soferii chinezi au descoperit si aplicat noi metode pentru a evita amenzile pentru depasirea vitezei. Astfel, vitezomanii din China si-au montat pe masini dispozitive care schimba numarul de inmatriculare, cu un altul, in cateva secunde. Datorita numarului de inmatriculare astfel inlocuit, chinezii care depasesc viteza legala sunt aproape imposibil de detectat prin camerele video instalate pe autostrazi. Politistii chinezi se uita neputinciosi la imaginile capturate de camerele video, si recunosc ca se confrunta cu o problema serioasa, in ceea ce priveste depistarea si amendare vitezomanilor care au montate astfel de dispozitive."Sansele de a-i prinde pe acesti soferi sunt aproape nule.


Citeste mai mult...

Scumpirea petrolului si ieftinirea actiunilor au depreciat dolarul pana la 1,5489 dolari/euro

Dolarul s-a depreciat masiv, vineri, ca urmare a ieftinirii titlurilor listate pe pietele de capital si a scumpirii record a petrolului, iar scaderea apetitului de risc a apreciat yenul cu randament mic, relateaza Reuters. Indicele dolarului s-a depreciat cu aproape 0,5% fata de un cos alcatuit din sase valute principale, pana la 73,145 puncte. Euro s-a apreciat cu 0,4% pana la un maxim al sedintei de tranzactionare, de 1,5489 dolari/euro, la diferenta de 2 centi fata de cotatia de 1,5284 dolari/euro atinsa inainte de conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE) de joi.


Citeste mai mult...

Interzicerea cianurilor va duce la pierderi importante in economie

Interzicerea cianurii in minerit va duce la pierderi importante de investitori si, implicit, de bani. Zeci de companii interesate de exploatarea unor zacaminte miniere din Romania isi vor retrage ofertele de investitii daca statul va interzice tehnologiile bazate pe cianura, folosite de-altfel in toata lumea. Proiectul de lege tinteste, in special, Rosia Montana, dar el ar putea afecta, indirect, toata industria miniera din tara. Cu sau fara cianuri. Indiferent de raspuns, pierderile sunt importante.


Citeste mai mult...

Romania are puterea de a genera o afacere mamut tip Google

In Romania exista toate conditiile necesare pentru a putea dezvolta o afacere de tip Google: abilitati intelectuale si tehnice si o bursa capabila sa furnizeze resursele financiare necesare, dupa cum a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), citat de Gandul. Majoritatea analistilor de piata considera ca succesul extraordinar pe care l-a avut Google, companie care valoreaza acum circa 180 de miliarde de dolari, adica de circa 17 ori mai mult decat Petrom, cea mai mare companie din Romania, a fost, binenteles, ideea geniala, dar si listarea pe bursa, in 2004.


Citeste mai mult...

AG2R Fond de Pensii este al patrulea jucator ce se retrage de pe piata pensiilor private obligatorii

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a inceput procedura de retragere a autorizatiei de administrare a AG2R Fond de Pensii, in urma cererii companiei de retragere de pe piata pensiilor private obligatorii, informeaza un comunicat al CSSPP. AG2R Fond de Pensii, administratorul fondului de pensii Alfa, este al patrulea administrator de pensii private care a decis sa se retraga de pe piata, inainte de inceperea etapei de colectare a contributiilor participantilor. Ag2R nu are in administrare active si a atras doar 1.127 de participanti dupa campania de aderare de patru luni si dupa repartizarea aleatorie, potrivit comunicatului CSSPP."Ulterior repartizarii efectuate de catre CSSPP, participantii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat de pe piata, fara plata unor penalitati, in termen de 90 de zile de la data repartizarii", precizeaza comunicatul.


Citeste mai mult...

Vosganian: Bugetul consolidat a inregistrat, dupa primele patru luni, un excedent de 0,14% din PIB

Executia bugetara dupa primele patru luni ale acestui an arata un excedent de 0,14% din PIB, a declarat ministrul de Finante, Varujan Vosganian, precizand ca, la sfarsitul anului, bugetul general consolidat ar putea atinge un nivel prognozat al veniturilor de 35,9% din PIB."Daca evolutiile bugetare vor continua in acelasi ritm, vom atinge, la sfarsitul anului, un nivel prognozat al veniturilor de 35,9% din PIB", a precizat Vosganian. Nivelul veniturilor bugetare a fost de 62,15 miliarde lei, iar cel al cheltuielilor, de 61,5 miliarde lei, rezultand un excedent de 617 milioane lei.


Citeste mai mult...

Allianz-Tiriac vrea afaceri de 410 milioane euro in 2008, mai ales din asigurari generale si auto

Allianz-Tiriac Asigurari tinteste o valoare a primelor brute subscrise de circa 410 milioane euro in acest an, in crestere cu 10,5% fata de anul anterior si atingerea unui profit net cel putin egal cu cel afisat in 2007, a spus directorul general al Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu. In 2007, Allianz-Tiriac Asigurari a afisat prime brute subscrise de 371 milioane euro, in crestere cu 17% fata de anul anterior si un profit net de 31,89 milioane lei fata de 31,12 milioane lei in 2006. "Profitul companiei pentru acest an ar putea fi peste cel bugetat, dar probabil vom avea unele probleme cu volumul de prime brute subscrise pe care l-am estimat", a mentionat Constantinescu.


Citeste mai mult...

Banca Carpatica si-a sporit profitul de peste patru ori in primul trimestru, la 2,6 milioane lei

Banca Comerciala Carpatica (BCC) a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit brut de 2,6 milioane lei (709.500 euro), in crestere de peste patru ori fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2007, cand BCC a afisat un profit trimestrial de 600.030 lei, a anuntat banca. Activele Bancii Comerciale Carpatica au ajuns la 2,3 miliarde lei (614 milioane euro) la sfarsitul lunii martie 2008, in crestere usoara fata de finalul anului trecut, cand se ridicau la aproape 2,29 miliarde lei.


Citeste mai mult...

Noua strategie a BERD in Romania are ca prioritati companiile private, energia si infrastructura

Investitiile Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in Romania se vor concentra pe companiile private, energie si infrastructura, arata noua strategie a institutiei pe urmatorii trei ani, anuntata printr-un comunicat al BERD."BERD va acorda un sprijin mai mare societatilor private locale, pentru a le ajuta sa devina mai competitive si sa se dezvolte mai mult. In acest scop, banca este pregatita sa isi asume riscuri sporite prin participarea la capital, pentru a sprijini restructurarea si dezvoltarea societatilor locale, precum si pentru a promova extinderea acestora in afara granitelor tarii, in regiunea in care opereaza banca", se mai arata in comunicatul BERD.


Citeste mai mult...

Sulfina Barbu: Tariceanu minte cand sustine ca taxa auto se va returna

Presedintele Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, l-a acuzat marti pe primul-ministru ca "minte grosolan" atunci cand spune ca sumele incasate deja din taxa de prima inmatriculare vor fi returnate, tinand cont ca se inapoiaza numai diferenta intre aceasta si noua taxa de poluare."Calin Popescu Tariceanu minte grosolan cand spune ca vor fi returnate sumele incasate din taxa auto intrucat, prin Ordonanta 50 din aprilie 2008, se prevede returnarea doar a diferentei dintre cuantumul taxei incasate deja de stat si cuantumul noii taxe instituite prin actul normativ amintit.


Citeste mai mult...

Seful Federal Reserve spune ca pietele se insanatosesc, dar inca nu sunt bine

Presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a spus marti ca masurile de urgenta luate de institutie pentru asigurarea necesarului de lichiditate in piata au contribuit la imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare, dar procesul de recuperare este inca incomplet, relateaza Reuters."Pana in prezent, masurile noastre cu privire la lichiditate par sa fi contribuit intr-o oarecare masura la imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare", a afirmat Bernanke, intr-un discurs pregatit pentru conferinta anuala a Federal Reserve Bank din Atlanta."Exista semne de ameliorare, bineinteles, dar in stadiul actual conditiile de pe pietele financiare sunt inca departe de a fi normale, iar o serie de piete de securitizare au in continuare probleme mari", a spus Bernanke.


Citeste mai mult...

Petrom a scumpit carburantii cu 0,12 lei/litru

Petrom a scumpit carburantii cu 0,12 lei/litru, incepand de luni, ca urmare a cotatiilor internationale, potrivit datelor publicate de companie. Astfel, benzina ECO Premium 95 costa 3,99 lei/litru, un litru de Premium fara Plumb 95 se vinde cu 3,96 lei, benzina Top Premium fara Plumb 99+ se vinde cu 4,29 lei/litru, iar benzinele OMV Carrera 95 si OMV Carrera 100 se comercializeaza cu 4,06 si respectiv 4,69 lei/litru. Motorina Top Euro Diesel 4 costa 4,36 lei/litru, un litru de motorina OMV Sprint Diesel se vinde cu 4,41 lei, Euro Diesel 4 este comercializata cu 4,28 lei/litru si motorina OMV Premium Diesel costa 4,69 lei/litru.


Citeste mai mult...

Petrolul s-a scumpit pana la un nou record, de 126,98 dolari/baril

Pretul petrolului a crescut marti pana la un nou record, apropiat de 127 dolari/baril, dupa ce Iranul, stat membru al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anuntat ca studiaza un plan privind reducerea productiei de titei, consemneaza Reuters. Anuntul Iranului survine in contextul in care se inmultesc semnalele ca scumpirea record a petrolului dauneaza natiunilor consumatoare. Pretul titeiului tranzactionat pe piata americana a crescut cu 1,43 dolari/baril, pana la 125,66 dolari/baril, dupa ce a atins nivelul record de 126,98 dolari/baril.


Citeste mai mult...

Intesa Sanpaolo Bank Romania si-a triplat profitul brut in primul trimestru, la 1,2 milioane euro

Intesa Sanpaolo Bank Romania a obtinut un profit inainte de impozitare de 1,2 milioane euro in primul trimestru din acest an, in crestere cu 234% fata de castigul obtinut in perioada similara a anului trecut, arata raportul publicat de banca mama. Profitul operational a Intesa Sanpaolo Bank Romania a ajuns la 1,8 milioane euro, in crestere cu 33,8% fata de nivelul afisat pentru primul trimestru al anului trecut. Veniturile operationale al bancii a avansat cu aproape o treime (32,7%) fata de rezultatul din primele trei luni ale anului trecut, pana la 6,8 milioane euro, in conditiile in care costurile operationale au avut o evolutie similara, urcand cu 32,3% fata de intervalul ianuarie - martie 2007, pana la 5 milioane euro.


Citeste mai mult...

OTP Bank a afisat un profit net in crestere cu 9,5% in primul trimestru din 2008

Banca Ungara OTP Bank a anuntat joi ca profitul net obtinut in primul trimestru din 2008 a crescut cu 9,5%, intr-o perioada in care dezvoltarea rapida a subsidiarelor din strainatate a compensat din plin dificultatile intalnite pe piata ungara, informeaza Reuters. Profitul net al OTP a crescut la 55,34 miliarde forinti (224 milioane euro) in primul trimestru din 2008, fata de nivelul de 50,52 miliarde forinti obtinut in perioada similara din 2007. Performanta a fost peste estimarile analistilor chestionati de Reuters, care mizau pe un profit net de 54,5 miliarde forinti.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank a anuntat o crestere de 46% a profitului net in primul trimestru din 2008

Piraeus Bank, numarul patru in sectorul bancar din Grecia, a anuntat o crestere de 46% a profitului net in primul trimestru din 2008, depasind estimarile analistilor, datorita extinderii creditelor de retail, informeaza Reuters. Profitul bancii a crescut la 138,5 milioane euro (214,2 milioane dolari), rezultatul excluzand castigul de anul trecut de 153 milioane euro, obtinut din vanzarea unei participatii in Bank of Cyprus. Analistii au estimat in medie castiguri nete de 128 milioane euro."Grupul Piraeus si-a continuat cresterea dinamica in primul trimestru din 2008, in ciuda volatilitatilor la nivel international", a declarat presedintele grupului Michael Sallas.


Citeste mai mult...

Piata restaurantelor din Romania va atinge valoarea de doua miliarde euro in 2010

Cifra de afaceri din piata restaurantelor, pentru anul 2010, este estimata la doua miliarde euro, in crestere cu un miliard de euro fata de cat e in prezent, a declarat joi consultantul Visionwise (divizia grupului Daedalus), Andrei Iordache."In 2007 s-a depasit cifra de afaceri de un miliard de euro, iar pana in 2010, chiar intr-o estimare pesimista, aceasta va atinge doua miliarde de euro", a declarat Andrei Iordache. Potrivit acestuia, din 2003, in fiecare an, cifra de afaceri din piata a crescut cu 30%, insa din cele 527 de firme care activeaza in acest domeniu doar 55% au inregistrat profit in 2007."Aproape 40% din cheltuielile unui restaurant merg catre furnizori, fapt ce duce la o blocare a rulajului, iar 20% reprezinta salariile personalului", a spus consultantul Visionwise.


Citeste mai mult...

Investitiile straine directe in Romania au crescut in primul trimestru cu 27,5% la 1,7 miliarde euro

Investitiile straine directe au urcat in primele trei luni din 2008 la 1,68 miliarde euro, cu 27,5% peste nivelul din acelasi interval din 2007, si au acoperit aproape jumatate (47,6%) din deficitul de cont curent, proportie superioara celei din primul trimestru al anului trecut, a anuntat joi BNR. Dupa primele trei luni ale anului trecut, investitiile straine directe ajunsesera la 1,3 miliarde euro si acopereau 43% din deficitul de cont curent de la acea vreme. Din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania in intervalul ianuarie - martie 2008, participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat mai mult de jumatate (57,2%), iar creditele intra-grup au reprezentat restul de 42,8%.


Citeste mai mult...

GarantiBank lanseaza serviciul de internet banking pentru companii

Serviciul de internet banking, Garanti Online, este disponibil incepand din aceasta saptamana si pentru companii mari si intreprinderi mici si mijlocii, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Garanti Online pentru companii permite administrarea tuturor conturilor, deschiderea de conturi (6 monede), efectuarea de schimburi valutare, transferuri intra si interbancare, plati catre furnizori, vizualizarea in timp real a disponibilitatilor si a tranzactiilor efectuate, precum si imprimarea extraselor de cont. Garanti Online foloseste o tehnologie de codificare si autentificare (128 bit SSL), care permite clientilor sa efectueze operatiuni on line in conditii de maxima securitate.


Citeste mai mult...

Renault, Egger, Clasonic Kansei si Saint Gobain, primele clasate in topul investitorilor in Romania

Intr-un top al valorii investiilor companiilor straine in Romania, Renalult conduce detasat, fiind urmata de Egger, din Austria, Clasonic Kansei (Japonia) si Saint Gobain, din Franta, arata datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). Astfel, cu investitiile celor doua divizii, respectiv Renault Mechanique si Renault Technologie, compania franceza se claseaza pe locul intai, cu un cumul investitional de 676 de milioane de euro, firma asigurand prin acesta locul de munca a 3.650 de romani.


Citeste mai mult...

Google a implementat limba romana in interfata de traducere Google Translate

Google a implementat limba romana in interfata de traducere "Google Translate", precum si limbile altor 9 tari, cum ar fi: Bulgaria, Croatia, Cehia, Danemarca, Finlanda, India, Norvegia, Polonia si Suedia, potrivit unei declaratii postata pe site-ul Google, Product Manager Google Inc., Jeff Chin."Limbajul este unul dintre cele mai dificile elemente prin care putem face informatia universal disponibila. Facand parte din echipa "Google Research" va informez ca recent am adaugat capabilitati de traducere pentru inca 10 limbaje.


Citeste mai mult...

IFC finanteaza proiecte imobiliare in mai multe state din regiune, printre care si Romania

International Finance Corporation (IFC), organizatie membra a Grupului Bancii Mondiale, a semnat un acord cu Soravia Real Estate Development din Austria, pentru efectuarea de investitii imobiliare si acordarea de credite neipotecare in Romania, Bulgaria, Macedonia si Serbia, a anuntat, vineri, IFC. Aceste proiecte vor contribui la crearea de noi locuri de munca si vor asigura o infrastructura imobiliara accesibila companiilor locale. Aceasta este prima investitie efectuata de IFC intr-o companie de dezvoltare a proprietatii imobiliare ce se axeaza pe regiunea Balcanilor."Acest acord reprezinta un parteneriat foarte important si strategic pentru noi.


Citeste mai mult...

Investitiile straine directe au crescut cu 40% in primele doua luni ale anului

Investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni ale anului s-au ridicat la 1,2 miliarde euro, marcand o crestere de 40% comparativ cu perioada similara din 2007, releva datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS). In ce priveste evolutia investitiilor straine directe pentru anul 2008, ARIS estimeaza ca acestea vor depasi sapte miliarde euro, mentinandu-se astfel la nivelul valorii obtinute anul trecut."Si in acest an, ne bazam pe investitii Greenfield semnificative in special in sectoare cu valoare adaugata mare, dar si pe expansiune si dezvoltare a proiectelor investitorilor deja prezenti in Romania.


Citeste mai mult...

UniCredit si Universitatea din Bologna lanseaza primul MBA de Retail bancar

UniCredit Group impreuna cu Alma Graduate School a Universitatii din Bologna au lansat un program international de Master of Business Administration (MBA) cu scopul de a forma talente in sectorul bancar de retail, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.  Cele doua grupuri din zona bancara si de training au un obiectiv precis prin acest MBA, acela de a instrui lideri in retail din sectoarele bancar si financiar. Se urmareste crearea unui itinerariu disciplinar care sa promoveze in primul rand un model de conducere bazata pe valori si pe capacitatea de motivare si implicare a celorlalti in atingerea obiectivelor, se precizeaza in comunicat.


Citeste mai mult...

Serviciul BlueBox de la Romtelecom asigura securitatea retelelor IT

Incepand cu luna mai, Romtelecom pune la dispozitia clientilor sai companii un serviciu de securitate IT pentru retelele de date, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Serviciul BlueBox consta intr-un router care va detecta incercarile externe de patrundere in reteaua clientului, un software de tip firewall, precum si un filtru URL cu o configuratie personalizata in functie de nevoile clientilor. Serviciul se adreseaza companiilor mici si mijlocii."Externalizarea serviciilor a devenit deja o necesitate pentru companiile care doresc sa-si optimizeze costurile si sa-si mentina un nivel bun de competitivitate.


Citeste mai mult...

BRD a lansat Punct Card, un card de credit cu program de fidelitate

BRD a lansat astazi Punct Card, un card de credit cu program de fidelitate atasat, care incurajeaza si recompenseaza utilizarea sa la cumparaturi. In acelasi scop, noul card propune o perioada de gratie de pana la 60 de zile pentru platile la comercianti, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Punct Card ofera acces la o linie de credit de pana la 20.000 lei, iar pentru sumele utilizate la comercianti si rambursate in cadrul perioadei de gratie, dobanda este 0. Mecanismul de rambursare: clientul poate opta pentru alimentarea minima lunara a contului, in suma fixa, in functie de creditul utilizat.


Citeste mai mult...

Microsoft a propus companiei Yahoo o afacere alternativa la preluarea integrala

Microsoft Corp a propus o afacere alternativa grupului Yahoo Inc, in locul unei preluari complete, o masura ce ar putea salva compania de internet de o lupta prin intermediari lansata de miliardarul Carl Icahn, a anuntat duminica Microsoft, informeaza Reuters."Microsoft ia in considerare si a discutat cu Yahoo o alternativa ce ar implica o tranzactie cu aceasta, insa nu o achizitie completa a companiei", a anuntat Microsoft in cadrul unui comunicat, fara sa dea detalii in legatura cu aceasta alternativa.


Citeste mai mult...

Peste 700 de firme din tara si strainatate vor participa la Construct Expo Ambient

Peste 700 de firme din 19 tari, vor participa timp de cinci zile la cea de-a XV-a editie a expozitiei internationale de amenajari interioare si exterioare, finisaje si decoratiuni Construct Expo Ambient, au anuntat luni reprezentantii Romexpo, organizatorii evenimentului."Construct Expo Ambient va reuni 730 de firme din care peste 460 romanesti. Sunt reprezentate 19 tari printre care Australia, China, Franta, Germania, Grecia, Italia, Statele Unite si altele, care vor expune pe o suprafata de peste 45.000 mp.


Citeste mai mult...

Suprafata cultivata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de 2007

Suprafata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de anul trecut si s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificata genetic, daca Romania ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi, a declarat, luni, presedintele LAPAR, Marcel Cucu."Fermierii au cultivat cu porumb modificat genetic peste 10.000 de hectare, in aceasta primavara, de trei ori mai mult fata de anul trecut. In ceea ce priveste soia, Romania ar putea ajunge la peste 500.000 de hectare. Pentru ca acest potential sa fie valorificat, Romania ar trebui sa solicite Comisiei dreptul de cultiva soia modificata genetic", a declarat, luni, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, in cadrul conferintei internationale "Biotehnologii agricole-Plante Modificate Genetic".


Citeste mai mult...

Allianz tinteste o crestere cu 10% pe pietele emergente in 2008

Cea mai mare companie europeana de asigurari, Allianz, tinteste o crestere cu minim 10% in 2008 a asigurarilor de pe pietele emergente, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, un membru al comitetului director al Allianz, Werner Zedelius."Tinta noastra este de a spori cu minim 10% pe an cresterea de pe pietele noastre, iar pana in prezent am reusit acest lucru", a spus Zedelius, care este responsabil cu afacerile Allianz de pe 26 de piete din Europa si Asia."Facem tot ce putem, ca sa obtinem si in 2008 astfel de rezultate", a precizat Werner Zedelius.


Citeste mai mult...

Citi: Temperarea semnalelor BNR slabeste sansele unei aprecieri mai puternice a leului

Leul s-ar putea aprecia, cel mult pana la 3,55 lei/euro la sfarsitul anului, iar scenariul coborarii cursului de schimb sub acest nivel a devenit mai putin probabil, avand in vedere temperarea semnalelor de ingrijorare din partea Bancii Nationale a Romaniei, arata un studiu al Citigroup."Exista riscuri ca prognoza noastra sa fie ratata, atat in sensul aprecierii, cat si al deprecierii leului. Nevoile mari de finantare externa si probabilitatea redusa ca reformele sa fie accelerate constituie principalii factori de risc", estimeaza economistii de la Citigroup, intr-un studiu comparativ al evolutiei leului si lirei turcesti publicat luni.


Citeste mai mult...

GE Real Estate si Helios Phoenix incep in acest an construirea a 6 parcuri logistice in Romania

GE Real Estate si Helios Phoenix vor incepe in acest an construirea a 6 parcuri logistice de clasa A, care vor totaliza 315.000 de metri patrati, in principalele orase din Romania, parte a unui proiect comun de 175 mil euro, semnat in vara lui 2007, a anuntat compania de consultanta DTZ Echinox. Potrivit comunicatului, centrele logistice si de distributie vor fi localizate langa autostrazi si principalele cai de transport, dar si in apropierea aeroporturilor, iar investitiile vor fi realizate ca raspuns la cererea mare de pe piata romaneasca."Cele sase parcuri, dezvoltate sub brandul Olympian Parks, urmeaza a fi construite in Bucuresti, Timisoara, Constanta, Brasov, Cluj si Oradea.


Citeste mai mult...

Lehman avertizeaza asupra riscurilor reprezentate de o bula speculativa pe piata marfurilor

Preturile record la marfuri, care au atras sute de miliarde dolari din noile investitii, ameninta sa duca la o ieftinire brusca a activelor valoroase, a avertizat compania de brokeraj Lehman Brothers, relateaza Reuters. Tendinta investitorilor de a urmari obtinerea profiturilor din scumpirea marfurilor a oferit "conditii propice pentru o posibila devalorizare a activelor", a declarat un analist din cadrul Lehman, Edward Morse, in cadrul unui raport special. Lehman estimeaza ca totalul activelor pe care le gestioneaza, in indici de marfuri, a crescut la 235 miliarde dolari la mijlocul lunii aprilie, fata de 70 miliarde doari la inceputul anului 2006."Din aceasta crestere de 165 miliarde dolari, 90 miliarde reprezinta afluxurile financiare catre acesti indici, iar restul de 75 miliarde dolari provin din cresterea pretului investitiilor originale", a spus Morse.


Citeste mai mult...

Volksbank si Piraeus Bank nu au depus declaratiile de contributie la fondurile de pensii

Din aproape 4,16 milioane de asigurati care figureaza in registrul participantilor la pensiile private obligatorii se vor face viramente doar pentru 3,19 milioane catre administratorii de pensii private, iar restul de 23,13% din participanti au conturile goale, a spus, luni, ministrul muncii."Vor fi 961.355 de conturi goale, conturi care apartin persoanelor pentru care angajatorii nu au depus declaratii", a mai spus Pacuraru. Din totalul sumelor virate de 88,19 milioane lei (24,13 milioane euro) valoarea medie pe asigurat este de 7,55 euro."Din totalul conturilor goale, 65.000 de persoane aveau venituri atat de mici incat contributia la pilonul II de 2% este practic zero.


Citeste mai mult...

Banii fierbinti din economia romaneasca au scazut la mai putin de jumatate fata de 2007

Valoarea banilor fierbinti (hot money) jucati in economia romaneasca s-a redus la mai putin de jumatate fata de nivelul maxim atins anul trecut, de circa 3 miliarde euro, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa. La sfarsitul anului trecut, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarase ca valoarea totala a "banilor fierbinti" jucati in economia romaneasca de investitorii straini de portofoliu nu a depasit in niciun moment 3 miliarde euro, dar este dificil de evaluat cu exactitate. In mai 2007, Cristian Popa declarase ca valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se afla in depozite la vedere in banci din Romania insuma, la acea data, aproximativ 2,5 miliarde euro.


Citeste mai mult...

Actionarii BVB au aprobat reducerea comisioanelor de tranzactionare cu 10%

Actionarii BVB au hotarat in sedinta de luni reducerea cu 10% a comisioanelor pentru ofertele publice de tranzactionare, si au aprobat reducerea cu inca 5% in cazul in care lichiditatea medie zilnica a Bursei va creste la 16 milioane euro, potrivit comunicatului remis luni de BVB. Hotararea de a reduce comisioanele a venit in urma estimarii ca valoare medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe pietele administrate de BVB va ajunge la 14 milioane euro.  Reducerea comisioanelor va fi aplicata pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare si pentru tranzactionarea obligatiunilor si a drepturilor de preferinta.


Citeste mai mult...

Finantele au decis ca impozitul pe dividende sa fie de 10%, dupa avertismentul dat de CE

Impozitul pe dividende platit de rezidenti, dar si de nerezidenti, va fi de 10%, a declarat ministrul de Finante Varujan Vosganian, decizia fiind luata dupa ce Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii."Procentul a fost stabilit pentru a continua procesul de relaxare fiscala", a spus Vosganian, precizand ca impactul asupra bugetului va fi de doar cateva milioane de euro. Ministrul a refuzat, insa, sa dea o cifra exacta. Finantele au facut deja o analiza asupra impactului bugetar, care va fi facuta publica in zilele urmatoare."Am luat in calcul si o sa uniformizam in jos, deci continuam procesul de relaxare fiscala.


Citeste mai mult...

BNR continua sa tinteasca inflatia pentru ca nu exista o strategie mai buna

Banca Nationala a Romaniei (BNR) isi mentine tintirea inflatiei ca strategie de politica monetara, in ciuda volatilitatii mari a preturilor, in lipsa unei alternative mai bune, a declarat viceguvernatorul Cristian Popa. Banca centrala a luat in calcul, de altfel, cresterea preturilor la combustibili in acest an cand a facut ultima prognoza de inflatie pentru sfarsitul lui 2008, de 6%. Popa a mentionat ca tintirea inflatiei are in continuare relevanta, desi cresterea puternica a pretului petrolului afecteaza indeplinirea tintei."Tintirea inflatiei este un instrument flexibil", a spus Popa.


Citeste mai mult...

Libra Bank plateste dobanzi mai mari cu pana la 0,75% pentru depozitele in lei

Libra Bank plateste, de marti, dobanzi mai mari cu pana la 0,75 puncte procentuale la depozitele in lei deschise de populatie si firme, a anuntat banca. In functie de perioada pe care sunt constituite acestea, dobanda poate ajunge pana la 11,1% pe an. Pentru depozitele in lei la o luna cu plata la scadenta banca plateste o dobanda fixa de 9,50% pe an. La depozitele la termen de trei luni, sase luni si noua luni dobanda platita de banca este de 10,25% pe an, iar pentru cele cu maturitate la 12 luni, dobanda este de 10,50% potrivit datelor bancii.


Citeste mai mult...

Microsoft a propus companiei Yahoo cumpararea diviziei de cautare pe internet

Microsoft Corp a propus cumpararea afacerii de cautare pe internet a Yahoo si achizitionarea unei participatii minoritare in cadrul companiei, dupa ce a fost aproape de o fuziune completa, a declarat luni pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor. In cadrul acestui acord, Yahoo va pune in vanzare activele asiatice, printre care participatii minoritare semnificative in cadrul Yahoo Japonia si grupul chinez Alibaba, in timp ce Microsoft va cumpara o parte din restul companiei. Discutiile au fost dezvaluite de cele doua companii duminica, insa acestea au refuzat sa precizeze termenii noilor negocieri.


Citeste mai mult...

BNR ar putea reduce dobanda cheie in 2008, in functie de perceptiile asupra inflatiei

Banca centrala ar putea cobori dobanda de politica monetara pana la finalul acestui an, daca asteptarile inflationiste - care reactioneaza cu intarziere la evolutia inflatiei - vor indica in septembrie-octombrie o puternica revenire pe o panta descendenta, a declarat, marti, guvernatorul BNR."In masura in care inflatia se inscrie pe o traiectorie larg descendenta si perceptiile se schimba, am putea vedea si o coborare a ratei dobanzii cheie pana la sfarsitul acestui an", a adaugat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.


Citeste mai mult...

Asiguratorii si-au sporit afacerile cu 17% si au platit indemnizatii cu 23% mai mari in trimestrul I

Piata asigurarilor a afisat prime brute subscrise de circa 2,3 miliarde lei (645, 25 milioane euro) in trimestrul I, in urcare cu 16,8% fata de acelasi interval din 2007, in timp ce indemnizatiile brute au sporit cu 22,8%, a spus marti presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA)."In aceeasi perioada, indemnizatiile brute platite au fost de 998,40 milioane lei (circa 271 milioane euro),  in crestere cu 22,8% fata de acelasi interval din 2007", a mentionat presedintele CSA, Angela Toncescu.


Citeste mai mult...

Investitorii la Bursa vor putea face vanzari in lipsa din a doua jumatate a anului

Investitorii vor avea parte din a doua parte a acestui an de implementarea sistemului de vanzare in lipsa (short-selling) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar toti emitentii de la BVB vor beneficia de conturi globale, a declarat, marti, presedintele Depozitarului Central, Ovidiu Sergiu Pop. In prezent, Depozitarul Central si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) monitorizeaza conturile globale ale investitorilor Erste Bank (EBS), listata la categoria internationala a Bursei de Valori Bucuresti."Incepand cu iulie vrem sa aplicam conturile globale pentru toti emitentii de la BVB", a declarat Ovidiu Sergiu Pop, mentionand ca acest lucru va spori lichiditatea intrucat exista foarte multi investitori straini care nu intra in pietele in care nu exista conturi globale."Cel tarziu pana in iulie-august vor fi gata si vanzarile in lipsa", a adaugat Pop.


Citeste mai mult...

Deutsche Bank si BNP Paribas sunt interesate de unele parti din ABN Amro, puse in vanzare de Fortis

Microsoft Corp a propus cumpararea afacerii de cautare pe internet a Yahoo si achizitionarea unei participatii minoritare in cadrul companiei, dupa ce a fost aproape de o fuziune completa, a declarat luni pentru Reuters o sursa apropiata discutiilor. In cadrul acestui acord, Yahoo va pune in vanzare activele asiatice, printre care participatii minoritare semnificative in cadrul Yahoo Japonia si grupul chinez Alibaba, in timp ce Microsoft va cumpara o parte din restul companiei. Discutiile au fost dezvaluite de cele doua companii duminica, insa acestea au refuzat sa precizeze termenii noilor negocieri.


Citeste mai mult...

ING Asigurari de Viata a lansat trei noi fonduri de investitii

ING Asigurari de Viata a lansat marti trei noi programe de investitii cu expunere mai mare pe actiuni, imbunatatind strategia de investire a programelor de investitii existente in Lei, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. "Noile programe de investitii aduc un grad mare de noutate si de diversificare a portofoliului, oferind posibilitatea de investi, pe langa pietele financiare din Romania, si in alte tari noi membre ale Uniunii Europene. Aceste programe au profile de risc si potential de castig diferite, raspunzand si clientilor care au un apetit mai mare pentru risc", spune Bram Boon, director general ING Asigurari de Viata. Programele de investitii in lei vor da posibilitatea investirii si pe piete internationale, avand titluri de participare in doua fonduri din Luxemburg - International Romanian Bond Fund (IRBF) - prin care se investeste 100% in instrumente cu venit fix in lei (titluri de stat, obligatiuni, depozite bancare si alte instrumente ale pietei monetare) si International Romanian Equity Fund (IREF) care investeste in principal in actiuni emise de companii din Romania.


Citeste mai mult...

Peste 700 de studenti din Capitala vor face practica in companii de top

Peste 700 de studenti din Capitala vor beneficia, pe perioada verii, de stagii de practica in companii de top romanesti si straine, primul pas pentru selectarea candidatilor urmand sa aiba loc vineri, la primul targ de internship-uri din Romania, organizat la Romexpo. Targul face parte dintr-un program mai amplu de internship, intitulat Start Internship Romania si initiat de guvern, in parteneriat cu diferite asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, ambasade, universitati si asociatii studentesti.


Citeste mai mult...

40% dintre companiile din Romania solicita plata in avans pentru bunuri sau servicii

Circa 40% din companiile din Romania isi livreaza produsele contra platii in avans, 33% solicita plata in numerar, iar 29% pretind certificate de garantie, pentru a evita riscurile de neplata, informeaza un studiu prezentat miercuri, de EOS Group."Studiul a aratat ca societatile romanesti isi acopera bine riscurile, tinand cont ca apropape 89% dintre ele verifica solvabiliatea clientilor inainte de incheierea unui contract", a declarat directorul general al EOS KSI Romania, Georg Kovacs. Pentru a se informa asupra solvabilitatii clientilor, companiile din Romania se folosesc de informatii bancare (50%), apoi de informatiile din bazele de date (43%) si informatii de la camerele de comert si industrie (43%).


Citeste mai mult...

Arbitrul pensiilor permite fondurilor sa plaseze mai multi bani in banci timp de 6 luni

Arbitrul pensiilor private a oferit o derogare de sase luni privind obligatiile investitionale care se regasesc in prospect, astfel incat fondurile pot plasa mai mult de 20% din active in conturi bancare pentru a acumula lichiditatea necesara diversificarii portofoliului, a anuntat CSSPP."Administratorul poate decide ca, pentru o perioada de 180 de zile calendaristice de la data colectarii primelor contributii la fondul de pensii pe care il administreaza, sa investeasca in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca sau la o sucursala a unei institutii de credit straine (.) cu depasirea procentului de 20% din valoarea totala a activelor fondului de pensii", se arata in norma publicata pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). Administratorul care decide sa aplice prevederile normei trebuie sa notifice in scris Comisia in termen de 5 zile calendaristice de la data luarii deciziei cu privire la decizia luata, precum si in legatura cu data la care administratorul va incepe aplicarea prevederilor.


Citeste mai mult...

Microsoft va plati persoanele care folosesc serviciul sau de cautare pe Internet

Microsoft va oferi "bani buni" pentru a convinge utilizatorii sa faca shopping online, folosind motorul de cautare Live Search, in incercarea de a ajuta compania sa prinda din urma pe rivalul Google. Strategia consta in oferirea de reduceri de la 2 la 30% la produse ale unor firme selecte, prin serviciul de cumparaturi online. Noul site al Microsoft este vazut ca o incercare de a arata publicitarilor ca poate combate puterea tot mai mare a rivalei Google pe piata de publicitate online."2008 este anul in care aceasta piata a devenit competitiva" a declarat Bill Gates, citat de BBC.


Citeste mai mult...

Pretul petrolului a depasit pentru prima data in istorie nivelul de 135 dolari pe baril

Pretul petrolului a depasit pentru prima data in istorie pragul simbolic de 135 dolari pe baril, la bursele electronice din Asia, din cauza temerilor privind starea ofertei si scaderea rezervelor americane, afirma traderii, citati de AFP. Pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a atins nivelul de 135,04 dolari pe baril, in schimburile matinale, inainte de a se ieftini la 134,87 dolari pe baril. Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in iulie, a depasit miercuri pentru prima data nivelul de 134 dolari pe baril, atingand valoarea de 134,50 dolari pe baril.


Citeste mai mult...

Ministerul Turismului a modificat normele de incadrare a pensiunilor turistice

Pensiunile turistice cu pana la 20 de camere, indiferent de localizarea lor (urbane sau rurale), vor fi clasificate pe stele, iar pensiunile agrosturistice cu pana la 8 camere, vor fi clasificate pe flori, se arata in Ordinul nr. 636/2008 al ministrului turismului Ovidiu Silaghi. Pe langa modificarea incadrarii pensiunilor turistice, actul normativ mai prevede obligativitatea pensiunilor agroturistice de a oferi masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie iar gazdele trebuie sa se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului.


Citeste mai mult...

Vosganian: Finantele nu vor modifica codul fiscal in 2009

In urma consultarilor cu expertii pe proiectie bugetara din ministerul de Finante, ministrul Varujan Vosganian va comunica guvernului ca, in 2009, codul fiscal nu va fi modificat, pentru ca interesele statului in colectarea veniturilor si interesele mediului de afaceri coincid in acest moment."In opinia noastra, sistemul fiscal romanesc a ajuns la un punct in care interesele statului in colectarea veniturilor, interesul mediului de afaceri in a avea o politica fiscala cat mai primitoare si cele ale contribuabililor au ajuns intr-un anumit punct de echilibru", a declarat, joi, ministrul Vosganian.


Citeste mai mult...

Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an

Terenurile de pe Valea Prahovei s-au scumpit, fata de anul trecut, de cel putin doua ori, metrul patrat valorand pana la 1.200 de euro, in imediata apropiere a partiei Kalinderu din Busteni, conform primarului acestei statiuni, Emanuel Savin. Edilul sef din Busteni, Emanuel Savin, a declarat joi ca, odata cu construirea partiei Kalinderu, preturile terenurilor au sarit pana la 1.200 euro/mp. "Fata de anul trecut, preturile s-au marit cu 50 pana la 100 %. In plus, nu prea mai sunt terenuri, doar putine in Piatra Arsa si Zamora, unde preturile sunt acum de la 200 euro mp pana la 700 euro mp.


Citeste mai mult...

Ministrul Comunicatiilor vrea sa elimine sporul de antena acordat unor angajati

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca sporul de antena acordat unor angajati din sectorul public ar trebui eliminat."Propunerea este in curs de avizare. Acum acest spor este doar un supliment salarial acordat, dar nu pentru radiatii. Vom elimina si aceasta prevedere", a declarat Karoly Borbely. El a precizat ca va propune Parlamentului un proiect care sa reglementeze acest aspect, insa s-a declarat sceptic ca propunerea sa va mai putea fi adoptata in actuala legislatura.


Citeste mai mult...

Postbank, Allianz si Commerzbank se afla in discutii preliminare cu privire la o posibila fuziune

Deutsche Postbank, cea mai mare banca de retail din Germania, este in discutii preliminare cu concurentele Allianz si Commerzbank, in legatura cu o fuziune intre cele trei banci, a declarat vineri o sursa avizata, citata de Reuters. Discutiile, care sunt intr-un stadiu incipient si ar putea sa se destrame foarte usor, sunt legate de o posibila fuziune intre Commerzbank, Postbank si Dresdner Bank, creditorul de retail detinut de asiguratorul Allianz, potrivit acestei surse. Masura ar crea o puternica banca germana de retail, intr-o piata bancara ce este, in prezent, destul de fragmentata.


Citeste mai mult...

Fostul guvernator al bancii centrale a Italiei va fi judecat in cazul unui scandal bancar din 2005

Un judecator din Milano a decis vineri sa il cheme in fata justitiei pe fostul guvernator al bancii centrale a Italiei, Antonio Fazio, pentru rolul sau intr-un scandal bancar ce a avut loc in Italia in 2005, potrivit agentiei Ansa, informeaza AFP. Decizia judecatorului Luigi Varanelli vine ca urmare a anchetei inceput[ de parchet in iulie 2007 contra fostului guvernator ca a demisionat din postul sau in decembrie 2005. Scandalul bancilor italiene a erupt la sfarsitul anului 2005, cand au fost descoperite nereguli in tentativele de preluare a Banca Antonveneta de catre Banca Popolare Italiana (BPI), si a Banca Nazionale del Lavoro (BNL) de catre asiguratorul Unipol, pentru a bloca tentativa de preluare venite din partea olandezilor de la ABN Amro si spaniolilor de la BBVA.


Citeste mai mult...

Beneficiarii sumelor din Fondul European de Garantare Agricola pot solicita plata unor sume in avans

Beneficiarii de finantari din Fondul European de Garantare Agricola vor putea solicita Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura plata unor sume reprezentand avansuri din ajutoarele financiare aferente masurilor de interventie pe piata, a decis Guvernul. Conform hotararii adoptate, miercuri, de Executiv, vor fi acordate ajutoare pentru masurile care vizeaza finantarea programelor operationale ale organizatiilor de producatori, programele pentru restructurarea si reconversia plantatiilor de vita de vie si procesarea primara a inului si canepei pentru fibre.


Citeste mai mult...

80% dintre firme au probleme la recrutarea personalului

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat, vineri, la Arad, ca peste 80 la suta dintre companiile romanesti nu reusesc sa-si asigure resursele umane necesare desfasurarii activitatii. Potrivit lui Nicolescu, firmele care activeaza in Romania nu reusesc sa-si asigure personal nici ca numar necesar, dar nici din punct de vedere al calificarii si competentei profesionale."Problema cea mai dificila in momentul de fata este cea a asigurarii resurselor umane necesare, atat cantitativ, cat si structural si calitativ.


Citeste mai mult...

Romania detine cele mai multe sali de jocuri de noroc din UE

Romania detine cele mai multe sali de jocuri si aparate electronice din UE, a declarat Andrei Frimescu directorul de marketing al Queen Investments, companie care detine Casino Palace."Numai la nivelul Capitalei exista 700 de sali cu jocuri electronice de noroc, din care 11 cazinouri, asta in conditiile in care, de exemplu, in toata Ungaria sunt doar trei cazinouri, iar in Grecia sunt noua" a precizat reprezentantul Casino Palace. Potrivit acestuia, la baza faptului ca in Romania numarul acestui tip de locatii este mult mai mare fata de media europeana sta legislatia nepermisiva din tara noastra."In cele mai multe tari din Europa legislatia din domeniu limiteaza acordarea licentelor  pentru activitatile  legate de jocuri de nororc.


Citeste mai mult...

Batranii fac audienta la emisiunile electorale

Aproape 60% din orasenii care au urmarit programele tv pentru alegerile locale, in perioada 5-23 mai, au varste peste 55 de ani, noteaza Adevarul. Sondajele de audienta, in mediul urban, nu sunt deloc favorabile celor 12 programe destinate alegerilor locale (inclusiv doua buletine informative la TVR 1 si TVR 2.)Audienta medie inregistrata de cele 12 emisiuni a fost de 75.000 de telespectatori pe minut, adica 0,66% rating in mediul urban. Nicio editie a vreunei emisiuni, indiferent de ora de difuzare, nu a atins doua puncte de rating.


Citeste mai mult...

UNOPC isi schimba numele in Asociatia Administratorilor de Fonduri ca sa isi sporeasca transparenta

Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv din Romania (UNOPC) si-a schimbat, din 15 mai, denumirea in Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) pentru o mai buna transparenta si informare a investitorilor, au anuntat, miercuri, reprezentantii AAF. Aceasta schimbare a unei denumiri destul de tehnice intr-una mai usor de inteles de catre publicul larg face parte din strategia asociatiei de crestere a transparentei si informare a investitorilor, au anuntat reprezentantii UNOPC, cu ocazia unei conferinte despre evolutia pietelor financiare."Asociatia Administratorilor de Fonduri isi propune sa promoveze si sa implementeze in intreaga industrie normele specifice care guverneaza aceasta activitate in Uniunea Europeana, inclusiv cele de etica, integritate si profesionalism", a declarat presedintele AAF, Pavel Petre Szel.


Citeste mai mult...

Electronicele de firma curenteaza la portofel

Produsele electronice, electrocasnice si IT & C sub marci internationale de prestigiu se vand mult mai scump la noi decat in tarile din Uniunea Europeana. In Romania se vand fie electronice, electrocasnice si produse IT & C ieftine si proaste, fie la fel de bune ca afara, dar mult mai scumpe. Spre deosebire de alte categorii de produse, precum alimentele sau articolele de imbracaminte, concurenta pe segmentul produselor electronice, electrocasnice si IT & C este mult mai acerba. De vina sunt taxele de transport, fluctuatiile cursului de schimb, dar si lacomia unora dintre importatori.


Citeste mai mult...

GarantiBank creste dobanzile la depozite

GarantiBank a majorat dobanzile pentru depozitele in lei si valuta pe termen de 1, 3, 6 sau 12 luni, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Pentru depozitele in lei pe 6 si 12 luni, constituite de persoane fizice, dobanda este de 10,5% pe an, fixa pe parcursul intregii perioade. Pentru depozitele in Eur pe o perioada de 12 luni dobanda este de 5% pe an. Depozitele sunt reinnoite automat la scadenta, pe aceeasi perioada ca si cea a depozitului initial, la dobanda in vigoare la data reinnoirii.


Citeste mai mult...

Urmatorul sistem de operare Microsoft Windows 7 contine aplicatii multi-touch

Urmatorul sistem de operare Microsoft Windows 7 contine aplicatii multi-touch, ca o alternativa pentru mouse, urmarindu-se un impact mult mai pozitiv decat predecesorul Vista, potrivit unei stiri BBC. Potrivit BBC, sistemul de operare este planificat pentru intrarea pe piata in 2010, iar prin noua interfata multi-touch, Microsoft doreste sa ofere utilizatorilor posibiliatea de a controla aplicatiile specifice, doar prin atingerea interfetelor de adminstrare. Produsele Microsoft care fac posibil acest lucru, sunt deja existente pe piata, cateva exemple fiind Surface, TouchWall sau Tablet PC-urile."Modul prin care veti interactiona cu calculatorul dumneavoastra se va schimba dramatic.


Citeste mai mult...

AFI Europe Romania va investi peste 113 millioane de euro intr-un proiect imobiliar mixt la Arad

AFI Europe Romania va investi peste 113 millioane de euro intr-un proiect imobiliar mixt la Arad, format dintr-un centru comercial de 93.000 mp si o cladire-turn de birouri cu suprafata de 20.500 mp, a anuntat managerul general al AFI Europe Romania, Reuven Havar. Centrul comercial AFI Palace Arad va beneficia de o galerie comerciala dispusa pe doua etaje, un supermarket si de un numar de 1.400 locuri de parcare, distribuite atat subteran, cat si suprateran, ce vor deservi centrul comercial. Suprafata alocata pentru AFI Palace Arad este de 93.000 mp, iar cladirea-turn de birouri va avea o suprafata de aproxmativ 20.500 mp si va fi construita prin alipire centrului comercial.


Citeste mai mult...

Corporatiile din Romania aloca, pentru e-learning, peste 10 la suta din bugetul de training

Corporatiile din Romania aloca, anul acesta, peste 10 la suta din bugetul de training pentru e-learning, dublu fata de anul trecut, arata studii ale Intuitext, una dintre firmele ce ofera servicii de educatie prin intermediul internetului."Cel mai mare interes pentru acest gen de servicii vine din partea companiilor cu foarte multi angajati si, mai ales, a celor care au angajati in teritoriu. Bancile si firmele de telecomunicatii sunt primele care apeleaza la e-learning. Asta pentru ca se transmit, prin intermediul cursurilor pe calculator, informatii ce tin de procedura interna, de organizare sau protectia muncii, adica in principal acea cantitate imensa de cunostinte pe care un angajat trebuie sa le aiba, dar a caror asimilare este, in general, destul de plicticoasa.


Citeste mai mult...

Stocul de spatii de birouri din Capitala s-a imbunatatit in trimestrul I din 2008 cu peste 77.000 mp

Stocul de spatii de birouri s-a imbunatatit in trimestrul I din 2008 in Capitala cu peste 77.000 mp, 53% din aceasta suprafata fiind reprezentata de birourile clasa A, iar zona de Nord a ramas cea mai atractiva cu 42,16% din totalul predat in primul trimestru, potrivit companiei imobiliare Atisreal. Reprezentantii Atisreal sustin ca la sfarsitul primului trimestru al anului noile spatii de birouri date in folosinta (77.182 mp) au fost comparabile cu cele din perioada similara a anului precedent.


Citeste mai mult...

Consumatorii romani sunt nemultumiti de automobilele second-hand cumparate din UE

Aproximativ 65 de romani au depus reclamatii la Centrul European al Consumatorilor (ECC), in cinci luni de la infiintare, majoritatea vizand companiile aeriene si acihizitionarea automobilelor second-hand si a produselor electrocasnice din Uniunea Europeana."Majoritatea reclamatiilor se refera la cursele aeriene anulate, neacordarea asistentei potrivit legii si bagaje pierdute. Urmeaza reclamatiile privind cumpararea de masini second-hand, in special din Germania", a declarat directorul ECC Romania, Razvan Resmerita.


Citeste mai mult...

FMI: BCE ar trebui sa mentina dobanda cheie la 4%

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina dobanda sa de politica monetara la nivelul actual, de 4%, pana cand o temperare a presiunilor inflationiste si o majorare a capacitatii de productie vor permite o schimbare a politicii monetare in zona euro, recomanda FMI. Fondul Monetar International (FMI) a aratat, intr-un raport despre economia zonei euro, ca inflatia, care a revenit la un nivel record de 3,6% in mai, comparativ cu anul precedent, a ajuns "inconfortabil de accentuata". FMI a estimat ca indicele preturilor de consum se va mentine peste un nivel de 3% in viitorul apropiat, dar va scadea sub pragul de 2%, tintit de BCE, la sfarsitul anului 2009."In aceste conditii, este adecvat sa mentii acelasi nivel al dobanzii de politica monetara", recomanda raportul Fondului.


Citeste mai mult...

Procedurile refinantarii. Cand este indicata refinantarea?

Refinantarea reprezinta o metoda care permite accesarea unui nou credit in conditii mai avantajoase decat cele presupuse de creditul in derulare. Astfel, daca dumneavoastra considerati ca rata lunara este prea mare sau aveti de suportat multe comisioane, puteti incepe sa cautati un produs care are fie dobanzi mai avantajoase, fie comisioane mai putine, fie va scuteste de costurile cu asigurarile, ori toate la un loc, noteaza Curierul National. In acest caz, trebuie sa tineti cont de cheltuielile suplimentare legate de rambursarea anticipata, de reevaluarea imobilului si de incheierea contractului de ipoteca (in cazul unui credit cu ipoteca ce presupune ridicarea ipotecii constituite in favoarea bancii al carei credit se refinanteaza si instituirea acesteia in favoarea noii banci) si nu in ultimul rand comisionul de acordare si/sau de analiza a dosarului ale noii banci.


Citeste mai mult...

Welch ar investi in Romania in segmentul tehnologic si cel de consum

Jack Welch, care a condus timp de 20 de ani compania General Electric, apreciaza in Romania segmentul de consum si cel tehnologic si, daca ar fi sa investeasca aici, ar pastra regula cu privire la concedierea, anual, a 10% dintre angajati, cei neperformanti, potrivit Business Standard."In Romania, as alege un sector tehnologic, cum este productia de avioane sau cel de aparatura farmaceutica, unde se pot folosi oameni bine pregatiti cum se gasesc aici. In ceea ce priveste segmentul de consum, aici, cresterea PIB-ului este constanta, oamenii au din ce in ce mai multi bani si as vrea sa particip la asta ca investitor", a spus Jack Welch.


Citeste mai mult...

O misiune CE verifica gestionarea fondurilor SAPARD in Romania

O misiune de audit a Comisiei Europene (CE) evalueaza timp de zece zile, incepand de marti, eligibilitatea cheltuielilor efectuate in cadrul programului SAPARD, a declarat, marti, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Laszlo Klarik."Este o misiune normala de audit, asa cum primim in fiecare an. Se vor verifica, pe baza unui esantion de control, anumite proiecte SAPARD si, implicit, eligibilitatea cheltuielilor", a declarat directorul general al APDRP, Laszlo Klarik.


Citeste mai mult...

In goana dupa cota de piata, bancile au relaxat standardele de creditare

Bancile si-au relaxat standardele de creditare pentru populatie, in primele trei luni ale acestui an, fata de ultimul trimestru din 2007, atat in cazul in cazul creditelor pentru achizitia locuintelor si terenurilor, cat si a celor de consum, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR)."Factorii determinanti au fost cresterea concurentei bancare si asteptarile privind evolutia economiei", se arata intr-un sondaj realizat de banca centrala. BNR arata insa, ca desi se acorda mai usor, creditele s-au scumpit.


Citeste mai mult...

Domeniile de internet .ro, pe locul 5 pe plan mondial la capitolul risc de virusare

Paginile de internet inregistrate pe domeniul electronic ".ro" sunt considerate a fi printre cele mai riscante domenii de navigare, acestea ocupand locul 5 pe plan mondial, arata raportul McAfee, companie de securitate IT. Vestea buna este ca, potrivit studiului, comparativ cu anul trecut, am scazut un loc. Pe primul loc in clasamentul celor mai riscante doemnii se afla Hong Kong, cu extensia ".hk", avand un procent de risc de 19,2%. In acest an, domeniul Hong Kong a urcat 28 de locuri, luand fata micutei insule Tokelau, care anul trecut ocupa locul 1.


Citeste mai mult...

Boomul salariilor, risc de inflatie si concedieri

Majorarea salariilor cu 24,8% in luna aprilie, pana la un nivel mediu de 1.282 de lei (350 de euro), reprezinta "un atac direct la competitivitate", a avertizat ieri viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu. In timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca autoritatile pregatesc un set de masuri pentru ca romanii sa ajunga la un salariu mediu de 500 de euro, la nivelul Cehiei si al Slovaciei, consultantii avertizeaza ca se apropie momentul in care companiile vor trece la concedieri pentru a tine in frau cresterile de salarii.


Citeste mai mult...

ING Fond de Pensii a incasat de la clienti contributii intre 1 leu si 20.333 lei

ING Fond de Pensii a primit o contributie minima de 1 leu la fondul de pensii obligatorii pe care il administreaza si o contributie maxima de 20.333 lei, aproape doua treimi (63%) din totalul contributiilor corespunzand unor salarii cuprinse intre 369 si 1.340 lei, potrivit datelor companiei."Cea mai mare contributie corespunde unui salariu de circa 300.000 de euro. Probabil ca aceasta contributie aferenta lunii martie reprezinta un bonus obtinut de salariat anul trecut", a spus directorul genral al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.


Citeste mai mult...

Piata produselor agroalimetare ecologice va creste cu 10% in 2008

Piata produselor ecologice va inregistra aceeasi crestere ca si anul trecut, respectiv de circa 10%, iar trendul ascendent se va inregistra atat la nivelul exporturilor cat si la nivelul suprafetelor cultivate, a declarat joi consilierul pentru agricultura ecologica in MADR, Teodora Aldescu."Nu avem inca date centralizate privitoare la productia din 2007, dar estimativ se poate aprecia ca s-au insamantat 180.000 de hectare si in special vorbim de pasuni oleaginoase si cereale. Pentru acest an estimam ca suprafata va depasi 200.000 de hectare", a spus Aldescu.


Citeste mai mult...

Centrele comerciale nou construite nu vor avea mai mult de 100 de locuri de parcare exterioare

Constructorii vor trebui sa amplaseze la noile constructii destinate comertului, productiei industriale sau depozitelor minim 75% din locurile de parcare in interiorul acestora, numarul parcarilor la sol neputand depasi 100, se arata intr-un proiect de hotarare al municipalitatii Bucuresti. In proiectul de hotarare ce stabileste regulamentrul de parcare pentru constructiile din Capitala, supus dezbaterii publice, se arata ca in cazul constructiilor de birouri, hoteluri (indiferent de clasificarea lor) sau stadioane, minim 90% din locurile de parcare trebuie sa fie interioare.


Citeste mai mult...

Pilonul III: O suma deductibila fiscal de 1.200 euro pe an poate aduce o pensie de 1.000 euro

Suma deductibila fiscal in sistemul pensiilor private facultative trebuie sa fie de 1.200 de euro pentru ca pensia totala din cei trei piloni sa ajunga la 1.000 de euro lunar, deoarece contributiile actuale nu sunt suficiente, a spus joi directorul general al ING Fond de pensii, Radu Vasilescu. Contributiile actuale care se fac in prezent la sistemul pensiilor obligatorii si facultative nu vor fi suficiente pentru o pensie de 1.000 de euro, a mentionat Vasilescu, care a adaugat ca trebuie sa creasca nivelul de deductibilitate in sistemul pensiilor facultative."Obtinerea unei pensii de 1.000 euro in anul 2.043 (dupa 35 ani de contributie) ce va reprezenta 85% din ultimul salariu net, presupune un salariu net de 1.176 euro si un salariu brut de 1.680 euro", a mentionat Vasilescu.


Citeste mai mult...

Numarul tranzactiilor imobiliare a scazut, dar cererea de locuinte si preturile cresc

Cererea de rezidentiale este departe de a fi acoperita prin oferta existenta, prin urmare investitorii si dezvoltatorii inca vad o piata demna de exploatat, motiv pentru care construiesc in continuare locuinte pentru bucuresteni, se arata intr-o analiza Esop remisa BankNews.ro. Majoritatea ansamblurilor rezidentiale nou construite au grija sa respecte cele mai inalte standarde internationale in privinta constructiei si a sigurantei, atat pentru ca asa cer normele europene cat si pentru ca anteprecursorii lor au lasat in urma cateva exemple negative, dar demne de amintit.


Citeste mai mult...

Patru stele all-inclusive la Mamaia - 410 euro in varf de sezon

Preturile pentru o saptamana de vacanta intr-un hotel de la malul Marii Negre pornesc in acest an de la 350 de lei, deci mai putin de 100 de euro, noteaza Cotidianul. Reprezentantii agentiilor de turism spun ca se asteapta la o crestere a cererii pentru litoralul romanesc in acest an. "Estimam o crestere a cererii pentru litoralul romanesc cu aproximativ 15% in acest an. A crescut oferta de servicii cu pensiune completa si sunt deja mai multe oferte all-inclusive. Cresterea cererii va fi mare si daca se va acorda o atentie mai mare capetelor de sezon, adica lunilor iunie si septembrie", spune Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.


Citeste mai mult...

Fraudele prin SMS cu Altex va lasa fara bani in cont

Fraudele prin SMS au luat o tot mai mare amploare la noi in tara, astfel ca tot mai multe persoane cad victime acestora dand de bunavoie anumite date personale, noteaza Gardianul. Infractiuni de acest gen au implicat numele unor companii precum Altex, Nokia si Cosmote. Fraudatorii trimit un mesaj prin care va anunta ca ati castigat un anume premiu, apoi va solicita diferite informatii confidentiale (CNP, parole personale, numere de cont s.a.m.d.). Odata ce au pus mana pe numarul dumneavoastra de cont, in care aveati si bani, mai mult ca sigur veti ramane fara ei. Fraudele pe telefon revin in atentia clientilor Cosmote, de data aceasta folosindu-se de numele companiei Altex pentru a-si atrage victimele.


Citeste mai mult...

Mai multe optiuni si costuri mai scazute pentru clientii bancilor

Parlamentul European a adoptat, la 5 iunie 2008, doua rapoarte cu privire la servicii bancare si financiare, elaborate de Gianni Pittela (PSE, Italia) si Otmar Karas (PPE-DE, Austria). Accesul la servicii financiare de baza, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, "reprezinta un drept" al fiecarui cetatean. Raportul Pitella solicita Comisiei facilitarea mobilitatii consumatorilor si monitorizarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste usurinta consumatorilor de a schimba operatorul, consolidand astfel concurenta sanatoasa dintre operatori.


Citeste mai mult...

Piraeus Bank: Gasim cel mai greu directori adjuncti de sucursala

Una dintre pozitiile pentru care recrutarea de personal ridica cele mai mari probleme bancilor in expansiunea lor teritoriala este aceea de director-adjunct de sucursala, in conditiile deficitului de manageri cu experienta in sistemul bancar, a declarat pentru Business Standard Gabriela Constantinescu, director de resurse umane pentru Piraeus Bank Romania."Segmentul seniorilor este limitat din cauza faptului ca piata creste mult mai repede decat capacitatea de profesionalizare a fortei de munca.


Citeste mai mult...

Romanii isi reclama bancherii

Clientii acuza institutiile bancare de publicitate inselatoare si practici abuzive, noteaza Romania Libera. ANPC a controlat 12 banci din Bucuresti si a dat amenzi de 200.000 lei. Autoritatea nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) acuza bancile de practici si comportament incorect in relatia cu clientii si sfatuieste persoanele care iau credite sa citeasca cu atentie toate clauzele contractuale, care uneori sunt formulate ambiguu, special pentru a lasa loc de interpretare, a declarat George Ursu, inspector-sef de prestari servicii in ANPC.

Citeste tot articolul Romanii isi reclama bancherii

Citeste mai mult...

Basescu vrea privatizari pe bursa si nu in birouri si pe contracte confidentiale

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat vineri ca privatizarile pe bursa sunt cele mai transparente si ca nu intelege de ce nu se realizeaza, acuzand voalat o opozitie a politicului fata de acestea si preferinta pentru tranzactii "in birouri si pe contracte foarte confidentiale"."Nu exista sistem mai trasparent, mai clar, mai lipsit de suspiciune, intr-un proces de privatizare decat privatizarile pe bursa. Inca nu le dam prioritatea cuvenita pentru ca se pare ca e mai tentant ca totul sa se desfasoare in birouri si nu in piata, deschis, si mai ales cu contracte foarte confidentiale, chiar si atunci cand le aproba Parlamentul Romaniei", a spus Basescu, la deschiderea oficiala a Targului Bursier de Investitii.


Citeste mai mult...

Catalin Parvu a fost avansat director executiv al Piraeus Bank Romania

Directorul de retail si operatiuni de la Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, a fost promovat in functia de director executiv al bancii, in locul lui Stavros Lekkakos, care va prelua functia de director adjunct in cadrul comitetului executiv al Piraeus Group, a anuntat vineri banca. Hotararea a fost luata in cadrul adunarii generale a actionarilor, iar Catalin Parvu a devenit responsabil de coordonarea tuturor operatiunilor curente ale bancii. Lekkakos va continua sa supervizeze activitatea Piraeus Bank Romania din functia de presedinte al consiliului de administratie al sucursalei din Romania.


Citeste mai mult...

Companiile aeriene reduc zborurile si ar putea scumpi biletele, in urma cresterii pretului la petrol

Mai multe companii aeriene, in frunte cu cele americane, au anuntat in ultimele zile reduceri ale numarului de zboruri pentru a face fata scumpirii petrolului, o masura ce s-ar putea generaliza si ar putea determina cresterea preturilor la bilete, relateaza AFP. Mai multe companii aeriene, in frunte cu cele americane, au anuntat in ultimele zile reduceri ale numarului de zboruri pentru a face fata scumpirii petrolului, o masura ce s-ar putea generaliza si ar putea determina cresterea preturilor la bilete, relateaza AFP.


Citeste mai mult...

Deutsche Leasing International intra in iulie pe piata romaneasca de leasing financiar

Deutsche Leasing International intra pe piata romaneasca de leasing financiar din luna iulie, prin compania Deutsche Leasing Romania IFN SA, ca urmare a potentialului mare de crestere pe care il are piata din Romania, a spus directorul general al companiei, Daria Dragut."Consideram ca piata de leasing din Romania ofera posibilitatea extinderii volumului de finantari in leasing pe toate segmentele, in special pe cel de autovehicule, utilaje industriale, camioane si echipamente de constructii", a precizat Dragut.


Citeste mai mult...

Blue Air vrea sa participe la construirea noului terminal Plecari al Aeroportului Baneasa

Blue Air vrea sa participe la construirea noului terminal Plecari al Aeroportului Baneasa cu toate dotarile necesare, care ar costa aproximativ 10 milioane de euro, a declarat directorul general al Aeroportului International Aurel Vlaicu (Baneasa) Stefan Mladin."Construirea unui nou terminal plecari cu toate dotarile este imperios necesara, iar in urma unor estimari si testari ale pietei in domeniu s-a ajuns la suma de 10 milioane de euro" a declarat directorul general al Aeroportului Baneasa. Deoarece in ultimii trei ani a crescut numarul pasagerilor, terminalul existent nu mai face fata.


Citeste mai mult...

Consumul de apa minerala din Romania este de doua ori si jumatate mai mic decat media europeana

Romanii consuma de doua ori si jumatate mai putina apa minerala fata de media europeana, desi Romania este a treia tara, dupa Franta si Italia, ca potential de exploatare a resurselor, a declarat directorul Apemin, Mihail Ianas."Puterea scazuta de cumparare a romanului ne claseaza pe ultimele locuri in Europa in privinta consumului de apa minerala, desi avem un potential de exploatare enorm", a precizat reprezentantul organizatiei patronale Apemin. Pe de alta parte, consumul de apa minerala in Romania este in continua crestere.


Citeste mai mult...

Firmele dau bani in loc de masini de serviciu

Companiile care activeaza pe plan local ofera angajatilor sume ce pot atinge cateva sute de euro ca beneficiu in locul masinii de serviciu, potrivit studiului salarial "Total Remuneration Survey" realizat de firma de consultanta Mercer si efectuat in Romania de compania de recrutare si selectie Consulteam."Aproximativ 5% dintre companiile din Romania ofera angajatilor posibilitatea de a alege intre masina de serviciu si o suma de bani, care variaza in functie de marimea companiei si de pozitia pe care angajatul o ocupa in cadrul companiei, iar acesta o primeste lunar si o poate folosi cum doreste", spune Oana Botolan, country manager Consulteam.


Citeste mai mult...

Noul presedinte al Rusiei: SUA este la originea crizei financiare mondiale

Presedintele rus Dmitri Medvedev, instalat in luna mai in aceasta functie in care ii succede lui Vladimir Putin, a acuzat sambata Statele Unite ca este la originea crizei financiare mondiale, informeaza AFP."Exact faptul ca rolul Statelor Unite in sistemul economic mondial nu corespunde capacitatilor lor reale a fost unul dintre principalale motive ale crizei actuale", a declarat Medevedev la un forum economic ce se desfasoara la Sankt Petersburg, oras care a gazduit vineri si summitul fostelor republici sovietice care alcatuiesc Comunitatea Statelor Independente (CSI).


Citeste mai mult...

Rusia va lupta impotriva coruptiei cu ajutorul unei baze de date despre averile cetatenilor

Rusia isi va intensifica lupta impotriva coruptiei cu ajutorului unei baze de date electronice speciale continand informatii despre proprietatile cetatenilor, ceea ce le va permite autoritatilor sa sesizeze mai usor ce detin oamenii, a declarat sambata pentru Reuters ministrul rus al justitiei. Ministrul Aleksandr Konovalov este unul dintre cei mai apropiati aliati ai noului presedinte Dmitri Medvedev, care a spus ca va lupta impotriva coruptiei pentru a asigura stabilitatea tarii si o rata mare a cresterii economice.


Citeste mai mult...